Egy Lourdes-ban csodásan meggyógyult nővért fogadott a pápa

2019. január 30. szerda, 17:07

Bernadette Moriau nővér egy 2008-as lourdes-i zarándoklat után hirtelen újra járni tudott. A francia szerzetesnő, akinek a nevéhez a barlang 70., a mai napig utolsó elismert csodája kötődik, a Szentatya január 21-i reggeli miséjén vehetett részt.

A Szent Család és a nyolc boldogság iskolájába kell járnunk ahhoz, hogy az alázatot megtanuljuk – fogalmazott a Szent Márta-házban tartott napi szentmiséje homíliájában január 21-én Ferenc pápa. A liturgián részt vevő hívek egyike, Bernadette Moriau jól megtestesíti ezt a fajta alázatot.

Vele történt a francia kegyhelyen a legutóbbi csoda, amelyet hivatalosan is elismertek. A szerzetesnő a pápai misén való részvételéről úgy fogalmazott: mindig nagyon kicsinek érzi magát, ha ilyen megtiszteltetés éri.

Bernadette nővért elkísérte Jacques Benoît-Gonnin beauvais-i püspök, valamint Jean-Marie Guénois, a Le Figaro francia napilap főszerkesztője és vallási szakújságírója – vele együtt jegyzi a nővér a lourdes-i csodáról szóló önéletrajzi könyvét, amely Az életem csoda (Ma vie est un miracle) címmel jelent meg.

A könyvben leírja, hogy már közel negyven éve akut ülőideg-gyulladásban szenvedett, amely részlegesen le is bénította, amikor egy 2008-as lourdes-i zarándoklat után meggyógyult.

Az egyházmegye által közzétett videón Moriau nővér úgy nyilatkozott, hogy miután hazatért a zarándoklatról, egy hangot hallott, amely arra kérte, hogy vegye le lábáról a járógépet. Ezt követően rögtön képes volt egyedül járni.

Egy csoda megvizsgálása esetén a helyi püspök az első hatóság. A főpásztor állít fel egy testületet egészségügyi szakemberekből, hogy értékeljék a történteket és utána számoljanak be az eredményekről.

A legtöbb esetben nem ismerik el csodaként a történteket. Így például a Lourdes-i Orvosi Bizottság, bár több mint nyolcezer rendkívüli gyógyulást dokumentált, közülük csak hetvenet ismert el csodaként.

Bernadette nővér a szentmise végén Ferenc pápának ajándékozta könyvének egy példányát. „Ez a találkozás magával ragadott” – mondta el a riportereknek a pápával való találkozót követően.

„Mindig imádságainkkal kísérjük a pápát, követjük őt a missziónkban, és azt kell mondanom, hogy ránk, ferencesekre, azzal, ahogy a szegényekre gondja van, nagy benyomást tesz” – fogalmazott. A szerzetesnő szerint természetesen jezsuita karaktere is van Ferenc pápának, de ugyanígy ferences is, ami nagyon hasonló Assisi Szent Ferenc alakjához.

Bernadette nővér nem beszélgethetett hosszasan a pápával, mert nem volt rá idejük, de úgy véli, a találkozásban nem a szavak számítanak, hanem az egyszerű gesztusok: a csend is fontos a kommunikációban. „Arra azért volt idő, hogy megkérje a Szentatyát: imádkozzon különösen is a betegekért szerte a világban” – tette hozzá Benoît-Gonnin püspök. Ez a kérés a pápánál nyitott fülekre talált.

Forrás: Aleteia

Fotó: L’Osservatore Romano

Magyar Kurír
(asz)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-felfigyelt-rank-vilag-harminceves-magyar-maltai-szeretetszolgalat
„Felfigyelt ránk a világ” – Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökét, Kozma Imrét kérdeztük a szervezet múltjáról, jelenéről, jövőjéről.

2019. február 17. vasárnap
ferenc-papa-jezus-segit-hogy-kigyogyuljunk-kronikus-rovidlatasbol2
Ferenc pápa: Jézus segít, hogy kigyógyuljunk a krónikus rövidlátásból

Február 17-én a délben a Szentatya Jézus boldogmondásairól és az úgynevezett „jaj-mondásairól” elmélkedett. Rámutatott: a szenvedők nem azért boldogok, mert szenvednek, hanem mert Jézus szabadulást hoz nekik.

2019. február 17. vasárnap