Síruhákat osztott a Karitász a hajléktalanoknak Nagyváradon

2018. március 2. péntek 12:24

Ez a hét volt a tél leghidegebb időszaka Nagyváradon, ezért a Caritas Catolica önkéntesei Rajna József igazgató vezetésével téli ruhát, tisztálkodási szereket és édességet osztottak február 28-án a Gutenberg utcai hajléktalanszállón.

Volt olyan este, amikor a hőmérő higanyszála mínusz 15 fokig süllyedt, ezért az egyházmegyei karitász igyekezett a legveszélyeztetettebbek, a hajléktalanok segítségére sietni.

A szállóban az önkormányzat biztosít menedéket az utcán élőknek, hogy melegben és tiszta körülmények között tölthessék az éjszakát, reggel azonban el kell hagyniuk az intézményt, és a többségük az utcán kénytelen tölteni a napot, kitéve szélnek, hidegnek, hófúvásnak. A Karitász önkéntesei minőségi sínadrágokból, mellényekből és dzsekikből álló felszereléseket osztottak a hajléktalanszállón regisztrált több mint ötven embernek.

Az önkéntesek emellett több száz egyszer használatos szállodai szappant, sampont és tusfürdőt is szétosztottak. A hajléktalanszállón ugyanis van fűtött fürdőszoba, ami a rászorulók rendelkezésére áll. Az adománycsomagok tartalmaztak még fésűket, ingeket, zoknikat és édességeket is.

A hajléktalanok hálásan fogadták az adományokat és elmondták, a kiosztott holmik valóban hasznos segítségeket jelentenek nekik a mindennapi túlélésben és emberi méltóságuk megőrzésében is.

Az adományokat a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent László Internátus diákjai osztották ki. A síruhák a coloradói Copper Mountain síközpont felajánlása révén, a Magyar Máltai Lovagrend észak-amerikai delegációja, valamint Megyesi Jenő konzul támogatásával jutottak el a Nagyváradi Caritas Catolica Egyesülethez. A szétosztott tisztálkodási szereket Jan és Coby Willemsen, a holland Stichting Steungroep Nederland Roemenië segélyszervezet képviselői ajánlották fel a rászorulóknak.

Szöveg és fotó: Szombati-Gille Tamás/Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
-tartos-szeretet-iden-is-rekordot-dontott-karitasz-nagybojti-elelmiszergyujtese
„Tartós szeretet” – Idén is rekordot döntött a Karitász nagyböjti élelmiszergyűjtése

Március 4. és 11. között rendezték meg idén templomainkban az immár hagyományos nagyböjti élelmiszergyűjtést. Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke március 21-én a székesfehérvári adományátadón megköszönte az országos és az egyházmegyei központok, valamint a plébániai karitászcsoportok munkáját.

2018. március 22. csütörtök
mysterium-fidei-megjelent-vi-pal-enciklikaja-magyar-nyelven
Mysterium fidei – Megjelent VI. Pál enciklikája magyar nyelven

A Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” című sorozatában, az Ecclesia Szövetkezettel együttműködésben – ötvenhárom év elteltével – először jelenik meg magyar nyelven VI. Pál pápa „Mysterium fidei” kezdetű enciklikája, a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében.

2018. március 22. csütörtök