Síruhákat osztott a Karitász a hajléktalanoknak Nagyváradon

2018. március 2. péntek 12:24

Ez a hét volt a tél leghidegebb időszaka Nagyváradon, ezért a Caritas Catolica önkéntesei Rajna József igazgató vezetésével téli ruhát, tisztálkodási szereket és édességet osztottak február 28-án a Gutenberg utcai hajléktalanszállón.

Volt olyan este, amikor a hőmérő higanyszála mínusz 15 fokig süllyedt, ezért az egyházmegyei karitász igyekezett a legveszélyeztetettebbek, a hajléktalanok segítségére sietni.

A szállóban az önkormányzat biztosít menedéket az utcán élőknek, hogy melegben és tiszta körülmények között tölthessék az éjszakát, reggel azonban el kell hagyniuk az intézményt, és a többségük az utcán kénytelen tölteni a napot, kitéve szélnek, hidegnek, hófúvásnak. A Karitász önkéntesei minőségi sínadrágokból, mellényekből és dzsekikből álló felszereléseket osztottak a hajléktalanszállón regisztrált több mint ötven embernek.

Az önkéntesek emellett több száz egyszer használatos szállodai szappant, sampont és tusfürdőt is szétosztottak. A hajléktalanszállón ugyanis van fűtött fürdőszoba, ami a rászorulók rendelkezésére áll. Az adománycsomagok tartalmaztak még fésűket, ingeket, zoknikat és édességeket is.

A hajléktalanok hálásan fogadták az adományokat és elmondták, a kiosztott holmik valóban hasznos segítségeket jelentenek nekik a mindennapi túlélésben és emberi méltóságuk megőrzésében is.

Az adományokat a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent László Internátus diákjai osztották ki. A síruhák a coloradói Copper Mountain síközpont felajánlása révén, a Magyar Máltai Lovagrend észak-amerikai delegációja, valamint Megyesi Jenő konzul támogatásával jutottak el a Nagyváradi Caritas Catolica Egyesülethez. A szétosztott tisztálkodási szereket Jan és Coby Willemsen, a holland Stichting Steungroep Nederland Roemenië segélyszervezet képviselői ajánlották fel a rászorulóknak.

Szöveg és fotó: Szombati-Gille Tamás/Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
-megroppant-nadszalat-nem-tori-ossze-iz-42-3
„A megroppant nádszálat nem töri össze…” (Iz 42, 3) – Levél az Alaptörvény módosításáról

Az alábbiakban Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) társadalmi kérdésekkel foglalkozó Caritas in Veritate Bizottsága elnökének levelét adjuk közre, melyet az Alaptörvény hajléktalanokkal kapcsolatos részének módosítása vonatkozásában írt.

07:01
szemelyi-valtozasok-egyhazmegyeinkben-2018
Személyi változások egyházmegyéinkben – 2018 – FRISSÍTVE

Az alábbi személyi és szervezeti változások lépnek életbe a 2018. évben egyházmegyéinkben.

09:51