Újabb nemzetközi konferencia Rómában a II. vatikáni zsinatról

Kultúra – 2015. december 14., hétfő | 13:33

A II. vatikáni zsinat lezárásának 50. évfordulója alkalmából rendezték meg december 9. és 12. között Rómában a „II. vatikáni zsinat és résztvevői a levéltárak fényében” („Il Concilio Vaticano II e i suoi protagonisti alla luce degli archivi”) című nemzetközi konferenciát.

A konferenciát a Pápai Történettudományi Bizottság és a Pápai Lateráni Egyetem II. Vatikáni Zsinat Tanulmányi és Kutatóközpontja szervezték. A mostani konferencia a zsinati atyák hagyatékának feltárására irányuló, 2011-ben indult nagyszabású nemzetközi kutatómunkát zárta le, annak eredményeit összegezte. Ezáltal mintegy szerves folytatása volt a 2012-ben szintén Rómában, az említett intézmények által megrendezett A II. vatikáni zsinat a zsinati atyák archívumainak fényében (Il Concilio Ecumenico Vaticano II alla luce degli archivi dei padri conciliari) című konferenciának, ahol a hangsúly nagyrészt a kutatás metodológiájára és perspektíváira esett. A tudományos szimpóziumnak a Vatikán falain belül a püspöki szinódusok aulája adott helyet.

Az eseményen az MTA–PPKE ’Lendület’ Egyháztörténeti Kutatócsoport képviseletében Tóth Krisztina tudományos munkatárs vett részt meghívott előadóként, aki a vonatkozó hazai kutatásokat koordinálta. Expozéjának címe A magyar zsinati atyák részvétele a II. vatikáni zsinaton (The participation of the Hungarian Council Fathers at the Second Vatican Council) volt. A kutatócsoport munkája alapján általános képet adott a magyar zsinati atyák részvételéről, elsősorban vatikáni levéltári kutatások és az egyházi levéltárak anyagának segítségével, kiegészítve, helyenként helyesbítve a szakirodalmat. Fontos megállapítása volt, hogy a zsinati atyák nemcsak saját írásban benyújtott vagy az általános kongregációkon elhangzott hozzászólásaikkal, hanem külföldi zsinati atyák hozzászólásainak aláírásával, illetve különböző nemzetiségű zsinati atyákkal közösen benyújtott beadványokkal is aktívan részt vettek a püspöki tanácskozáson.

A római konferencián részt vett Fejérdy András is (MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont – Történettudományi Intézet), aki Mihelics Vid újságíró szerepét mutatta be a magyar zsinati atyák véleményének formálásában.

További részletek az MTA–PPKE ’Lendület’ Egyháztörténeti Kutatócsoport honlapján.


Forrás és fotó: MTA–PPKE ’Lendület’ Egyháztörténeti Kutatócsoport

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria