Síruhákat osztott a Karitász a hajléktalanoknak Nagyváradon

2018. március 2. péntek 12:24

Ez a hét volt a tél leghidegebb időszaka Nagyváradon, ezért a Caritas Catolica önkéntesei Rajna József igazgató vezetésével téli ruhát, tisztálkodási szereket és édességet osztottak február 28-án a Gutenberg utcai hajléktalanszállón.

Volt olyan este, amikor a hőmérő higanyszála mínusz 15 fokig süllyedt, ezért az egyházmegyei karitász igyekezett a legveszélyeztetettebbek, a hajléktalanok segítségére sietni.

A szállóban az önkormányzat biztosít menedéket az utcán élőknek, hogy melegben és tiszta körülmények között tölthessék az éjszakát, reggel azonban el kell hagyniuk az intézményt, és a többségük az utcán kénytelen tölteni a napot, kitéve szélnek, hidegnek, hófúvásnak. A Karitász önkéntesei minőségi sínadrágokból, mellényekből és dzsekikből álló felszereléseket osztottak a hajléktalanszállón regisztrált több mint ötven embernek.

Az önkéntesek emellett több száz egyszer használatos szállodai szappant, sampont és tusfürdőt is szétosztottak. A hajléktalanszállón ugyanis van fűtött fürdőszoba, ami a rászorulók rendelkezésére áll. Az adománycsomagok tartalmaztak még fésűket, ingeket, zoknikat és édességeket is.

A hajléktalanok hálásan fogadták az adományokat és elmondták, a kiosztott holmik valóban hasznos segítségeket jelentenek nekik a mindennapi túlélésben és emberi méltóságuk megőrzésében is.

Az adományokat a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent László Internátus diákjai osztották ki. A síruhák a coloradói Copper Mountain síközpont felajánlása révén, a Magyar Máltai Lovagrend észak-amerikai delegációja, valamint Megyesi Jenő konzul támogatásával jutottak el a Nagyváradi Caritas Catolica Egyesülethez. A szétosztott tisztálkodási szereket Jan és Coby Willemsen, a holland Stichting Steungroep Nederland Roemenië segélyszervezet képviselői ajánlották fel a rászorulóknak.

Szöveg és fotó: Szombati-Gille Tamás/Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
elhunyt-gaal-endre
Elhunyt Gaál Endre

Életének 73., áldozópapságának 50. évében elhunyt Gaál Endre protonotárius, kanonok, nagyprépost, teológiai tanár. Az alábbiakban közzétesszük az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét és a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium Facebook-oldalán megjelent nekrológot.

13:06
te-hol-tartasz-az-uton-nagymaroson-kiderul
Te hol tartasz az úton? Nagymaroson kiderül!

Október 6-án újra megrendezik a Nagymarosi Ifjúsági Találkozót, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja. Az idei őszi találkozó témája az úton levés lesz.

12:00