Damaszkuszba és Aleppóba látogatott a szalézi rendfőnök

2018. április 14., szombat | 16:34

Ángel Fernández Artime április 5-én érkezett Damaszkuszba, ahol a helyi szalézi közösséggel és fiatalokkal találkozott. 7-én Aleppóba utazott, ahonnan videoüzenetet tett közzé.

Mialatt a szíriai főváros, Damaszkusz keleti részén harcok folynak, a szalézi rendfőnök, Ángel Fernández Artime és titkára, Horacio López a városba látogatott, hogy Don Bosco utódaként vigaszt, örömet és reményt vigyen a helyiek számára, akiket több mint hét éve sújt a háború.

A rendfőnök április 5-én érkezett Damaszkuszba. Kora délután több fiatal kíséretében Pál apostol nyomdokain a Szent Anania-templomba látogatott, ahol felolvasták a Szent Pál megtéréséről szóló történetet, amelyhez Artime atya rövid kommentárt fűzött, hangsúlyozva, mennyire fontos mindenkinek, hogy megváltoztassa az életét úgy, hogy Isten felé irányítsa azt. A nap az eucharisztia ünneplésével folytatódott a Szent Pál-templomban, Damaszkusz Tabbala negyedében.

Másnap, április 6-án, pénteken Ángel Fernández Artime találkozott a helyi szalézi közösséggel – tagjai problémáikról és az előttük álló kihívásokról tájékoztatták a rendfőnököt, aki délután részt vett az oratórium gyermekeivel és fiataljaival, összesen mintegy ezer emberrel tartott találkozón. A program ezután az oratóriumok hagyományos előadásaival folytatódott, amelyhez maga Artime atya is csatlakozott gitárjátékával, majd szentmisét mutatott be a ház udvarán, végül a város és az ország békéje jelképeként szabadon engedett egy galambot.

Ezután folytatta útját Szíria városaiban, olyan helyeken, ahol megtapasztalta a háború okozta szenvedéseket, ugyanakkor a reményt is, azok reménye, akik – a szaléziakhoz és a szalézi házak fiataljaihoz hasonlóan – úgy döntöttek, hogy továbbra is hisznek a jövőben, amely békét hoz.

Ángel Fernández Artime április 7-én, szombaton délután érkezett Aleppóba. Másnap videoüzenetet küldött a Szalézi Csalág tagjainak:

„Ma 2018. április 8. van, vasárnap. Itt vagyunk Aleppóban, ugyanazon a helyen, ahonnan rendtársaink elküldték nekünk karácsonyi üdvözletüket. Nagyon örülök, hogy itt lehetek ezekkel a fiatalokkal, a Szalézi Családdal, a Segítő Szűz Mária Leányaival, a testvéreinkkel és a Szalézi Ifjúsági Mozgalom fiataljaival, egy családként és innen üzenhetek az egész szalézi világunknak, a Szalézi Családnak az egész világon, szólhatok a rendtársainkhoz és a nővéreinkhez, és minden olyan fiatalhoz, aki meghallgat.

Örömmel mondhatom, hogy imádkoztunk a békéért, a népek, kultúrák és vallások találkozásáért, és arra kérjük az Urat, segítsen, hogy emberi szabadságunkkal tegyünk azért, hogy ez a háború és pusztítás soha ne ismétlődjön meg.

Le vagyunk sújtva ennyi pusztítás és fájdalom, a sok haláleset láttán, tapasztalva, hogy 102 ezer embert sebesítettek meg bombák, és közel 5 millió szíriai hagyta el hazáját. Ez tényleg fájdalom!

De szeretnék elmondani valami mást is, ami látható és érezhető: itt annyira sok remény van!

Először is a hitben, ebben a húsvéti időszakban még inkább, mert úgy érzi az ember, hogy az élet folytatódik, és az élet, a testvériség, a segítség lehetséges, hogy az Úr mindenkinek segít, minden hívőnek, aki hisz az egy Istenben. Látni, hogy az élet visszatér, hogy igazán létezik a vágy a testvériség újjáépítésére, az egymás mellett élésre, a nép szolgálatára, a következő generációk szolgálatára, azokéra, akik ezekben az években születtek.

Kedves Szalézi Család, kedves fiatalok, hadd kérjek tőletek először is megértést, egy gyöngéd pillantást e rendtársak, nővérek, barátok számára! Imádkozzatok értük hittel, hogy legyen elég erejük. És továbbra is testvériségre és a szolidaritásra szólítalak fel benneteket, hogy segítsétek mindazokat, akik mindent elveszítettek. Segítsétek Aleppó polgárait és Szíriát.”

Ángel Fernández Artime, Don Bosco tizedik utóda délután szentmisét mutatott be, ezt követte a találkozó a középiskolásokkal és egyetemi hallgatókkal, majd számos szalézi munkatárssal, köztük Damaszkuszból és Kafrunból érkezettekkel is, akik beszámoltak a rendfőnöknek a háború okozta szenvedésről.

„Ángel atya valóban az édesapja és testvére volt mindenkinek. Meghallgatott minket, azt mondta nekünk, hogy továbbra is imádkozni fog értünk, és hogy az egész világnak beszélni fog a szíriai szaléziakról és fiatalokról” – zárta a beszámolót a közel-keleti tartomány kommunikációs megbízottja, Sally A-Jamra.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Videó: ANS Agenzia iNfo Salesiana

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

17:16
az-okologiai-krizis-kereszteny-szemmel-sapientia-nap-teremtesvedelem-idoszeru-temairol
Az ökológiai krízis keresztény szemmel – Sapientia-nap a teremtésvédelem időszerű témáiról

„Környezet, teremtés, felelősség” címmel a teremtésvédelem időszerű témáiról tartottak a Sapientia-nap programsorozat részeként konferenciát március 23-án a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

14:05
Útravaló – 2019. március 24., nagyböjt 3. vasárnapja

Útravaló – 2019. március 24., nagyböjt 3. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. március 24.

Mai evangélium – 2019. március 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 13,1–9

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle