Veres András hamvazószerdán: A lélek fittségének záloga a testi önmegtartóztatás

Hazai – 2017. március 2., csütörtök | 16:15

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke március 1-jén, hamvazószerdán szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A főpásztor homíliájában az aszkézis és a böjt értelmét állította a figyelem középpontjába.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Veres András a szentmise elején elmondott köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a hamvazószerda nem szomorú, hanem örömteli időszak kezdetét jelenti. A nagyböjtben megtapasztalhatjuk az Úrral való időzés belső örömét az elmélkedésen és az imádságon keresztül. A megyéspüspök emlékeztetett arra, hogy a hamvazkodás a bűnbánat jele.

Az MKPK elnöke szentbeszédében kifejtette, erőssé kell válnunk ahhoz, hogy egész életünket kézben tudjuk tartani, hogy azon az úton haladhassunk, amelyet Jézus Krisztus jelölt ki számunkra. A főpásztor rámutatott arra, hogy az aszkézis, az önmegtartóztatás lényege nem a földi dolgoktól való elfordulásban áll, hanem abban, hogy a teremtett dolgokat úgy használjuk, hogy azok testi és lelki javunkra váljanak. Szót ejtett arról, hogy az Egyház az idők során – az idők jeleit érzékelve – enyhítette az aszkézisre vonatkozó előírásokat, belátva azt, hogy nem szabad lehetetlen terheket róni az emberekre. Az Egyház Jézus Krisztus szándéka szerint nem az aszkézisről szóló előírásokra helyezi a hangsúlyt, hanem arra, hogy az egyén a saját szabad elhatározásából válassza ki és vállalja az aszketikus gyakorlatot, amelynek a böjt csupán egy része, egy megnyilvánulási formája. A püspök kiemelte, hogy az aszkézis gyakorlását jelenti az is, ha a családi élet és a munkahelyi kötelezettségek nehézségeit készséggel, zokszó nélkül viseljük.


Azonban arról sem feledkezhetünk meg, hogy a keresztény aszkézis nem öncélú – tette hozzá a megyéspüspök –, hiszen általa Jézus szenvedésére emlékezünk; vezeklő, bűnbánati jelleggel bír. Emellett pedig az aszkézis gyakorlása állandó éberségre, a Krisztusra való várakozásra hív. Veres András Anselm Grün bencés szerzetes gondolatai nyomán rávilágított arra, hogy a lélek éberségének, fittségének záloga a testi önmegtartóztatás, önmagunk fegyelmezése; az Isten felé fordulást a testtel kell kezdeni. A testi önmegtartóztatásnak pedig az elmélkedésekkel, az imádsággal, a lelket gazdagító olvasmányok olvasásával, az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlásával kell kiegészülnie – zárta homíliáját Veres András.

Szentbeszédet követően a főpásztor megáldotta a tavalyi virágvasárnapi barkák hamvát, majd sor került a hamvazás szertartására.

A szentmisén koncelebrált Schmatovich János kanonok, győrhegyi prépost; Németh László kanonok, pápai prelátus, általános püspöki helynök; Lukácsi Zoltán kanonok, a Győri Papnevelő Intézet és a Győri Hittudományi Főiskola rektora; Zsebedics József kanonok, győr-szigeti és győr-újvárosi plébános; Martos Balázs Levente, a Győri Papnevelő Intézet prefektusa; Juhos Imre, a Győri Papnevelő Intézet spirituálisa, valamint Mogyorósi Márk püspöki titkár.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria