Tűzifával segíti a rászorulókat a káli egyházközség

2017. január 16. hétfő, 11:46

Mintegy nyolcvan mázsa fát adományozott a plébánia a Heves megyei nagyközség rászorulói számára a szokatlanul nagy hidegben, tájékoztatta szerkesztőségünket Artner Péter esperes-plébános.

Az egyházközség saját fakészletéből és egy helyi vállalkozó felajánlásából juttatta el a tüzelőt a rászoruló családoknak. A település önkormányzata biztosította a teherautót, a megajándékozottak pedig kölcsönösen segítettek egymásnak lerakodni a több fordulónyi fát.

A tüzelő szétosztásában a helyi roma nemzetiségi önkormányzat is segített, melynek elnöke, Kökény Attila elmondta, hogy nem csupán egy egyedülálló eseményről van szó, mert a kisebbségi önkormányzat és a plébánia mindig is jó kapcsolatot ápolt egymással. A megajándékozottak köszönetüket fejezték ki a felajánlásért, amivel hetekre meg tudják oldani otthonaik fűtését.

A családok nemcsak tüzelőt, hanem egy-egy bibliát is kaptak ajándékba a plébánostól, aki egyúttal megköszönte nekik azokat a fizikai munkákat, amelyeket az elmúlt időszakban az egyházközségben végeztek.

„Ebben a szokatlanul hideg, havas időjárásban különösen nagy figyelmet kell fordítani azokra a rászorulókra, akik sokszor önhibájukon kívül nem tudják biztosítani családjuk melegét. Ezért az egyházközség úgy döntött, hogy saját fakészletéből, illetve helyi vállalkozók felajánlásából, valamint az önkormányzat közreműködésével négy rászoruló család számára 70-80 mázsa fát oszt szét” – számolt be az akcióról Artner Péter káli plébános.

„Ez nagy segítség, amit nagyon köszönök az atyának, hiszen közmunkásként, havi 52 ezer forintból nem telik a fűtésre, talán meg is fagynánk, ha az atya nem segítene” –  mondta el Csuha Dezső helyi lakos.


Kökény Attila hozzátette: „Szerencse, hogy az atya a romákat és a nem romákat is segíti. Rendszeresen segítjük egymást, nagyon jól megvagyunk.”

A tűzifát főként olyan családok között osztották szét, melyek egész évben segítik az egyházközséget, fizikai munkával vagy egyéb segítségnyújtással.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye; Artner Péter

Videó: Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő