Pedagógusokat köszöntöttek Szent Gellért napján Székesfehérváron

2017. szeptember 25. hétfő 18:02

Gellért püspök ereklyéjének jelenlétében püspöki szentmisével, majd konferenciával köszöntötték a székesfehérvári egyházmegye fenntartásában vagy a területén működő katolikus iskolák pedagógusait szeptember 22-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepség szentmisével kezdődött, melynek elején Spányi Antal megyéspüspök megemlékezett Szent Gellértről, Szent Imre tanítójáról, a katolikus oktatás és nevelés példaképéről és pártfogójáról. „Szent Gellért püspök olyan emberré akarta formálni a herceget, amilyennek Isten elgondolta. Ez ma is minden pedagógus feladata” – hangsúlyozta a főpásztor.

A szentmise prédikációját Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora mondta. Homíliájában Szent Gellértre emlékezve elmondta: a püspök idegenként jobban látta a magyar problémákat, és azt is, hogy a magyar lelkiség hogyan teljesíthető ki a kereszténységben. Felidézte: régen az emberek a malomkő kopásával néha egy kis követ is belesütöttek a kenyérbe, így van ez a pedagógussal is. „Minden évben jön közénk a sok kis élet, hogy Isten tiszta lisztjévé alakítsuk őket, de ebben a munkában mi is elkopunk, adunk valamennyit magunkból. »Belesülünk« mások életébe, hisz nincs más, aki ennyi hatással lenne mások életére, mint a tanár. Példa lehet minden szófordulat, a mentalitás, ahogy cselekszünk, érvelünk, vagy ahogy éppen a betűket írjuk. Figyelnünk kell arra, mit adunk a diákoknak: az állandó önfegyelemmel, készülettel, odafigyeléssel építő, jó gesztusokkal, pozitív értékeket égetünk-e a ránk bízott tanítványokba” – fogalmazott a rektor. Majd a következőkre biztatta a pedagógusokat: „Nem tudhatjuk melyik az a gondolatunk, amely talán örökké meghatározza neveltjeink gondolkodását. Egy rossz mondat, egy vállrándítás, egy negatív példa örökre eltávolíthat az Egyháztól, de egy jó mondat egy egész életre szólhat. Néha úgy vagyunk Isten eszközei, hogy nem is tudunk róla. Kudarcaink közepette is lehet, hogy évek múlva mégiscsak pozitív visszajelzést kapunk. Csak meg kell tennünk a tőlünk telhető maximumot, ki kell állni az igazunk mellett. A többi Isten feladata, ő a tökéletes, és majd kipótolja a mi tökéletlenségünket.”

A szentmise végén Spányi Antal átadta az üldözött keresztényekért szóló imáját – egy lerombolt iraki katolikus templomból származó kereszt képével – az ünnepen részt vevőknek. A misét követő konferencia a móri Szent Erzsébet-iskola hagyományőrző műsorával kezdődött: a diákok a Gergely-járás népszokását elevenítették fel.

A konferencián Lukácsi Zoltán arról tartott előadást, milyen legyen egy katolikus iskola napjainkban, és hogyan váljanak a pedagógusok az örökkévalóság munkatársaivá. Az előadást munkatársi és tanácsosi címek, valamint az idei Szent Gellért-díjak átadása követte. Utóbbi elismerést, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hozott létre, kiemelkedő tanítói-nevelői munkájukért idén négyen vehették át a Székesfehérvári Egyházmegye pedagógusai közül: Bige Péterné, a budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola óvodapedagógusa; Wágensommer Bernáth Rita, a móri Szent Erzsébet Általános iskola tanára; Schreinerné Rodler Katalin, a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola tanítója és Takácsné Tóth Noémi, az érdi Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatója.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Nagy Anikó

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kanonoki-eskutetel-kalocsan
Nemcsak díszruhával jár, elköteleződéssel is – Kanonoki eskütételt ünnepeltek Kalocsán

Szent Lukács ünnepén, október 18-án, Kalocsán nemcsak a 67. születésnapját ünneplő főpásztort, Bábel Balázst köszöntötték. Ekkor tették le esküjüket a káptalan kinevezett tiszteletbeli kanonokjai is a székesegyházban bemutatott szentmisén.

2017. október 20. péntek
konferenciaval-es-kiallitassal-emlekeztek-meg-pyrker-janos-laszlo-ersekrol-egerben
Konferenciával és kiállítással emlékeztek meg Pyrker János László érsekről Egerben

Pyrker János László érseki beiktatásának 190. évfordulója alkalmából október 17-én és 18-án emlékkonferenciát szervezett az Egri Főegyházmegye az egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpontban.

2017. október 20. péntek