Zenari bíboros: Példátlan humanitárius katasztrófa sújtja Szíriát

2018. június 27. szerda 14:56

A szíriai apostoli nuncius, Mario Zenari bíboros felszólalt a Pápai Gergely Egyetem és az Astalli-központ által szervezett konferencián június 19-én a Menekültek Világnapja alkalmából.

Amikor Szíriára gondolunk, két kép jelenik meg szemünk előtt – fogalmazott az apostoli nuncius. – Az egyik Michelangelo Pietája, amely előtt mindig megállok a Szent Péter-bazilikában. A szoborban felismerhetjük Szíriát, amely karjában tartja saját gyermekeit, halottak és sebesültek ezreit. A másik az irgalmas szamaritánus: Szíriát rablók támadták meg, és az út szélére vetették.

A hét éve tartó háborúról szólva Mario Zenari bíboros kiemelte a nők és a gyermekek helyzetét; mint mondta, leginkább ők fizetik meg e konfliktus árát, amely utcai felkelésekből robbant ki, és ma a világ öt legfélelmetesebb hadseregének részvételével zajlik. Aleppó keleti részén két- és hatezer között van azoknak a gyermekeknek a száma, akik egyedül élnek az utcákon; sokan közülük éhen halnak, vagy a hideg miatt vesztik életüket. A nőknek akár kilenc gyermeket is egyedül kell eltartaniuk – férjük vagy meghalt a háborúban, vagy eltűnt.

A világ menekültjeinek egynegyede szíriai. Összesen tizenkétmillióan hagyták el az országot, vagy kényszerültek kitelepítésre. Álmuk az, hogy hazatérhessenek tűzhelyeik mellé – fogalmazott Szíria apostoli nunciusa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
hogyan-lesz-egy-benzinkutasbol-diakonus-nyary-krisztiannal-beszelgetett-bela-atya
Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

2018. november 20. kedd
elment-hang-meghalt-bozsony-ferenc
Elment a hang: meghalt Bőzsöny Ferenc

Az október 25-én, 87 éves korában elhunyt Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió egykori főbemondóját november 21-én, a belvárosi Angolkisasszonyok templomában (Szent Mihály-templom, V. kerület, Váci utca 47/B) 14 órától tartott szentmise után helyezik örök nyugalomra. Süveges Gergő nekrológját közöljük.

2018. november 20. kedd