Hazánkba látogat a lipcsei Tamás-templom kórusa

Kultúra – 2017. március 11., szombat | 13:00

A reformáció 500. jubileumának emlékévében hazánkba látogat a lipcsei Tamás-templom világhírű fiúkórusa. Március 14. és 18. között négy magyarországi helyszínen, köztük a pécsi székesegyházban is fellépnek.

Várják Bach, Mendelssohn, valamint Brahms kedvelőit, s mindazokat, akik a reformáció zenei örökségét máig éltető kórus énekével szeretnének ráhangolódni az évfordulóra. A program a Reformáció Emlékbizottság egyik kiemelt rendezvénye.

A Tamás-templom iskoláját és fiúkórusát több mint 800 esztendeje, 1212-ben alapították, így Németország legrégebbi, ma is működő iskolájának számít.

A kórus Bach, valamint a 16–17. századi romantikus tételeket is tartalmazó komolyzenei repertoárjával először március 14-én, kedden Budapesten, a Művészetek Palotájában (Müpa) lép a színpadra. Ezt követi – szintén a fővárosban – március 15-én a Deák téri evangélikus templom istentiszteletén való részvételük, ahol a szertartás keretében szolgálnak, megmutatva, hogy milyen kiemelt szerepe van a zenének és a közös éneklésnek az evangélikus liturgiában.

A kórus következő fellépésének helyszíne a debreceni nagytemplom, ahol március 16-án állnak majd a színpadra. A turné utolsó állomása Pécs, ahol március 18-án a székesegyházban zárják magyarországi körútjukat.

A kórustól elválaszthatatlan Johann Sebastian Bach, aki 1723-tól haláláig szolgált kántorként a lipcsei Tamás-templomban. A kántor feladata volt a templom zenei rendjének megszervezése, a Tamás-iskola fiúnövendékei ének-és zenetanításának irányítása, valamint az ünnepi kantáták megírása.

Forrás: Reformáció2017.hu

Fotó: Filharmonia.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria