Leégett egy szaléziak vezette leányotthon Sierra Leonéban

2018. június 2. szombat, 15:30

Május 27-én Sierra Leone fővárosában, Freetownban tűz ütött ki egy, a szalézi rend által fenntartott épületben, ahol a családon belüli erőszak áldozatainak kínálnak menedéket. A házban élő 34 lány egyike könnyebb égési sérüléseket szenvedett; az otthon lakhatatlanná vált.

A tüzet rövidzárlat okozta a Don Bosco Fambul szalézi központhoz tartozó Girls Os (Lányok menedéke) elnevezésű épületben, ahol a családon belüli erőszak áldozatainak kínálnak menedéket a szaléziak. Az otthon megsemmisült, ám a lakók megmenekültek – egy lány könnyebb égési sérüléseket szenvedett.

A gyorsan terjedő tűz megsemmisítette a Don Bosco Fambul központhoz tartozó épületet. Szinte semmit sem tudtak megmenteni a lányok: a tűz martalékává váltak matracaik, ruháik, a konyhafelszerelés, a számítógépek, a dokumentumok... – mondta el Jorge Crisafulli szalézi szerzetes.

„Minden elveszett, de a legfontosabb az, hogy a lányok biztonságban vannak, és mi folytatjuk a munkát, mint mindig. Azt hiszem, Szűz Mária, a keresztények segítsége csodája volt, hogy a lányok megmenekültek. Szükségünk lesz segítségre, hogy ismét otthont adjunk nekik.” A Don Bosco Fambul központi épületének udvarán és több helyiségében átmeneti szállást alakítottak ki számukra.

* * *

A Don Bosco Fambult 1998-ban alapították a szaléziak Freetownban, a gyermekek és fiatalok – különösen a legkiszolgáltatottabbak – jogainak védelme érdekében. A központ jelentős szerepet vállalt a 2017-es árvíz során: számos családnak adtak menedéket, akik otthon nélkül maradtak.

A Don Bosco Fambul egyik programja a „Girls Os”, amelyet azzal a céllal hozott létre a szalézi rend, hogy befogadják – otthont és ellátást biztosítva, biztonságot és képzést nyújtva – azokat a lányokat, akiket a családjukban bántalmaztak; továbbá, hogy a jogsértőkkel szemben bírósági eljárást indítsanak. A madridi szalézi missziós központ és a spanyol Jóvenes y Desarrollo szalézi civil szervezet részvételével és együttműködésével segítik a gyermekek és fiatal lányok újbóli beilleszkedését a családi környezetbe.

Forrás és fotó: ANS – Freetown/Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
bunbanat-vatikanban-tulsagosan-onelegultek-voltunk-hogy-szembenezzunk-egyhazunk-sotet-oldalaval
Bűnbánat a Vatikánban – Túlságosan önelégültek voltunk, hogy szembenézzünk Egyházunk sötét oldalával

Február 21 és 24. között a kiskorúak védelméről szóló négynapos tanácskozást tartanak a Vatikánban. Február 23-án este a kiskorúak védelméről szóló püspöki tanácskozás résztvevői bűnbánati liturgián vettek részt, amelyen a ghánai püspöki konferencia elnöke, Philip Naameh érsek mondott szentbeszédet.

2019. február 23. szombat
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

2019. február 23. szombat