Telt ház a „szentségimádás iskolájában”

2017. szeptember 20. szerda 13:15

„Tanuljatok tőlem” – hív mindannyiunkat Jézus. Aki Tőle szeretne tanulni, annak szól tizenkét hétfőn keresztül „A szentségimádás iskolája” a budapesti városmajori Jézus Szíve-templomban. Madocsai Bea írását adjuk közre.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentségimádás csöndjében Jézus maga alakítja szívünket, formálja bensőnket. Sokan vannak azonban, akik számára szokatlan, idegen az a helyzet, hogy ott üljön a monstrancia előtt és… és tényleg, mit is kell ott csinálni? Imádkozni kell? De hogyan? A magam szavaival, vagy imádságokat kell mondani? És ha nem jut eszembe semmi? Vagy épp annyi gondolat kavarog a fejemben, hogy azokat otthon is át tudom gondolni, fölösleges elmenni a templomig? Ha pedig csak tétlenül ülök, az nem elvesztegetett idő? Ráadásul ha meghallom, hogy szentségimádás, gyerekkoromból a végtelennek tűnő unatkozás ideje jut eszembe.

Ez a vívódás sokak lelkében jelen van, és talán sosem volt még lehetőségük mindezt megfogalmazni, kimondani, és még kevésbé megkeresni a válaszokat, ráakadni a megoldásra. Mert ugyanakkor vannak a látókörünkben olyanok, akik alig várják, hogy betérhessenek a templomba akkor is, ha nincs mise. Boldogan iratkoznak föl egy-egy órára, ha szentségimádást szerveznek a plébánián. Látszik rajtuk a derű, a békesség, a „kisimultság”, amikor hazaindulnak. Hogy csinálják? Mi történik velük?

A nem istenhívő emberek is keresik a „felülről”, „nagyobb erőktől”, a kozmoszból, a természetből, a külső energiákból való töltődés lehetőségét. A szomjukat sokféle módon próbálják csillapítani, de néha elmennek a forrás mellett. Az adorációs iskola számukra is döbbenetes felfedezést kínál.

Aki pedig már régen fölfedezte a szentségimádás nagy lehetőségét, annak ez a decemberig tartó sorozat újabb mélységeket tár föl az Istennel való együttlétben. Hiszen az adorációs iskola célja nem más, mint személyes, bensőséges kapcsolatba kerülni és maradni Jézus Krisztussal, aki feltétel nélkül, visszavonhatatlanul, szenvedélyes szerelemmel szeret külön-külön mindegyikünket, és alig várja, hogy viszontszeressük.


Az első alkalomról készült videó: Fábry Kornél előadása

Egy ének után rövid előadásban szempontokat kapunk, melyek segítenek abban, hogy az Oltáriszentség kitétele után teljes valónkat átengedjük annak, Aki valóságosan jelen van a számunkra.

Az első városmajori adorációs iskola mintegy félezer érdeklődővel indult, azonban sokan mások – főleg vidékről – úgy érzik, lemaradnak erről a lehetőségről, ami pedig nagyon sokat jelentene számukra a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés első évében, ami a személyes istenkapcsolatunk elmélyítésére szolgál. Épp ezért a szervező Emmanuel közösség nemcsak megismétli a tizenkét alkalmas sorozatot a jövő év elejétől a fővárosban (ezúttal nem a budai, hanem a pesti oldalon, a Szent Margit-templomban), hanem videóra is rögzíti az előadásokat. Ha később egy plébános, egy közösségvezető, egy lelkes világi megszervezi, hogy az ő templomukban is összejöjjenek azok, akik vágyódnak arra, hogy Jézus jelenlétében időzzenek, és van pap, diakónus vagy erre jogosult plébániai munkatárs, aki kihelyezi az Oltáriszentséget, akkor a felvételek felhasználásával már indulhat is a szentségimádás iskolája.

Minden forrásunk az egyén és a közösség megújulásához Belőle fakad! Az Egyház történetében számos esetben láttuk, hogy amikor már semmi remény nem látszott arra, hogy a keresztény hit erőre kapjon, föllángoljon, akkor a hűséges, kitartó szentségimádás gyümölcseként csodák történtek.

2018 elejétől az Emmánuel közösség szívesen bocsátja mások rendelkezésére az adorációs iskola anyagát, és addig is várnak minden érdeklődőt A szentségimádás iskolájába hétfő esténként 18 órától a városmajori Jézus Szíve-templomba. Regisztrálni ITT lehet.

Forrás: NEK Média

Videó: 52nd International Eucharistic Congress/YouTube.com

Fotó: Somogyi András

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
kuldetesunk-nem-egyszemelyes-feladat-beiktattak-hortobagyi-cirillt-az-uj-pannonhalmi-fo
Küldetésünk nem egyszemélyes feladat – Beiktatták Hortobágyi Cirillt, az új pannonhalmi főapátot

A bencés rend alapítójának, Nursiai Szent Benedeknek főünnepén, március 21-én iktatták be tisztségébe az új pannonhalmi főapátot, Hortobágyi T. Cirillt, Szent Asztrik apát 86. utódát.

19:03
ferenc-papa-miserol-az-aldozasban-jezus-is-magahoz-vesz-minket
Ferenc pápa a miséről: Az áldozásban Jézus is magához vesz minket!

Március 21-én a Szentatya folytatta katekézissorozatát a szentmiséről, e héten az áldozásról elmélkedett. Azt hangsúlyozta, hogy az Eucharisztia gyógyszer is számunkra, és amikor áldozunk, nemcsak mi vesszük magunkhoz Jézust, hanem ő alakít magába minket.

19:54