Új tagokkal bővült a Szent István Tudományos Akadémia

Hazai – 2017. március 7., kedd | 17:00

Megtartotta székfoglaló előadását a Szent István Tudományos Akadémia két új tagja, Vojcek László szülész-nőgyógyász, a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosa és Lábady Tamás bíró, alkotmányjogász március 6-án Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam- és Jogtudomány Karán.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A megjelenteket Sarbak Gábor, az akadémia másodelnöke köszöntötte, majd Barna Gábor főtitkár ismertette a szülész-nőgyógyász főorvos életútját. Vojcek László 1952. szeptember 3-án született a felvidéki Ebeden. Orvosi diplomát 1977-ben szerzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. 1976-ban az I. Genetikai Világkongresszus, majd 1984-ben az oxfordi I. Magzatélettani Világkongresszus szervezőbizottságának tagja volt. Az Interkozmosz (a Szovjetunió és kelet-európai országok közös űrkutatási programja – a szerk.) magyar bizottságának tagjaként 1978-tól 1982-ig vizsgálta a súlytalanság állapotában kialakult izomsorvadás mértékét. 1980-tól 1992-ig a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DOTE) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján dolgozott. 1983-ban a British Council ösztöndíjasaként, majd 1985–87 között az Oxfordi Egyetem ösztöndíjasaként és az azt követő három évben alkalmazottjaként dolgozott a Nuffield Institute for Medical Research intézetben, ahol magzati fiziológiával foglalkozott.

1989-ben, illetve 1992-ben megalapította „Az egészséges újszülöttért” és „Az egészséges anya – egészséges gyermek” alapítványokat. 1995 és 1998 között a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának vezető főorvosa volt. 1998-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szakokleveles orvosjogász képesítést nyert.

2000. július 1-jétől a Budai Irgalmasrendi Kórház titkárságvezetője, szülész-nőgyógyász főorvosa és az orvosok továbbképzéséért felelős megbízottja. 2000. szeptember 1-jétől a Károli Gáspár Református Egyetem tanára. 2004 óta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Prímási és Érseki Bíróságának szakértője.

Vojcek László 2001 óta a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend tagja. Munkásságnak elismeréseként 2004-ben Batthyány-Strattmann László-díjat kapott.

Lábady Tamás laudációját Fröhlich Ida ókortörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának tanára olvasta fel. Lábady Tamás Baján született 1944. július 6-án. 1968-ban szerzett jogi diplomát a Pécsi Tudományegyetemen (PTE). 1990–1999 között a Magyar Köztársaság Alkotmánybíróságának bírája, 1993-tól az Alkotmánybíróság helyettes elnöke volt. 1999-ben a Magyar Köztársaság elnöke újra bírónak nevezte ki. 1999–2001 között a Baranya Megyei Bíróság tanácselnöke volt, 2001-ben a Polgári és Közigazgatási Kollégium vezetője lett. 2003-tól az Országos Igazságszolgáltatási Tanács a Pécsi Ítélőtábla elnökének nevezte ki, bírói hivatását 2012 júniusáig gyakorolta.

A PTE Állam- és Jogtudományi Karán 1974-ben kezdett oktatni. 1989-ben címzetes egyetemi docens lett. A PPKE Jog- és Államtudományi Karának alapító tagja, ahol előbb egyetemi docensként, majd a Magánjogi és Kereskedelmi Jogi Tanszék címzetes egyetemi tanáraként oktatott polgári jogot.

1979-ben az Alexander von Humboldt Alapítvány ösztöndíjával a Kölni Egyetem Polgári Jogi és Biztosítási Jogi Intézetében végzett kutatómunkát. 1988-ban szerzett kandidátusi akadémiai fokozatot. Tagja a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Bizottságának.

1999-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2011-ben elnyerte a címzetes kúriai bíró címet és a Deák Ferenc-díjat, és ugyanezen évben az Országos Tudományos Diákköri Tanács Mestertanár Aranyéremmel ismerte el tehetséggondozó munkáját. 2012-ben elnyerte a legmagasabb igazságügyi kitüntetést, a Juhász Andor-díj arany fokozatát, és átvehette a PPKE JÁK Emlékérmet is a karért végzett munkásságáért, valamint oktatói tevékenységéért. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöksége A Jog Szolgálatában kitüntetést adományozta részére. 2014-ben a PPKE magas szintű oktatói és kutatói munkáját Pázmány-plakettel ismerte el. 2015-ben a Magyar Bioetikai Társaság Elnöksége Gaizler Gyula-emlékérmet adományozott neki. Ahogy az indoklásban olvasható: „Lábady Tamás több évtizedes kiemelkedő tudományos, oktatói és alkotmánybírói, bírói tevékenysége igen jelentős mértékben hozzájárult az emberi élet szolgálatához, védelméhez, a fogantatás időpontjától kezdve a természetes végéig tisztelve azt, és ez által a bioetika fejlődéséhez.”

Vojcek László Magzatélettan címmel, Lábady Tamás pedig Az emberi személy az új Polgári Törvénykönyvben címmel tartotta meg székfoglaló előadását, melyeknek szövege hamarosan olvasható lesz a Szent István Társulat honlapján.

Fotó: Bókay László

Baranyai Béla/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria