Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában

2017. március 7. kedd 15:20

Nagyböjt első vasárnapján, március 5-én gróf Esterházy János halálának 60. évfordulója alkalmából mutatott be magyar nyelvű szentmisét a cseh fővárosban Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A belvárosi Szent Henrik és Kunigunda-plébániatemplomba Csehország távolabbi városaiból és a Felvidékről is érkeztek hívek, valamint Esterházy János helyi, cseh anyanyelvű tisztelői is jelen voltak. A Balga Zoltán prágai magyar katolikus lelkésszel koncelebrált ünnepi szentmisén cseh nyelven mondott prédikációt Zdeněk Wasserbauer, a prágai főegyházmegye általános helynöke, aki a szentmise elején tolmácsolta Dominik Duka bíboros szívélyes üdvözletét a prágai magyar katolikus közösség számára.


Az Esterházy Jánosért bemutatott szentmisén részt vett Pető Tibor, Magyarország prágai rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Karel Schwarzenberg, a cseh parlament képviselőháza külügyi bizottságának elnöke, Pánczél Károly, a Magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke, Leo Žídek, a Csehországi Politikai Foglyok Konföderációjának alelnöke, Roberto Malfatti, Esterházy János unokája, Kelemen Gertrúd, a Prágai Magyar Intézet igazgatója, Molnár Imre történész, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Martényi Árpád, a budapesti Esterházy János Emlékbizottság elnöke, Rákóczi Anna, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének országos elnöke és a prágai civil szervezetek képviselői.


Cserháti Ferenc püspök prédikációjában közelebbről rávilágított a mártírsorsú felvidéki politikus alakjára, ezzel felhívva a figyelmet arra, hogy gróf Esterházy János olyan korban élt, amelyben a sátán újra megpróbálta eltéríteni Istentől az embert; gazdagságot, dicsőséget, hatalmat ígérve neki egy olyan istenellenes ideológiába kergette, amely megmutatta, mivé válik Isten képmása, ha elfordul Teremtőjétől és sátáni sugallatok vezérlik tetteit. A két világháború borzalmai és ennek következményei helyenként ma is ránk nehezednek, és további feszültségeket szítanak a népek között.


Az ünnepi szentmise végeztével a prágai magyar katolikus hívek a plébánia közösségi termében adtak fogadást az Esterházy Jánosra emlékezők számára. A szeretetlakoma után a program a Prágai Magyar Intézetben folytatódott, ahol Karel Schwarzenberg kijelentette, hogy Esterházy Jánost olyan személyiségek korábbi politikai cselekedetei miatt kellett eltávolítani, akik a második világháborút követően fontos szerepet játszottak. A felvidéki magyar politikus elítélését az egykori csehszlovák állam nagy hibájának minősítette. A cseh külügyi bizottsági elnök rámutatott: „Közép-Európában a legnagyobb változást nem 1945, hanem 1918 jelentette, amikor felborult az egykori ezeréves rend. Esterházy János a megváltozott geopolitikai helyzetben is védeni szerette volna nemzetét, de Csehszlovákiát mint új államot nem értette. 1939-ben ismét változott a helyzet, és Esterházy Szlovákiában maradt, hogy védhesse a magyar kisebbséget. Ő volt az, aki a pozsonyi parlament egyetlen képviselőjeként nem szavazta meg a zsidók deportálását elrendelő törvényt.”

Németh Zsolt beszédében többek között kiemelte, hogy Esterházy János élete keresztényként, magyarként és európaiként is követendő példa a korunk Közép-Európájában élő népek számára.


Az egész napos megemlékezést szervező Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért polgári szervezet elnöke, Kocsis László beszédében hangsúlyozta, hogy a rendezvénnyel a felvidéki magyar politikus személyének rehabilitációjához, becsületének helyreállításához szeretnének hozzájárulni.

Forrás: Prágai Magyar Katolikus Lelkészség

Fotó: Fajd János

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
a-papa-keri-most-penteken-imadkozzunk-es-bojtoljunk-bekeert
A pápa kéri: Most pénteken imádkozzunk és böjtöljünk a békéért!

Ferenc pápa arra hívja a világegyház tagjait és minden jóakaratú embert, hogy február 23-án tartson külön böjti és imanapot a békéért, amelynek hiányától sok helyen szenvednek szerte a világban.

2018. február 21. szerda
erdo-peter-megaldotta-foegyhazmegyei-hitoktatasi-felugyeloseg-uj-irodajat
Erdő Péter megáldotta a főegyházmegyei hitoktatási felügyelőség új irodáját

Új irodakomplexuma megáldását ünnepelte Erdő Péter bíborossal az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Hitoktatási Felügyelőségének új tagokkal bővült munkatársi közössége február 22-én Budapesten.

19:20
Mai evangélium – 2018. február 22.

Mai evangélium – 2018. február 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 16,13–19

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. február 22.

Nagyböjti kalendárium – 2018. február 22.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle