Zenari bíboros: Példátlan humanitárius katasztrófa sújtja Szíriát

2018. június 27. szerda, 14:56

A szíriai apostoli nuncius, Mario Zenari bíboros felszólalt a Pápai Gergely Egyetem és az Astalli-központ által szervezett konferencián június 19-én a Menekültek Világnapja alkalmából.

Amikor Szíriára gondolunk, két kép jelenik meg szemünk előtt – fogalmazott az apostoli nuncius. – Az egyik Michelangelo Pietája, amely előtt mindig megállok a Szent Péter-bazilikában. A szoborban felismerhetjük Szíriát, amely karjában tartja saját gyermekeit, halottak és sebesültek ezreit. A másik az irgalmas szamaritánus: Szíriát rablók támadták meg, és az út szélére vetették.

A hét éve tartó háborúról szólva Mario Zenari bíboros kiemelte a nők és a gyermekek helyzetét; mint mondta, leginkább ők fizetik meg e konfliktus árát, amely utcai felkelésekből robbant ki, és ma a világ öt legfélelmetesebb hadseregének részvételével zajlik. Aleppó keleti részén két- és hatezer között van azoknak a gyermekeknek a száma, akik egyedül élnek az utcákon; sokan közülük éhen halnak, vagy a hideg miatt vesztik életüket. A nőknek akár kilenc gyermeket is egyedül kell eltartaniuk – férjük vagy meghalt a háborúban, vagy eltűnt.

A világ menekültjeinek egynegyede szíriai. Összesen tizenkétmillióan hagyták el az országot, vagy kényszerültek kitelepítésre. Álmuk az, hogy hazatérhessenek tűzhelyeik mellé – fogalmazott Szíria apostoli nunciusa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
bunbanat-vatikanban-tulsagosan-onelegultek-voltunk-hogy-szembenezzunk-egyhazunk-sotet-oldalaval
Bűnbánat a Vatikánban – Túlságosan önelégültek voltunk, hogy szembenézzünk Egyházunk sötét oldalával

Február 21 és 24. között a kiskorúak védelméről szóló négynapos tanácskozást tartanak a Vatikánban. Február 23-án este a kiskorúak védelméről szóló püspöki tanácskozás résztvevői bűnbánati liturgián vettek részt, amelyen a ghánai püspöki konferencia elnöke, Philip Naameh érsek mondott szentbeszédet.

2019. február 23. szombat
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

2019. február 23. szombat