A lourdes-i Szent Szűz 70. csodájaként ismerték el a francia szerzetesnővér gyógyulását

Kitekintő – 2018. február 11., vasárnap | 21:51

A lourdes-i Szűzanya közbenjárására egy francia apáca, Bernadette Moriau több éve fennálló, súlyos bénulásos betegségéből gyógyult meg. Az Egyház elismerte a csodát, jelentette be Jacques Benoît-Gonnin, a Beauvais-i Egyházmegye püspöke február 11-én, a Mária-jelenések 160. évfordulóján Lourdes-ban.

A hetvenkilenc éves Bernadette Moriau gyógyulása az Egyház által elismert 70. lourdes-i csoda. A nővér a 1960-as évek végétől úgynevezett lófarok szindrómában (cauda equina syndroma) szenvedett, amelyet az ágyéki idegek gerincvelőből kilépő és lófarokra emlékeztető gyökeinek sérülése okoz. A betegséget az ágyéki idegnyalábok funkcióvesztése kíséri, amelynek következtében Bernadette 1987-től deréktól lefelé megbénult és járóképtelenné vált.

A Sacré Coeur nővér gyógyulása 2008. július 11-én történt, de csak ma, Szűz Mária lourdes-i jelenésének emléknapján, a betegek világnapján ismerték el hivatalosan is csodaként. Az ünnepélyes bejelentést Jacques Benoît-Gonnin beauvais-i püspök tette meg a lourdes-i a kegyhelyen, a jelenések 160. évfordulóján.

Bernadette Moriau tanúságtételében elmondta, hogy 2008-ban az orvosa egy egyházmegyei zarándoklatra hívta Lourdes-ba. Mióta megbetegedett, nem járt a kegyhelyen. „A barlangnál titokzatos módon éreztem a Szűzanya és a kis Bernadette jelenlétét (…) Sohasem imádkoztam a gyógyulásomért, hanem csupán a szívem bűnbánatáért, hogy legyen erőm betegként folytatni az utamat” – fogalmazott visszaemlékezésében a szerzetesnővér.

Amikor hazatért az Amienstől mintegy ötven kilométerre fekvő Bresles városkájában található közösségébe, akkor történt mindaz, amit most a hetvenedik lourdes-i csodaként ismer el a Katolikus Egyház. Július 11-én a közösség kápolnájában, imádságában visszagondolt a zarándoklatra és arra, amikor a kegyhelyen a betegek szentségének felvétele után a jelenések helyszínén tartózkodott. Miután a kápolnából visszatért a szobájába, úgy érezte, valaki szólítja őt, és azt kéri tőle, hogy szabaduljon meg minden segédeszköztől, amely a mozgását segíti. Hitére támaszkodva engedelmeskedett ennek a hívásnak, majd minden segítség nélkül felállt a kerekesszékből, és járni kezdett. A csodát az őt kísérő nővérek tanúsága is megerősíti. Ezt követően az orvosa elküldte Lourdes-ba, az évente ülésező nemzetközi orvosi bizottság elé, ahol a nővér egészségi állapotát különböző szakorvosi vizsgálatok során ellenőrizték, és részletesen áttanulmányozták a betegségét tanúsító korábbi kórházi iratokat. Ezután megkezdődött a csoda elismerésének eljárása. Az orvosi testület 2016. novemberi ülésén kinyilvánította, hogy Bernadette Moriau gyógyulása az orvostudomány jelenlegi állása szerint megmagyarázhatatlan. Ezt követően elindult az eljárás egyházmegyei szakasza, melynek eredményeként a szerzetesnővér gyógyulását az Egyház 2018. február 11-én csodaként ismerte el.

Jacques Benoît-Gonnin püspök a csoda elismeréséről szólva a Le Figaro című francia napilapnak úgy nyilatkozott: a csoda az Egyház szemében az Úristen cselekedete, amely mindig róla és az emberekkel kapcsolatos terveiről árul el valamit.

160 évvel ezelőtt, 1858. február 11-én a Lourdes melletti Massabielle-barlangban a szegény, tanulatlan, tizennégy éves Bernadette Soubirous-nak megjelent a Szűzanya. Összesen tizennyolc alkalommal jelent meg július 16-áig, bűnbánatot és engesztelést kérve. Február 25-én fölszólította Bernadette-et, fakasszon forrást a barlang meghatározott pontján, igyon belőle és mosdjon meg benne.

Szent II. János Pál pápa 1992-ben kezdeményezte, hogy február 11., a Szűzanya első lourdes-i jelenésének napja legyen a betegek világnapja. 

A pápa február 11-én hagyományosan üzenetet intéz a betegekhez.

Forrás és fotó: EVZ.ro; La Croix

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria