Templom és iskola – A bulgáriai cigányokat segítik a szaléziak

Megszentelt élet – 2017. november 18., szombat | 14:17

A Magyarországon is működő iskolaotthonos rendszer megvalósításával segítik többek között a mélyszegénységben élő romákat a szaléziak a bulgáriai Stara Zagorában.

Bulgáriában körülbelül egymillió roma él. Senki sem tudja a pontos számukat, de többségüknek nincs munkája, és sokuk élete munkanélküliségbe és bűnözésbe torkollik, ami sztereotípiákat teremt és új nehézségeket szül.

Stara Zagorában, a fővárostól mintegy 230 km-re fekvő városban hozzávetőleg 28 ezer cigány él; többségük gyermek és tizenéves, akik kunyhókban vagy félig kész, szegényes házakban laknak. A többség által megvetettek, ki vannak zárva a társadalom életéből; a legtöbb esetben alig iskolázottak. A szaléziaknak és a Szükséget Szenvedő Egyház egyesület támogatásának köszönhetően azonban már épül a templom és egy korszerű képzési központ, ahol jobb lehetőségeket tudnak majd felkínálni nekik a jövőre nézve.

Ha nem teszünk semmit, a roma gyerekek sorsát már leírták – véli Martin Jilek szalézi atya. – Tizennégy éves korukban a család kiházasítja őket, hamarosan gyermekük születik, és állami támogatásokból élnek, a gyermekeik után járó családi pótlékból (ami körülbelül negyven leva, mintegy húsz euró gyermekenként), ami sok roma család számára az egyetlen jövedelemforrás.

A szaléziak tanításon kívüli iskolai tevékenységeket szerveznek a gyermekek számára, ami azért is jelent sokat, mert a gyerekek együtt étkeznek, játszanak és tanulnak, és így megtanulják az elemi viselkedési szabályokat is. „Miután néhány hétig ide járnak hozzánk – mondja Jilek atya –, kezdik mondani, hogy kérem és köszönöm.”

A Stara Zagorában működő szaléziaknak nincs hivatalos fogadóórájuk. „Minden időnket a gyerekeknek szenteljük, így eljut a szülőkhöz, mit tesznek a gyerekek a központban, és ők is elkezdenek jönni” – mondja a szalézi misszionárius. A romák a nap folyamán szabadon jönnek-mennek a központban. Részt vesznek a szentmisén, tanácsot kérnek, vagy csak meglátogatják a szerzeteseket.

A szaléziak most új projekten dolgoznak: étkezőt akarnak nyitni. „Így lesz lehetőségünk beszélni a szülőkkel, meggyőzni őket, hogy küldjék el gyermekeiket az iskolánkba” – magyarázza Martin Jilek. Pontosan ez a fő probléma: sok szülő nem hagyja, hogy a gyermekeik az általános iskola után tovább tanuljanak, mert ebben az esetben nem tudnak azonnal házasodni. Az első eredmények azonban már egyértelműek. Jilek atya szerint sokan ismerik már őket, és tudják, hogy a legjobbat akarják nekik.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria