Újabb adományok átadásával folytatódott a Katolikus Karitász kórházmissziója Kárpátalján

Külhoni – 2017. március 29., szerda | 10:44

Két éve kezdődött kórházmissziós munkája keretében orvosi műszereket és betegszobai berendezéseket juttatott Kárpátaljára a Katolikus Karitász. Az adományok átadása alkalmából Écsy Gábor igazgató látogatott el az ungvári és a munkácsi gyermekkórházba március 28-án.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Két évvel kezdődött meg a Katolikus Karitász és a kárpátaljai Kezünkben a Jövő Alapítvány kórházmissziós szolgálatának együttműködése. Ennek keretében a segélyszervezet számos akcióval kapcsolódott be három város, Ungvár, Munkács és Beregszász gyermekkórházainak támogatásába.

Az Ungvári Városi Gyermekkórházat életmentéshez szükséges oxigénkoncentrátorral, a fiziológiai osztály felújításával, műtőlámpával, orvosi eszközökkel, gyógymedencével segítették. Ezúttal több betegszoba bebútorozását vállalták. A kórház pulmonológiai osztályát Rosko Igor orvos-igazgató mutatta be. A tüdőgyógyászati részleg állami támogatással újult meg, a berendezésben nyújtott segítséget a karitász. A kórház 110, valamint a csapi intézmény 30 ágya a város és a járás összesen 38 ezer gyermekét hivatott ellátni.  

A Munkácsi Megyei Gyermekkórházat eddig élelmiszer-adománnyal segítették, ezúttal támogatásukkal az onkológiai osztály kapott infúziószabályozó készüléket. Az 1999-ben létrehozott kórházi részleg működését Kusnyir Péter onkológus mutatta be.  Itt kezelik Kárpátalja minden daganatos gyermekét. A kicsi osztály mindössze öt kórteremben fogadja a betegeket, akiket az onkológus mellett egy hematológus lát el. Alapítványi támogatásoknak köszönhetően tudják fenntartani működésüket. 


A Katolikus Karitász partnere a kórházmisszióban Zsábej Edit, a kárpátaljai Kezünkben a Jövő Alapítvány munkatársa. Az alapítvány fő tevékenysége árva gyermekek családba kerülésének segítése, nevelőszülők képzése. Az egyházakkal szoros együttműködésben dolgozó civil szervezet 2006 óta foglalkozik kórházmisszióval, ennek köszönhetően összefogta az egyházmegyében a beteglátogatásban már tevékeny önkénteseket. Edit 2000 óta kapcsolódik az egészségügyhöz, amikor a Munkácsi Megyei Gyermekkórház tüdőgyógyászati osztályán lett kisegítő nővér. „Ott találkoztam először azzal, hogy vannak olyan árva, magukra hagyott gyerekek, akik heteket, hónapokat töltenek el az intézményben” – mondja. 2006-tól a világi domonkos közösség tagjaként szervezi a Kezünkben a Jövő Alapítvány égisze alatt a kórházmissziós munkát. Kezdetben mint önkéntes vezette a programot, 2014 szeptemberétől pedig főállásban.

Két éve a Katolikus Karitász koordinátoraként segíti, hogy a támogatás a megfelelő helyre jusson. Összeköti a segélyszervezetet az intézményekkel, családokkal, így kap a karitász képet arról, miben kell támogatást nyújtani. Ez a látogatás is újabb szükségletre derített fényt: az ungvári kórház egyetlen, 28 éves mentőajtója mellé elengedhetetlen egy másik beszerzése. Écsy Gábor konkrét tervekkel búcsúzott Rosko Igor igazgatótól.

A Kezünkben a Jövő Alapítvány sokrétű támogatást nyújt a kórházaknak. Adományokat gyűjtenek, támogatókat keresnek. Önkénteseket toboroznak, akik a kisgyermekek mellett végeznek szolgálatot – etetik, tisztába teszik, fürdetik őket. Igyekeznek megadni a kicsiknek azt, amire a rendelkezésre álló kevés nővérnek nincs ideje, energiája. Ők adják a törődést, a játékot, a figyelmet, beszélgetnek velük, kézműves-foglalkozásokat tartanak nekik, együtt ünnepelnek velük. A hitoktatás is szolgálatuk része, már keresztelőt is tartottak a kórházban.

Fotó: Merényi Zita

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria