Püspöki szentmise keretében szolgáltatták ki a betegek szentségét Margittán

2019. február 12. kedd, 11:01

A betegek világnapja előtti vasárnap, február 10-én a margittai (Bihar megye) Árpád-házi Szent Margit-templomban Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mutatott be szentmisét, amelynek keretében kiszolgáltatták a betegek szentségét azoknak, akik kérték és felkészültek rá.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentség felvétele előtti három napban a hívek minden este közös szentmisén vettek részt, méltó módon készülve a vasárnapi eseményre. A vasárnapi szentmise bevezetőjében a főpásztor kiemelte, nyitottnak kell lenni a szentség befogadására, hogy a Lélek öröme átjárjon mindenkit.

Az evangéliumból azt a részt olvasták, amikor Jézus szavára Simon Péter – bár kételyek közepette – kiveti a hálót. Prédikációjában a püspök rámutatott: az „ő szavára” megtörtént a csoda, elindult egy folyamat, melynek végén Simonék emberhalászokká váltak. A halászat egy kiszámíthatatlan szakma, nem csak az ügyességtől függ. Ehhez hasonló a mi életünk is. Van, amit nem tudunk elérni, közben úgy látjuk, hogy mások könnyen elérik céljaikat. Ekkor feltesszük a kérdést: miért minket érnek a megpróbáltatások? Hordoznunk kell az élet terheit, de ezt sokszor kedvtelenül, céltalanul tesszük. Ez veszélyes, mert amíg nem engedünk utat a folytatásnak, a csodának, addig nem változhatunk mi sem.

Sokszor azt sem hisszük el, hogy Isten cselekedhet bennünk a csodákon keresztül. Akárcsak Simon Péternek, nekünk sem szabad feladnunk, újra el kell indulnunk. Az életet el kell fogadnunk, úgy, ahogy jön. Ezzel kapcsolatban a főpásztor elmesélte egy család történetét, akikkel a panamai ifjúsági világtalálkozón találkozott. A szülők a negyedik gyermeküket várták, és még a terhesség elején megtudták, hogy a születendő gyerek valószínűleg fogyatékossággal jön a világra. Ők mégis vállalták a babát, mert elfogadták az életet, ahogy jön. A találkozón ott volt ez a család, mind a négy gyermek, arcukról pedig öröm sugárzott. A szülők egy pillanatig sem bánták meg akkori döntésüket.

A betegek kenete emlékeztet arra, hogy a betegség jelen van az életünkben. Az Úr betegen is észrevesz bennünket, megszólít és meg is erősít minket. Nekünk pedig keresnünk kell őt.

A szentbeszéd után került sor a szentség kiszolgáltatására: a résztvevők megújították keresztségi fogadalmukat. Ezután a lelkipásztorok kiterjesztett karral imádkoznak a betegek és az olaj felett, majd kiszolgáltatták a szentséget. A szentmise alkalmat adott arra, hogy az egész egyházközség imádkozhasson az idős és beteg hívekért, együtt kérjék Isten áldását és segítségét.

Forrás: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Lázár Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

16:42
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00
Útravaló – 2019. február 16.

Útravaló – 2019. február 16.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 16.

Mai evangélium – 2019. február 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,1–10

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle