Püspöki szentmisével és kiállítással emlékeztek az Egyházközségi Nővérek Társasága alapítójára

2018. február 4. vasárnap, 18:02

Az Egyházközségi Nővérek Társasága alapítója, Künnle Theodora halálának ötvenedik évfordulóján, február 1-jén jubileumi szentmisét mutatott be Piliscsaba–Klotildligeten, a társaság központi házában Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök.

KÉPGALÉRIA – klikk  a képre!

A prédikációban a püspök felidézte Theodora nővér életét és idézett írásaiból, melyek, mint rámutatott, a mai korban ugyanúgy érvényesek, mint a múlt század közepén. Spányi Antal nagyra értékelte az alapító munkásságát. Kiemelte: Theodora nővér már akkor magyarra fordította a nővérei számára a latin zsolozsma egyes részeit, amikor az első, hivatalosan megjelentetett Ideiglenes Zsolozsmáskönyv még nem is létezett.

A szentmise után nyílt meg az a kiállítás, mely a Prohászka Ottokár püspök gondolata nyomán létrejött szerzetescsalád ágait mutatja be, köztük a magyar alapítású Egyházközségi Nővérek Társaságát.

A tárlaton láthatók az alapító gyermekkori, családi képei, Salkaházi Sárával való barátságának emlékei, egyes leveleinek fotói, valamint a Reményik Sándor által dedikált verseskötete is. A kiállítás középpontjában Theodora nővér íróasztala áll, azzal az írógéppel, melyen a múlt század közepén hat másolatban gépelt indigóval, hogy az általa fordított különböző könyveket, szövegeket – a pápák életéről, a Trapp családról szóló szövegeket, Thomas Merton írásait – minél több példányban a nővérek kezébe adhassa.

A kiállítás megtekintése közben a vendégek megkóstolhatták az „egyházközségi nővérek piskótakekszét”, melynek 1935-ből származó receptjét mindenki magával is vihette.

Az ünnepség során Endrődi Emma Rita egyházközségi nővér megosztotta személyes emlékeit az alapítóról: Gáti Edit Ágnessel – mindketten 92 évesek – még személyesen ismerték alapító nővérüket, az Ő keze alatt voltak novíciák.

A megemlékezésen részt vettek Szabó Katalin, a Szociális Testvérek Társasága magyar kerülete elöljárója, a Szociális Missziótársulat vezetője és négy tagja, valamint az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációja képviselői. A város polgármestere, Farkas András elsősorban nem hivatalosan volt jelen, hisz őt kicsi gyermekkora óta ismeri, szereti a közösség.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
-felfigyelt-rank-vilag-harminceves-magyar-maltai-szeretetszolgalat
„Felfigyelt ránk a világ” – Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökét, Kozma Imrét kérdeztük a szervezet múltjáról, jelenéről, jövőjéről.

2019. február 17. vasárnap
ferenc-papa-jezus-segit-hogy-kigyogyuljunk-kronikus-rovidlatasbol2
Ferenc pápa: Jézus segít, hogy kigyógyuljunk a krónikus rövidlátásból

Február 17-én a délben a Szentatya Jézus boldogmondásairól és az úgynevezett „jaj-mondásairól” elmélkedett. Rámutatott: a szenvedők nem azért boldogok, mert szenvednek, hanem mert Jézus szabadulást hoz nekik.

2019. február 17. vasárnap