Csókay Károly gyémántmiséje Mosonmagyaróváron

2017. november 30. csütörtök 15:01

Pappá szentelésének hatvanadik évfordulója alkalmából november 12-én gyémántmisét mutatott be a mosonmagyaróvári Nepomuki Szent János-templomban Csókay Károly jezsuita szerzetes.

A liturgia előtt a mosoni plébánia tanácsadó testületének alelnöke, Giffinger Mihály köszöntőjében rövid ismertette a 91 éves Károly atya életútját.

Az ünnepi szentmisén koncelebrált Kapui Jenő mosoni plébános és Németh László általános püspöki helynök. Közreműködött a mosoni templom Szent Cecília-kórusa.

Minden ember feladata, hogy közvetítő legyen Isten és az ember között – hangsúlyozta szentbeszédében Csókay Károly. – Ha a feltámadt Jézus titokzatos testét, Egyházát alkotjuk, akkor vele együtt mi is feltámadunk. Jézus megdicsőült testben jelent meg tanítványainak a feltámadás után. Az Úr halálunkat követően új létet, új létezési formát teremt nekünk; mi is azt a dicsőséges testet fogjuk megkapni, amiben Jézus megjelent a tanítványainak. Isten adni akar nekünk az ő hatalmas szeretetéből, hogy vele együtt legyünk az örökkévalóságban. Amikor életünk során nehéz betegséget, meg nem értettséget vagy más fájdalmas keresztet hordozunk, akkor Isten végtelen szeretetéből merítsünk erőt. Köszönjük meg a szépet, a jót; a szenvedést neki ajánljuk fel – buzdított a gyémántmisés jezsuita atya.

Elmélkedése végén  hálát adott az életéért, papi hivatásáért, hívő családjáért, azokért a papokért, plébánosokért, akik segítették, kísérték őt. Megköszönte Németh László általános püspöki helynök mosoni közösségben végzett munkáját, Kapui Jenő mosoni plébános és Vlaj Márk káplán szolgálatát.

A liturgia végén Károly atya gyémántmisés áldásban részesítette a híveket.

Csókay Károly 1926. december 7-én született Mosonban, mélyen vallásos szülők gyermekeként. A jezsuita rend tagjaként az ötvenes évek elején Belgiumban szolgált, majd Spanyolországba helyezték, ahol 1957. július 30-án pappá szentelték. Dél-Amerikában, Kolumbiában egy évig, Chilében tizenhat éven keresztül végzett hithirdető szolgálatot. Templomot építtetett Santiago de Chile szegénynegyedében, melyet Szent István királyról nevezett el. 1975-től Kanadában szolgálta a magyar közösséget. 1993-ban elöljárói döntése alapján visszatért Magyarországra.

Forrás: Győri Egyházmegye; Nusser Zsófia/Nepomuki Szent János-plébánia, Mosonmagyaróvár

Fotó: Csonka József; Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
otszazan-az-egymilliobol-rozsafuzert-imadkozo-gyermekek-tanusagtetele-szolnokon
Ötszázan az egymillióból – Rózsafüzért imádkozó gyermekek tanúságtétele Szolnokon

A Magyar Katolikus Egyház is csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek keretében október 18-án világszerte gyermekek imádkozzák együtt a rózsafüzért a világ egységéért és békéjéért. Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” imalánc egyik hazai helyszínére, Szolnokra látogattunk.

2018. október 18. csütörtök
ujabb-vilagmeretu-szentsegimadasra-hivnak-krisztus-kiraly-founnepenek-eloestejen
Újabb világméretű szentségimádásra hívnak Krisztus Király főünnepének előestéjén

Egyórás szentségimádásra hívnak Krisztus Király főünnepének előestéjén, november 24-én, szombaton a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve az esemény szervezői.

2018. október 18. csütörtök