Restaurálták az Esztergomban őrzött Ulászló-graduálét

2019. február 15., péntek | 19:22

Restaurálták az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár gyűjteményének hatalmas méretű liturgikus díszkódexét, az úgynevezett Ulászló-graduálét. A műtárgy a könyvtár honlapján digitalizált formában is megtekinthető.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

2017 nyarától 2018 decemberéig tartott az a munka, melynek keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, valamint saját forrásból lehetőség nyílt az Ulászló-graduálé restaurálására.

A gazdag díszítésű, vastag fatáblás, egészbőr kötésű kódex prágai műhelyben készült II. Ulászló cseh és magyar király (1490–1516) részére vagy megrendelésére. 399 pergamenlevélből áll, súlya 38 kilogramm. Kívül veretek és csatok; belül pedig csaknem ezer darab iniciálé, lapszéli ábrázolás, jelenetek, ember- és állatfigurák díszítik.

A külső táblákon Ulászló királyi jelvényei, a lengyel sas és a cseh kétfarkú oroszlán látható. A budai várkápolnában használták, magyar használatára utal, hogy a benne szereplő mindenszentek litániája magyar szenteket is említ. A kódex 1526 utáni sorsa nem ismert, de tudható, hogy a török elől 1543-ban Esztergomból Nagyszombatba menekült egyház már használta a kötetet, a menekített javak része lehetett a graduálé is.

A restaurálás hosszú folyamatát az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa, Péterfi Gyöngyvér okleveles papír- és bőrrestaurátor végezte. A kötet gerince a hatalmas vastagság és súly miatt megnyílt, így elsőként a stabilizálás, a deformálódás megszüntetése volt a legfontosabb. A lapokat egyenként tisztították, simították, és szükség szerint ki is pótolták. A vegyszeres kezelés mellett speciális radírokat alkalmaztak, a pótlásra japán papírt használtak. A bőr tisztítása, simítása, pótlása és a fémveretek korróziómentesítése látványos állapotváltozást eredményezett. A kötetet szakszerű védőtok veszi körül, melyben megfelelően megoldható épületen belüli szállítása is.

A kódex méreténél fogva és állományvédelmi okokból csak virtuálisan lapozható, így azonban mindenki számára elérhető a könyvtár honlapján. Megtekintésére az intézmény múzeumi terében 2020-ban, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülő időszaki kiállítás keretében lesz lehetőség.

Bővebben a kódexről:

Körmendy Kinga: Ulászló-graduále: kérdések és lehetséges válaszok, Ars Hungarica, 1 (2013), 114–123. o.

Kiss Gábor: Az Ulászló-graduále utóélete az újabb kutatások fényében, Magyar Egyházzene, 20 (2012/2013), 315–322. o.

Szöveg: Szalai Katalin/Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár

Fotó: Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap