Esterházy Jánosra emlékeztek Prágában

2017. március 7. kedd 15:20

Nagyböjt első vasárnapján, március 5-én gróf Esterházy János halálának 60. évfordulója alkalmából mutatott be magyar nyelvű szentmisét a cseh fővárosban Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A belvárosi Szent Henrik és Kunigunda-plébániatemplomba Csehország távolabbi városaiból és a Felvidékről is érkeztek hívek, valamint Esterházy János helyi, cseh anyanyelvű tisztelői is jelen voltak. A Balga Zoltán prágai magyar katolikus lelkésszel koncelebrált ünnepi szentmisén cseh nyelven mondott prédikációt Zdeněk Wasserbauer, a prágai főegyházmegye általános helynöke, aki a szentmise elején tolmácsolta Dominik Duka bíboros szívélyes üdvözletét a prágai magyar katolikus közösség számára.


Az Esterházy Jánosért bemutatott szentmisén részt vett Pető Tibor, Magyarország prágai rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Karel Schwarzenberg, a cseh parlament képviselőháza külügyi bizottságának elnöke, Pánczél Károly, a Magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke, Leo Žídek, a Csehországi Politikai Foglyok Konföderációjának alelnöke, Roberto Malfatti, Esterházy János unokája, Kelemen Gertrúd, a Prágai Magyar Intézet igazgatója, Molnár Imre történész, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Martényi Árpád, a budapesti Esterházy János Emlékbizottság elnöke, Rákóczi Anna, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének országos elnöke és a prágai civil szervezetek képviselői.


Cserháti Ferenc püspök prédikációjában közelebbről rávilágított a mártírsorsú felvidéki politikus alakjára, ezzel felhívva a figyelmet arra, hogy gróf Esterházy János olyan korban élt, amelyben a sátán újra megpróbálta eltéríteni Istentől az embert; gazdagságot, dicsőséget, hatalmat ígérve neki egy olyan istenellenes ideológiába kergette, amely megmutatta, mivé válik Isten képmása, ha elfordul Teremtőjétől és sátáni sugallatok vezérlik tetteit. A két világháború borzalmai és ennek következményei helyenként ma is ránk nehezednek, és további feszültségeket szítanak a népek között.


Az ünnepi szentmise végeztével a prágai magyar katolikus hívek a plébánia közösségi termében adtak fogadást az Esterházy Jánosra emlékezők számára. A szeretetlakoma után a program a Prágai Magyar Intézetben folytatódott, ahol Karel Schwarzenberg kijelentette, hogy Esterházy Jánost olyan személyiségek korábbi politikai cselekedetei miatt kellett eltávolítani, akik a második világháborút követően fontos szerepet játszottak. A felvidéki magyar politikus elítélését az egykori csehszlovák állam nagy hibájának minősítette. A cseh külügyi bizottsági elnök rámutatott: „Közép-Európában a legnagyobb változást nem 1945, hanem 1918 jelentette, amikor felborult az egykori ezeréves rend. Esterházy János a megváltozott geopolitikai helyzetben is védeni szerette volna nemzetét, de Csehszlovákiát mint új államot nem értette. 1939-ben ismét változott a helyzet, és Esterházy Szlovákiában maradt, hogy védhesse a magyar kisebbséget. Ő volt az, aki a pozsonyi parlament egyetlen képviselőjeként nem szavazta meg a zsidók deportálását elrendelő törvényt.”

Németh Zsolt beszédében többek között kiemelte, hogy Esterházy János élete keresztényként, magyarként és európaiként is követendő példa a korunk Közép-Európájában élő népek számára.


Az egész napos megemlékezést szervező Esterházy János Társulás az Emberi és Keresztény Értékekért polgári szervezet elnöke, Kocsis László beszédében hangsúlyozta, hogy a rendezvénnyel a felvidéki magyar politikus személyének rehabilitációjához, becsületének helyreállításához szeretnének hozzájárulni.

Forrás: Prágai Magyar Katolikus Lelkészség

Fotó: Fajd János

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
krisztus-szeretetenek-kozvetitoi-legyetek-pap-es-diakonusszentelest-unnepeltek-vacott
Krisztus szeretetének közvetítői legyetek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott

A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József.

2018. június 17. vasárnap
ferenc-papa-emlekezzunk-meg-imainkban-edesapankrol
Ferenc pápa: Emlékezzünk meg imáinkban édesapánkról!

A Szentatya június 17-én, a déli Mária-ima elimádkozásakor a napi evangélium alapján Isten országának növekedéséről és az ember megfelelő hozzáállásáról, valamint több aktuális kérdésről beszélt.

2018. június 17. vasárnap