Sikeres, formabontó kezdeményezés: óvoda az idősek otthonában

Kitekintő – 2016. február 28., vasárnap | 18:02

Az Amerikai Egyesült Államokban, Seattle városában hosszú várólistára kerül az a gyerek, akit szülei be akarnak íratni a Providence Mount St. Vincent idősek otthonában működő óvodába. Úgy tűnik, magányos idősek és kisgyerekek nagyon jól megértik egymást.

Az Intergenerational Learning Center (’generációk közti tanulási központ’) dolgozta ki azt a módszert, amelyet a seattle-i Providence Mount St. Vincent elnevezésű, részben az Isteni Gondviselés nővérei által működtetett idősek otthona valósított meg. Az otthonban 400 ember él, átlagéletkoruk 92 év. Az óvodába 125 három és öt év közti gyermek jár.

Az időseknek és a gyerekeknek mindennap vannak közös programjaik: zenehallgatás, tánc, művészeti és kézműves-foglalkozások, mesehallgatás, emellett együtt is ebédelnek. A tapasztalat azt mutatja, hogy a programban részt vevő idősek optimistábbak, jobb az emlékezetük, több kapcsolatot alakítanak ki, jobban adnak magukra, és nem érzik olyan haszontalannak magukat. A gyerekeknek fejlettebbek lesznek a szociális készségeik, könnyebben néznek szembe a növekedéssel és öregedéssel járó folyamatokkal, és megtanulják a gyengébbek tiszteletét.

Az intézményt nagyon megszerették a családok, hosszú a várólista. Több díjat is kaptak már, és egy filmrendező is felfigyelt a különleges kezdeményezésre. Evan Briggs Present Perfect címmel dokumentumfilmet forgatott az idősek otthona élettel teli szobáiban. A rendező azt tapasztalta, hogy az ott lakó idősek teljesen átalakultak a gyerekek jelenlétében.

„A gyerekek érkezése előtt félholtnak tűntek, de legalábbis félálomban voltak. Elég nyomasztó képet nyújtottak. Ám alig léptek be a kicsik, alig kezdtek bele valamilyen tevékenységbe, az idősek rögtön összeszedték magukat, életre keltek” – ezekkel a szavakkal írta le Briggs, amit látott.

A Providence Health & Services ma Washington állam legnagyobb nonprofit szervezete, amely kórházakat, egészségközpontokat működtet. Az Isteni Gondviselés nővérei által 155 évvel ezelőtt elindított karitatív szolgálatból nőtt ki a szerteágazó rendszer, amely igyekszik hű maradni alapítói lelkületéhez. Mindenki számára elérhető, színvonalas szolgáltatást nyújtanak, úgy tartják, hogy a megfelelő egészségügyi ellátás alapvető emberi jog. Seattle-ben az idősek otthonát a Providence Health & Services és az Isteni Gondviselés nővérei közösen működtetik.

Forrás és fotó: Famigliacristiana.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria