Varázskert épül Szatmárnémetiben

2017. szeptember 8. péntek 13:08

Terápiás kertet létesítettek Szatmárnémetiben mintegy száz fogyatékkal élő, valamint daganatos betegségben szenvedő gyermek számára. A kezdeményezés a MOL Románia és a Közösségért Alapítvány támogatásával valósult meg a 8. MOL Gyermekgyógyító Program keretében.

A sérült gyermekeket jobban óvják, féltik nevelőik, emiatt előfordulhat, hogy a gyermeknek nincs lehetősége bizonyos, a harmonikus fejlődéshez nélkülözhetetlen élmények, tapasztalatok megszerzésére. A Szatmári Egyházmegyei Karitász Varázskert elnevezésű projektjének célja, hogy olyan természetes környezetet alakítsanak ki, amely a speciális szükségletű gyermekek fizikai, lelki, társadalmi és szellemi szükségleteit szem előtt tartva biztosít lehetőséget számukra a természet felfedezésére, megismerésére, a játékos tanulásra, a felhőtlen kikapcsolódásra.

A projektben a Dräxlmaier Group vállalt mecénási szerepet, valamint Buju András kertépítő szakember, aki a kert látványtervét is megalkotta. A kert kialakításához már februárban hozzáláttak: ekkor előkészítették a talajt, valamint felújították és kiegészítették kerítését. Szintén február óta tart a kert beültetése növényekkel. A rovarokat és a pillangókat vonzó tarka virágok mellett dísznövények, gyümölcsfák, bokrok is ékesítik a parkot. Az ösvények kialakítási módja lehetővé teszi, hogy kerekesszékben ülők is közlekedhessenek rajtuk. A növények kiválasztásában a fő szempont az volt, hogy mind az öt érzéket aktívan stimulálják élénk színeik, pompás illatuk, sima vagy érdes, esetleg puha leveleik, zizegésük, susogásuk által, a zöldségek és gyümölcsök esetében pedig zamatuk révén. Mindezek az úgynevezett szenzoriális terápia részét képezik.

A kertben speciális bútorok, játékok, falak is helyet kapnak, melyek egytől egyig az újrahasznosítás jegyében készültek, mint például a raklapokból kialakított bútorok. A kert berendezésére szeptember folyamán kerül sor: a bebútorozási akció keretében a Karitász szeretné megmozgatni a szatmári közösséget, lehetőséget biztosítva minden segítő szándékú lakos számára, hogy személyesen bekapcsolódjon a kert(sz)építés folyamatába.

Az önkéntesek már az eddigi munkálatokból, feladatokból is aktívan kivették a részüket: a Caritas túrterebesi Tours-i Szent Márton Közösségi Központjából Boros János intézményvezető kíséretében négy diák nyújtott segítséget a kerítésfestésben. A gyermekek nagy lelkesedéssel és precízen dolgoztak.

A hamarosan elkészülő Varázskert fogyatékkal élő, valamint a Hans Lindner Alapítvány Reménysugár programjában részt vevő daganatos betegségekkel küzdő gyermekek számára biztosít majd élményekkel teli, fejlesztő, terápiás közeget.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
debrecenben-is-elkezdodott-szentsegimadas-iskolaja
Debrecenben is elkezdődött a szentségimádás iskolája

Debrecenben is megkezdődött a szentségimádás iskolája. Az első alkalmat február 16-án tartotta Tokodi László domonkos szerzetes a Szent László domonkos templomban.

2018. február 19. hétfő
-hazastarsad-isten-uzenete-szamodra-szentmisevel-ert-veget-hazassag-hete-budapesten
„A házastársad Isten üzenete számodra” – Szentmisével ért véget a házasság hete Budapesten

Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke mutatta be a házasság hete záró szentmiséjét a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban február 18-án.

2018. február 19. hétfő