Szent Lászlót ünnepelték Győrben

Hazai – 2016. június 29., szerda | 12:42

Június 26-án és 27-én ünnepi programsorozattal emlékeztek Szent László királyra a győri Káptalandombon. Június 26-án, az ünnep előestéjén szentmisét mutatott be Pápai Lajos püspök, apostoli kormányzó a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmisét követően kihelyezték a Hédervári-kápolnában őrzött Szent László-hermát a főhajóba, majd a győri bazilika Palestrina kórusa és az Ars Renata énekegyüttes közös egyházzenei áhítatot tartott, melynek keretében először hangzott el Virágh László Ének Szent László királyról című műve.

Június 27-én, hétfőn reggeli dicsérettel kezdődtek az ünnepi programok a székesegyházban, majd a délben felhangzó napközi imaóra és az esti dicséret után ünnepi koszorúzásra került sor a káptalandombi Szent László-szobornál. A lovagkirály előtt lerótta tiszteletét többek között Pápai Lajos püspök, Németh László általános püspöki helynök, valamint Borkai Zsolt polgármester, Somogyi Tivadar, Fekete Dávid és Radnóti Ákos alpolgármesterek és más elöljárók.

Este 6 órától ünnepi szentmisét mutatott be Bíró László püspök, katonai ordinárius, az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense. Koncelebráltak Pápai Lajos püspök, apostoli kormányzó, Lukácsi Zoltán kanonok, szemináriumi rektor, Martos Levente Balázs szemináriumi prefektus, Kapui Jenő mosoni esperes, pasztorális helynök, Marics István püspöki irodaigazgató, városplébános, valamint az egyházmegye papsága.

A szentmise végén szabadtéri körmenetben hordozták körbe Szent László fejereklyéjét, a Győrben őrzött, a középkori ötvösművészet remekeként is ismert hermát.

A liturgia végeztével a Győri Filharmonikus Zenekar adott koncertet J. S. Bach műveiből a székesegyházban.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria