Van remény a kiskorúak elleni bántalmazások megelőzésére – derült ki a Sapientia Főiskola képzésén

Hazai – 2024. március 27., szerda | 13:36

A gyermekekkel szembeni szexuális bántalmazásokkal kapcsolatban az elkövetői működésről, az elkövetők terápiás lehetőségeiről tartottak előadást a stockholmi Karolinska Intézet Pszichiátriai Kutatási Központjának munkatársai a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola gyermekvédelmi képzésén. A kurzus március 23-i alkalma nyitott az érdeklődők előtt a különleges téma miatt.

Dobszay Benedek OFM képzésszervező, az Emberi Méltóság Stratégia szakmai vezetője beszámolója.

A gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bántalmazások nagy ellenállást, sőt undort váltanak ki az emberek többségéből. Miközben az esetek feltárása, az áldozatok megértése és gyógyulásuk segítése – érthető módon – egyre nagyobb hangsúlyt kap, a bántalmazókkal szemben elsősorban az elutasítás a jellemző. Az interneten megtalálható, korábbi tetteikről beszámoló elkövetőkkel készült beszélgetéseket jóérzésű emberek nehezen fogadják, leggyakrabban azt fogalmazzák meg, nem szeretnének találkozni velük.

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, együttműködésben a római Pápai Gergely Egyetemmel, 2024 februárjában képzést indított az emberi méltóság tiszteletének előmozdítására, különös tekintettel a gyermekek védelmére. A 120 órás felnőttképzés az antropológiai alapoktól kezdve a téma számos területével foglalkozik, így a bántalmazások dinamikájával, az áldozattá válás formáival és jeleivel, a kockázati tényezőkkel, az áldozatok terápiás lehetőségeivel, a prevenció területével, jogi kérdésekkel, a téma egyházi vonatkozásaival.

A képzés harmadik alkalmának témája az elkövetői működés megértése, az elkövetők terápiás lehetőségeinek megismerése volt. Ez a terület csak kezdetlegesen kutatott, az elkövetők kezelésére pedig erősen korlátozott lehetőségek érhetők el. A Sapientia Főiskola, együttműködésben az Emberi Méltóság Stratégia munkatársaival ezért tartotta fontosnak, hogy a nemzetközi szinten elérhető egyik legátgondoltabb program vezetőit meghívja Budapestre, előadásukat pedig a képzés résztvevői körén túl is elérhetővé tegye. Március 23-án a stockholmi Karolinska Intézet Pszichiátriai Kutatási Központjának munkatársai, Christoffer Rahm pszichiáter, kutató, a program vezetője és Malin Joleby pszichológus tartottak előadást (képünkön a jobb oldalon). A tanulmányi nap témája az elkövetői működés megértése, annak pszichológiai háttere, a pszichológiai és gyógyszeres terápia lehetőségei, valamint a kognitív torzulás jelenségének bemutatása volt. Ezek megismerése nem csupán a már megtörtént esetek kezelése szempontjából fontos, hanem elsősorban a kockázati tényezők felismerése és a potenciális elkövetők preventív kezelése miatt, így a bántalmazások megelőzésének érdekében is.

A meghívott kutatók munkájának eredményeként jött létre a Prevent It program, amely anonim módon, online formában kínál kognitív viselkedésterápiát azoknak, akik a kiskorúak iránti szexuális vágyat felfedezve magukban szaksegítséghez akarnak jutni. A kutatócsoport emellett medicinális kezeléssel is kísérletezik a Karolinska Intézet oktatókórházában, reményt keltő eredményekkel. Munkájukban a gyermekek iránti szexuális késztetés biológiai és pszichológiai hátterének kutatása, a terápiás lehetőségek kidolgozása, az aktív terápiás gyakorlat és azok eredményeinek vizsgálata egyszerre jelenik meg. Munkatársaik programokat dolgoztak ki börtönben lévő érintett személyek esetén az újbóli elkövetés esélyét csökkentő kezelésre, és a hajlammal rendelkező, még nem elkövető kliensek terápiájára. Anonim kezelési programjukat – a hatóságokkal együttműködve – elsősorban a dark weben hirdetik Svédországon kívül is.

Tapasztalataik szerint segítségükre nagy szükség van: a problémával élő emberek meghatározó része szeretne támogatást kapni a megszabaduláshoz, az elkövetők közül pedig sokan úgy nyilatkoznak, hogy ha lett volna olyan program, amely segítette volna őket eltéríteni a késztetés kiélésétől, azt igénybe vették volna.

A tanulmányi nap a hallgatóság számára a remény sugarát jelentette, megmutatva, hogy a gyermekek iránti szexuális érdeklődést mutató hajlam megjelenése – amely a felmérések szerint a társadalom 1–3,8 százalékát érinti – nem minden esetben kezelhetetlen, és az attól szabadulni vágyó személy számára van lehetőség szaksegítség elérésére.

A terület iránti érdeklődést, az elérhető ismeretanyag utáni szomjúságot jól mutatta, hogy a tanulmányi napra több mint 160-an jelentkeztek az élet legkülönbözőbb területeiről, beleértve a pszichológiai, segítői, pedagógiai, szociális, igazságügyi, büntetés-végrehajtási, gyermekvédelmi, valamint a legkülönbözőbb felsőoktatási területeket.

A látogatás során felmerült a svéd kutatócsoport és az Emberi Méltóság Stratégia további együttműködésének lehetősége, a következő lépések megtervezése, beleértve az itthon is elérhető terápia kialakításának programját.

Szöveg: Dobszay Benedek OFM

Forrás és fotó: Emberi Méltóság Stratégia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria