Az iskolanővérek delegációja is részt vesz a nők helyzetét vizsgáló ENSZ-bizottság munkájában

2019. március 11., hétfő | 11:31

A Boldogasszony Iskolanővérek (SSND) magyar tagokból is álló nemzetközi delegációja részt vesz az Egyesült Nemzetek Szervezete nők helyzetét vizsgáló bizottságának 63. ülésszakán, melyet március 11–22. között rendeznek meg New Yorkban.

A 2019-es ülésszak kiemelt témái a társadalmi védőháló rendszerei, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés, a nemek közötti egyenlőséget szolgáló fenntartható infrastruktúra, valamint a nők és a lányok szerepvállalásának erősítése.

A kiemelt témák mellett a bizottság értékeli majd azt is, hogy a tagországok milyen lépéseket tettek a 60. ülésszak közösen elfogadott határozatainak megvalósítása, például a nők szerepvállalásának növelése érdekében.

A kéthetes ülésszakon a tagállamok mellett az ENSZ egyéb szervezetei, valamint nem kormányzati szervezetek képviselői, így a Boldogasszony Iskolanővérek is részt vesznek.

„A társadalmi védőrendszerek kiemelt szerepet játszanak a nemek közötti egyenlőség, valamint a nők és a lányok szerepvállalásának erősítésében” – mondta Eileen Reilly nővér, az SSND ENSZ-NGO hivatalának vezetője, összekapcsolva a bizottság témáját az 5. fenntartható fejlődési céllal (az ENSZ csúcstalálkozóján 2015-ben, New Yorkban a világ vezetői 17 fenntartható fejlődési célt fogadtak el, ezek közül az 5. a nemek közötti egyenlőség – a szerk.). „Ezeknek a rendszereknek, amelyek az egyetemes védelmet hivatottak elősegíteni, választ kell adniuk az olyan kihívásokra is, mint például a nem fizetett ápolási munka, amelyben szinte kizárólag a nők és a lányok érintettek.”

Az 1993 óta az ENSZ Tájékoztatási Főosztályán nem kormányzati szervezetként nyilvántartott Boldogasszony Iskolanővéreknek különleges tanácskozási státusza van az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsában (ECOSOC), melynek köszönhetően arra is van lehetőségük, hogy megfontolásra érdemes nyilatkozatokat fogalmazzanak meg az ENSZ főtitkárának és a nők helyzetét vizsgáló bizottságnak. A korábbi nyilatkozatok (2016, 2017) kifejezésre juttatták az iskolanővérek elkötelezettségét az iránt, hogy a nők és a lányok is kapjanak szerepet az őket érintő tanácskozásokon, hogy hallatni tudják a hangjukat.

A Boldogasszony Iskolanővérek idei delegációjában helyet kapó gimnazista és egyetemista lányok is ezt az elkötelezettséget juttatják kifejezésre. Az ENSZ-küldöttség tagjaként tizenegy éve vesznek részt gimnazisták és egyetemisták a nők helyzetét vizsgáló bizottság tanácskozásain.

Eileen nővér mellett a kéthetes ülésszak munkájának első hetében csatlakozik a delegációhoz Carolyn Jost nővér az Illinois állambeli Brookfieldből, Beatriz Martinez-Garcia nővér a New York állambeli Woodhavenből, valamint a Boldogasszony Iskolanővérek fenntartásában működő iskolák diákjai Magyarországról, Brazíliából és az Egyesült Államokból. A magyar rendtartomány három iskolájából küld diákokat a tanácskozásra: Keszeli Viola a szegedi Karolina-iskola, Bódis Mira a debreceni Svetits Intézet, Bakos Dóra Borbála a budapesti Patrona Hungariae Gimnázium képviseletében utazik New Yorkba. Kísérőjük Ivanics M. Andrea nővér, a Svetits Intézet tanára.

Az Egyesült Államokban, Baltimore-ban működő Notre Dame of Maryland Egyetem hat egyetemi hallgatóval és két tanárral képviselteti magát a delegációban.

A Boldogasszony Iskolanővérek kongregációja öt kontinensen szolgálatot teljesítő női szerzetesközösség. A nővérek az egész világra kiterjedő vízióval folytatják nevelő munkájukat, és hisznek abban, hogy a világot az egyén átformálásán keresztül lehet jobbá tenni. A nővérek és munkatársaik a nők, a fiatalok, valamint a szegények és a peremen élők szerepvállalásának erősítésén, valamint a szegénység és az igazságtalanság rendszereinek felszámolásán dolgoznak. Jelenleg közel 2500 iskolanővér lát el szolgálatot a világ harminc országában.

További információk a nők helyzetét vizsgáló bizottságról ITT találhatók.

A Boldogasszony Iskolanővérek friss információkat osztanak meg a nők helyzetét vizsgáló ENSZ-bizottság 63. ülésszakáról itt: www.gerhardinger.org.

További információk a Boldogasszony Iskolanővérekről a www.gerhardinger.org; illetve a www.iskolanoverek.hu oldalon találhatók.

Forrás és fotó: Boldogasszony Iskolanővérek

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
320-eve-tortent-az-elso-sumegi-csoda
320 éve történt az első sümegi csoda

A Sümegi Csodatévő Szűzanya emlékévéhez kapcsolódva március 15-én Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét a Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplomban Reisz Pál ferences házfőnökkel, Nagy József kanonokkal, sümegi főesperes plébánossal, valamint környékbeli papokkal együtt.

12:04
csak-azok-kepesek-vedelmezni-akik-szeretettel-szolgalnak-ferenc-papaert-adtak-halat-budapesten
Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáért adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19., kedd