Útnak indították Olaszországból a szalézi misszionáriusokat

Megszentelt élet – 2016. szeptember 26., hétfő | 16:16

Minden évben szeptember végén van egy nap, amikor Torinóban megünnepelik az újabb szalézi missziós expedíció indulását. Ez a nap idén szeptember 25., vasárnap volt.

Don Bosco 1875. november 11-én indította útnak az első szalézi misszionáriusokat Patagóniába – ennek emlékére ünnepi szentmise keretében adta át Ángel Fernández Artime rendfőnök a misszionáriusoknak megbízatásukat a torinói Segítő Szűz Mária-bazilikában.

Összesen 35-en kapják meg idén a missziós keresztet; közéjük tartoznak azok a szaléziak, akik részt vettek a misszionáriusok felkészítő kurzusán Rómában és a szalézi helyeken, valamint a Segítő Szűz Mária Leányai közösség tagjai. Közöttük van Emmanuel Ilodigwe Nigériából, aki Magyarországon végzi majd szalézi misszióját.

Idén is az indulás előtti szombaton, szeptember 24-én került sor a már hagyományos „harambee”-ra Torinóban. A harambee szuahéli szó, jelentése: „találkozó, ünnepi összejövetel”. Az olasz szalézi animációs csapat szervezi, együttműködésben a Nemzetközi Önkéntes Fejlesztési Szolgálattal (Volontariato Internazionale per lo Sviluppo – VIS).

Ebben az évben a fiatalok egész Olaszországból – különösen azok, akik a nyári hónapokat missziós szolgálattal töltötték, és már rendelkeznek tapasztalatokkal a szalézi missziókból – összegyűlnek Torino Valdocco negyedében, hogy az egyszerűség szellemében tanúságot tegyenek hitükről, a barátságról és az elkötelezettségről, és megosszák Don Bosco missziós célját és szeretetét a szegény országokban élő, peremre szorult fiatalok iránt. Szombaton délután a rendfőnök találkozott a fiatalokkal, akik részt vettek a harambee-n.

Torinóban a hétvégén a tartományfőnökök is találkoztak egymással, akik három éve állnak saját tartományuk élén – vagyis elérkeztek hatéves szolgálatuk feléhez. Alkalom kínálkozik a közös gondolkodásra, kiértékelésre és képzésre a találkozón, mely szeptember 23-tól 29-ig tart a rendfőnök és vikáriusa, Francesco Cereda részvételével.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria