Leégett egy szaléziak vezette leányotthon Sierra Leonéban

2018. június 2. szombat 15:30

Május 27-én Sierra Leone fővárosában, Freetownban tűz ütött ki egy, a szalézi rend által fenntartott épületben, ahol a családon belüli erőszak áldozatainak kínálnak menedéket. A házban élő 34 lány egyike könnyebb égési sérüléseket szenvedett; az otthon lakhatatlanná vált.

A tüzet rövidzárlat okozta a Don Bosco Fambul szalézi központhoz tartozó Girls Os (Lányok menedéke) elnevezésű épületben, ahol a családon belüli erőszak áldozatainak kínálnak menedéket a szaléziak. Az otthon megsemmisült, ám a lakók megmenekültek – egy lány könnyebb égési sérüléseket szenvedett.

A gyorsan terjedő tűz megsemmisítette a Don Bosco Fambul központhoz tartozó épületet. Szinte semmit sem tudtak megmenteni a lányok: a tűz martalékává váltak matracaik, ruháik, a konyhafelszerelés, a számítógépek, a dokumentumok... – mondta el Jorge Crisafulli szalézi szerzetes.

„Minden elveszett, de a legfontosabb az, hogy a lányok biztonságban vannak, és mi folytatjuk a munkát, mint mindig. Azt hiszem, Szűz Mária, a keresztények segítsége csodája volt, hogy a lányok megmenekültek. Szükségünk lesz segítségre, hogy ismét otthont adjunk nekik.” A Don Bosco Fambul központi épületének udvarán és több helyiségében átmeneti szállást alakítottak ki számukra.

* * *

A Don Bosco Fambult 1998-ban alapították a szaléziak Freetownban, a gyermekek és fiatalok – különösen a legkiszolgáltatottabbak – jogainak védelme érdekében. A központ jelentős szerepet vállalt a 2017-es árvíz során: számos családnak adtak menedéket, akik otthon nélkül maradtak.

A Don Bosco Fambul egyik programja a „Girls Os”, amelyet azzal a céllal hozott létre a szalézi rend, hogy befogadják – otthont és ellátást biztosítva, biztonságot és képzést nyújtva – azokat a lányokat, akiket a családjukban bántalmaztak; továbbá, hogy a jogsértőkkel szemben bírósági eljárást indítsanak. A madridi szalézi missziós központ és a spanyol Jóvenes y Desarrollo szalézi civil szervezet részvételével és együttműködésével segítik a gyermekek és fiatal lányok újbóli beilleszkedését a családi környezetbe.

Forrás és fotó: ANS – Freetown/Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
segitettbol-lett-segito-bemutatjuk-szent-erzsebet-rozsaja-dij-idei-kituntetettjet
Segítettből lett segítő – Bemutatjuk a Szent Erzsébet rózsája díj idei kitüntetettjét

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén Horváth Kálmánnét, a Katolikus Karitász győri csoportjának önkéntesét tüntette ki a Szent Erzsébet rózsája díjjal, melyet Veres András, az MKPK elnöke adott át november 17-én a Szent István-bazilikában. A díjazottról szóló riportunkat olvashatják.

11:41
egyhazmegyei-ifjusagi-talalkozo-kiskoroson-misszios-kereszt-jelenleteben
Egyházmegyei ifjúsági találkozó Kiskőrösön, a missziós kereszt jelenlétében

Kiskőrösön rendezték meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye ifjúsági találkozóját, a KEFIR-t november 17-én.

13:24