Romaintegrációs konferenciát rendeztek Feleden

Hazai – 2015. október 6., kedd | 16:53

Szeptember 30-án Magyarország Kassai Főkonzulátusa konferenciát szervezett a felvidéki Feleden „Közös világot építeni, együtt!” címmel. A konferencia a roma holokauszt áldozatairól, a romaintegráció gömöri régióbeli lehetőségeiről, illetve a térség legsikeresebb gyakorlatai megvalósításairól szólt.

A Feled (Jesenské) községben tartott konferencián a témák közötti kapcsolatot a szervezőknek az a meggyőződése teremtette meg, hogy a roma holokauszt emléke morálisan olyan társadalmi-gazdasági modellek keresésére kötelez, amelyek harmonikussá teszik a roma és a többségi társadalom együttélését.

Pacsai János protopresbiter, encsi parókus Árnyékból a fény felé – Roma integrációs törekvések a Miskolci Egyházmegyében című előadásában rávilágított a Miskolci Egyházmegye mindennapi problémáira és lehetőségeire az integráció terén.

Makkai László, a Miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium igazgatója az intézmény működéséről, sikereiről beszélt.

A rendezvényen előadást tartott többek között Szesztai Ádám főkonzul, Szirmai István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának szakmai főtanácsadója, Alexander Mušinka, az Eperjesi Egyetem Roma Tanulmányi Intézetének munkatársa, valamint Sápos Aranka és Mária Ďurkovská, a Szlovák Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Intézetének munkatársai.

A résztvevők a konferencia folytatása mellett döntöttek, hiszen meglátásuk szerint a megemlékezés mellett célratörő, a lényeget kereső párbeszéd kezdődött meg Feleden.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria