Szülővárosában is megemlékeztek Szent Benedekről liturgikus ünnepén

Kitekintő – 2018. március 23., péntek | 11:20

Az olaszországi Norciában méltó módon ünnepelték meg a város szülötte, Szent Benedek, Norcia és Európa védőszentje, a bencés rend alapítója liturgikus emléknapját március 21-én.

A még újjáépülőben lévő Szent Benedek-bazilika előtti téren gyűltek össze március 21-én, szerdán a város lakói. Korabeli jelmezekben és színes zászlókkal idézték meg a múltat.

Az emléknapot megelőző este, március 20-án érkezett a városba a „Békéért és az egy Európáért” ajánlott fáklya, melyet február 24-én gyújtottak meg, és Ferenc pápa áldott meg március 7-én. Az Európa megteremtésében bencés monostorok révén meghatározó szerepet játszó német városokban fogadták a körútra indított fáklyát – és vele a béke és az egység római üzenetét.

A Norcia városában szabadtéren bemutatott szentmisében március 21-én Renato Boccardo spoleto-norciai érsek homíliájában Szent Benedek időszerűségéről beszélt. Kiemelte: a nagy rendalapító Regulájában nem követelt lehetetlent; előírásai reálisak, számolnak az ember korlátaival, maiak, és pontos útmutatásokat adnak.

A bencés monostor közösségi jellege elősegítette Európa akkori lakosaiban az emberi és társadalmi érzékenység kialakulását, melyek a testvéri segítség, az utazók befogadása és vendégül látása, a szegények iránti figyelem és törődés voltak. Ezek az értékek konkrét formában lettek a népi kultúra részei. Itt, ennek a városnak a falai között született meg az a gondolat, mely naggyá tette az európai civilizációt – hangsúlyozta Boccardo érsek.


Mi is lenne Európából Szent Benedek, Szent Ferenc és a többi szent nélkül? – vetette fel a kérdést a főpásztor. Sajnos napjainkban látjuk ezt – tette hozzá. Nélkülük gyökértelen emberekké válunk, akik látszólag erősek, de belülről nagyon is törékenyek, immár képtelenek arra, hogy megkülönböztessük a nappalt az éjszakától, az igazat a hamistól, a jót a rossztól. Ha ugyanis minden felcserélhetővé válik, akkor semmi nem kényszerít bennünket a döntésre. 

A 2016-os súlyos földrengésre utalva Renato Boccardo érsek, az umbriai regionális püspöki konferencia elnöke hangsúlyozta: a földrengés nemcsak súlyos környezeti és műemléki károkat okozott, hanem falat emelt múlt és jövő közé. Olyan vonatkozási pontok vesztek el, mint a családi otthon – ez a mai Alzheimer-kór, hiszen a földrengés megsebezte az emberek szívét és elméjét: összeomlott valami, amiben eddig szilárdan hittünk; amit a miénknek hittünk, az most mintha nem létezne többé. 

Túléljük ezt is, igen, lehet mondani, de ez a keserű terméketlenség túlélése, folyamatos fenyegetettség, melyet a bürokrácia legyőzhetetlen súlya okoz. A háttérben, az emberek háta mögött politikai érdekek és hatalmak játszmája folyik – fogalmazott a főpásztor.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Norcia város Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria