Világszerte több mint kétszáz politikus kért védelmet Ászja Bibi számára

2018. november 13. kedd 20:20

Különböző országokból több mint kétszázharminc parlamenti képviselő írta alá – köztük magyar politikusok is – azt a november 7-én kelt nyílt levelet, amelyben sürgetik a pakisztáni kormányt, hogy biztosítsa Ászja Bibi és az ügy miatt veszélyben lévők számára, hogy szabadon elhagyhassák az országot.


Pakisztáni nemzeti emlékmű az ország fővárosában

A nyílt levelet, amit Imran Khan pakisztáni miniszterelnöknek címeztek, a világ különböző országainak politikusai írták alá: az Európai Parlament és számos nemzeti parlament képviselői, például Svájcból, Argentínából, Kolumbiából, Costa Ricából és Guatemalából is. Az aláírók között van Hölvényi György és Kósa Ádám európai parlamenti képviselő, Tilki Attila országgyűlési képviselő, valamint Tőkés László és Sógor Csaba romániai magyar, illetve Csáky Pál szlovákiai magyar európai parlamenti képviselő.

A politikusok a levélben sürgetik a pakisztáni kormányt, hogy biztosítsa Ászja Bibi és az ügy miatt veszélyben lévők számára, hogy szabadon elhagyhassák az országot.

A pakisztáni legfelsőbb bíróság október 31-én felmentette Ászja Bibit, az istenkáromlásért halálra ítélt keresztény édesanyát. Az asszony szabadon engedése akkora tiltakozást váltott ki az iszlám fanatikusok körében, hogy a nő és családja úgy döntött, inkább elhagyja az országot. A radikális csoportok nyomására azonban újra megnyitották az ügyet, azóta pedig ellentmondó hírek érkeznek arról, hogy az asszony és a családja hol tartózkodik. Ászja Bibi ügyvédje, Szajful Maluk már elhagyta Pakisztánt, ahol veszélyben forgott az élete.

„Ászja Bibi élete nyilvánvalóan súlyos veszélyben van, és senki sem érdemli meg nála jobban a menedékjogot” – fogalmazott Paul Coleman, az ADF International ügyvezető igazgatója. Ez a vallásszabadságot támogató emberi jogi szervezet kezdeményezte a nyílt levél megfogalmazását. Coleman hozzátette: „Hálásak vagyunk annak a több mint kétszázharminc parlamenti képviselőnek, akik különböző nemzetiségűek és különböző politikai nézeteket vallanak, hogy támogatják Ászja Bibit, és kifejezték szolidaritásukat iránta.”

„A lehető leghatározottabban felszólítjuk a pakisztáni kormányt, hogy biztosítsa Ászjának, a családjának és minden veszélyben lévő érintettnek, hogy biztonságban elutazhasson bármely országba, amelyik befogadja” – olvasható a pakisztáni miniszterelnöknek címzett levélben.

Az aláírók hangsúlyozzák a jogállamiság és az alapvető emberi jogok fontosságát: „Mi, alulírott parlamenti képviselők, akik számos nemzetből, többek között Pakisztánnak pénzügyi támogatást nyújtó országokból írunk Önnek, elköteleztük magunkat a jogrend és az alapvető emberi jogok, a szabad vallásgyakorlás és véleménynyilvánítás mellett. Nagy tisztelettel tekintünk a pakisztáni népre, és reménykedünk a nemzeteink közötti folyamatos és egymást gazdagító együttműködésben.”

A politikusok hangsúlyozták, tisztában vannak azzal, a pakisztáni legfelsőbb bíróság újabb döntéshozataláig még évek telhetnek el, ám addig is veszélyben van Ászja Bibi. Hozzátették: értik, hogy az októberi felmentő ítélet felülvizsgálatát inkább politikai, mint jogi okok indokolják. „Az, hogy mi következik ezután ebben a szomorú történetben, megmutatja a világnak, Pakisztán vajon olyan ország, mely tiszteletben tartja a jogrendet, vagy olyan, ahol a politikai érdekek érvényesülnek.”

Forrás: The Tablet

Fotó: ADF International 

Magyar Kurír
(sza)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle