Csókay Károly gyémántmiséje Mosonmagyaróváron

2017. november 30. csütörtök 15:01

Pappá szentelésének hatvanadik évfordulója alkalmából november 12-én gyémántmisét mutatott be a mosonmagyaróvári Nepomuki Szent János-templomban Csókay Károly jezsuita szerzetes.

A liturgia előtt a mosoni plébánia tanácsadó testületének alelnöke, Giffinger Mihály köszöntőjében rövid ismertette a 91 éves Károly atya életútját.

Az ünnepi szentmisén koncelebrált Kapui Jenő mosoni plébános és Németh László általános püspöki helynök. Közreműködött a mosoni templom Szent Cecília-kórusa.

Minden ember feladata, hogy közvetítő legyen Isten és az ember között – hangsúlyozta szentbeszédében Csókay Károly. – Ha a feltámadt Jézus titokzatos testét, Egyházát alkotjuk, akkor vele együtt mi is feltámadunk. Jézus megdicsőült testben jelent meg tanítványainak a feltámadás után. Az Úr halálunkat követően új létet, új létezési formát teremt nekünk; mi is azt a dicsőséges testet fogjuk megkapni, amiben Jézus megjelent a tanítványainak. Isten adni akar nekünk az ő hatalmas szeretetéből, hogy vele együtt legyünk az örökkévalóságban. Amikor életünk során nehéz betegséget, meg nem értettséget vagy más fájdalmas keresztet hordozunk, akkor Isten végtelen szeretetéből merítsünk erőt. Köszönjük meg a szépet, a jót; a szenvedést neki ajánljuk fel – buzdított a gyémántmisés jezsuita atya.

Elmélkedése végén  hálát adott az életéért, papi hivatásáért, hívő családjáért, azokért a papokért, plébánosokért, akik segítették, kísérték őt. Megköszönte Németh László általános püspöki helynök mosoni közösségben végzett munkáját, Kapui Jenő mosoni plébános és Vlaj Márk káplán szolgálatát.

A liturgia végén Károly atya gyémántmisés áldásban részesítette a híveket.

Csókay Károly 1926. december 7-én született Mosonban, mélyen vallásos szülők gyermekeként. A jezsuita rend tagjaként az ötvenes évek elején Belgiumban szolgált, majd Spanyolországba helyezték, ahol 1957. július 30-án pappá szentelték. Dél-Amerikában, Kolumbiában egy évig, Chilében tizenhat éven keresztül végzett hithirdető szolgálatot. Templomot építtetett Santiago de Chile szegénynegyedében, melyet Szent István királyról nevezett el. 1975-től Kanadában szolgálta a magyar közösséget. 1993-ban elöljárói döntése alapján visszatért Magyarországra.

Forrás: Győri Egyházmegye; Nusser Zsófia/Nepomuki Szent János-plébánia, Mosonmagyaróvár

Fotó: Csonka József; Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
nekilendulni-szeretetbol-orommel-elbucsuztunk-egerszaloktol2
Nekilendülni, szeretetből, örömmel – Elbúcsúztunk Egerszalóktól

Július 15-én érkezett záró napjához az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat. Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén, Egerszalók búcsúnapján Ternyák Csaba érsek összegzésre kérte a résztvevőket. „Nehézséggel jár kereszténynek lenni, de az öröm és a szeretet az, ami igazán kereszténnyé tesz.”

2018. július 15. vasárnap
ferenc-papa-az-evangelium-hirdetoi-nem-menedzserek-nem-turnezo-celebek
Ferenc pápa: Az evangélium hirdetői nem menedzserek, nem turnézó celebek!

Július 15-én, vasárnap délben az evangélium hiteles hirdetésének jellemzőiről elmélkedett a Szentatya, majd elimádkozta az Úrangyalát a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel.

2018. július 15. vasárnap