Szaléziak hírei a jemeni pokolból

Megszentelt élet – 2015. július 4., szombat | 16:00

A jemeni helyzet napról napra elviselhetetlenebb. A lakosság nyolcvan százaléka, több mint 20 millió ember sürgős humanitárius segélyre szorul a nemzetközi szervezetek szerint. A Vatikáni Rádió híre.

A szalézi misszionáriusok továbbra is a lakosság mellett állnak, elsősorban a legszegényebbek oldalán, akik a legtöbbet szenvednek. Többnyire nincs áram, csak egy-egy nap, 3–4 órára. Az infrastruktúra elpusztult a bombázások miatt, hiányzik a gyógyszer, a víz és az élelmiszer – tájékoztatnak a szaléziak, akik úgy döntöttek, hogy az országban maradnak az emberek érdekében.

„Aden és Taiz városok pusztításra vannak ítélve, a helyzet nagyon összetett. Adenben súlyos harcok folynak és nagy hiányban szenvednek a legalapvetőbb szükségletek terén is. Az élet nyomorúságos” – hangsúlyozzák a misszionáriusok az ANS szalézi hírügynökségnek. Még súlyosabbá teszi a helyzetet, hogy náthaláz-járvány ütött ki, amelyben mintegy ötezer ember betegedett meg idáig, többen belehaltak. A tisztaság hiánya, a mindent beborító pangó víz, a napokig az utcákon heverő holttestek okozhatták a járvány kitörését.

Adenben a szaléziak által fenntartott három templom közül kettőt kiraboltak és részben leromboltak. Tönkretették a festményeket és elrabolták a kevés értékes tárgyat, ami az istentiszteleti helyen volt. Ezek azonban csak tárgyak. Elsősorban az emberekre összpontosítják figyelmüket, akik igyekeznek túlélni a helyzetet. Milliók élnek nyomorúságos körülmények között, állandó félelemben a bombázások miatt. Sokakat megcsonkítottak vagy súlyosan megsérültek. Nem felmérhető a gyermekekben és a fiatalokban okozott pszichológiai kár. A nemzetközi erőfeszítések ellenére a genfi béketárgyalások kudarcot vallottak, a bombázások folytatódnak.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió; ANS

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria