Leégett egy szaléziak vezette leányotthon Sierra Leonéban

2018. június 2. szombat 15:30

Május 27-én Sierra Leone fővárosában, Freetownban tűz ütött ki egy, a szalézi rend által fenntartott épületben, ahol a családon belüli erőszak áldozatainak kínálnak menedéket. A házban élő 34 lány egyike könnyebb égési sérüléseket szenvedett; az otthon lakhatatlanná vált.

A tüzet rövidzárlat okozta a Don Bosco Fambul szalézi központhoz tartozó Girls Os (Lányok menedéke) elnevezésű épületben, ahol a családon belüli erőszak áldozatainak kínálnak menedéket a szaléziak. Az otthon megsemmisült, ám a lakók megmenekültek – egy lány könnyebb égési sérüléseket szenvedett.

A gyorsan terjedő tűz megsemmisítette a Don Bosco Fambul központhoz tartozó épületet. Szinte semmit sem tudtak megmenteni a lányok: a tűz martalékává váltak matracaik, ruháik, a konyhafelszerelés, a számítógépek, a dokumentumok... – mondta el Jorge Crisafulli szalézi szerzetes.

„Minden elveszett, de a legfontosabb az, hogy a lányok biztonságban vannak, és mi folytatjuk a munkát, mint mindig. Azt hiszem, Szűz Mária, a keresztények segítsége csodája volt, hogy a lányok megmenekültek. Szükségünk lesz segítségre, hogy ismét otthont adjunk nekik.” A Don Bosco Fambul központi épületének udvarán és több helyiségében átmeneti szállást alakítottak ki számukra.

* * *

A Don Bosco Fambult 1998-ban alapították a szaléziak Freetownban, a gyermekek és fiatalok – különösen a legkiszolgáltatottabbak – jogainak védelme érdekében. A központ jelentős szerepet vállalt a 2017-es árvíz során: számos családnak adtak menedéket, akik otthon nélkül maradtak.

A Don Bosco Fambul egyik programja a „Girls Os”, amelyet azzal a céllal hozott létre a szalézi rend, hogy befogadják – otthont és ellátást biztosítva, biztonságot és képzést nyújtva – azokat a lányokat, akiket a családjukban bántalmaztak; továbbá, hogy a jogsértőkkel szemben bírósági eljárást indítsanak. A madridi szalézi missziós központ és a spanyol Jóvenes y Desarrollo szalézi civil szervezet részvételével és együttműködésével segítik a gyermekek és fiatal lányok újbóli beilleszkedését a családi környezetbe.

Forrás és fotó: ANS – Freetown/Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
egymillio-gyermek-imadkozza-rozsafuzert
Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért

Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva október 18-án, magyarországi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. Számos helyen ezért akár a tanítást is felfüggesztik erre az időre.

2018. szeptember 20. csütörtök
elhunyt-gaal-endre
Elhunyt Gaál Endre

Életének 73., áldozópapságának 50. évében elhunyt Gaál Endre protonotárius, kanonok, nagyprépost, teológiai tanár. Az alábbiakban közzétesszük az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét és a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium Facebook-oldalán megjelent nekrológot.

2018. szeptember 20. csütörtök