Püspöki szentmisével és kiállítással emlékeztek az Egyházközségi Nővérek Társasága alapítójára

2018. február 4. vasárnap 18:02

Az Egyházközségi Nővérek Társasága alapítója, Künnle Theodora halálának ötvenedik évfordulóján, február 1-jén jubileumi szentmisét mutatott be Piliscsaba–Klotildligeten, a társaság központi házában Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök.

KÉPGALÉRIA – klikk  a képre!

A prédikációban a püspök felidézte Theodora nővér életét és idézett írásaiból, melyek, mint rámutatott, a mai korban ugyanúgy érvényesek, mint a múlt század közepén. Spányi Antal nagyra értékelte az alapító munkásságát. Kiemelte: Theodora nővér már akkor magyarra fordította a nővérei számára a latin zsolozsma egyes részeit, amikor az első, hivatalosan megjelentetett Ideiglenes Zsolozsmáskönyv még nem is létezett.

A szentmise után nyílt meg az a kiállítás, mely a Prohászka Ottokár püspök gondolata nyomán létrejött szerzetescsalád ágait mutatja be, köztük a magyar alapítású Egyházközségi Nővérek Társaságát.

A tárlaton láthatók az alapító gyermekkori, családi képei, Salkaházi Sárával való barátságának emlékei, egyes leveleinek fotói, valamint a Reményik Sándor által dedikált verseskötete is. A kiállítás középpontjában Theodora nővér íróasztala áll, azzal az írógéppel, melyen a múlt század közepén hat másolatban gépelt indigóval, hogy az általa fordított különböző könyveket, szövegeket – a pápák életéről, a Trapp családról szóló szövegeket, Thomas Merton írásait – minél több példányban a nővérek kezébe adhassa.

A kiállítás megtekintése közben a vendégek megkóstolhatták az „egyházközségi nővérek piskótakekszét”, melynek 1935-ből származó receptjét mindenki magával is vihette.

Az ünnepség során Endrődi Emma Rita egyházközségi nővér megosztotta személyes emlékeit az alapítóról: Gáti Edit Ágnessel – mindketten 92 évesek – még személyesen ismerték alapító nővérüket, az Ő keze alatt voltak novíciák.

A megemlékezésen részt vettek Szabó Katalin, a Szociális Testvérek Társasága magyar kerülete elöljárója, a Szociális Missziótársulat vezetője és négy tagja, valamint az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációja képviselői. A város polgármestere, Farkas András elsősorban nem hivatalosan volt jelen, hisz őt kicsi gyermekkora óta ismeri, szereti a közösség.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
szuz-maria-az-egyhaz-anyja-kotelezo-emleknapja
Szűz Mária, az Egyház Anyja kötelező emléknapja

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció dekrétumával elrendelte a Boldogságos Szűz Máriának, az Egyház Anyjának kötelező emléknapját, melyet a liturgiában a pünkösdvasárnap utáni hétfőn ünnepelünk az idei évtől.

2018. május 20. vasárnap
erdo-peterrel-unnepeltek-punkosdot-az-esztergomi-bazilikaban
Erdő Péter: Ha Jézus Krisztus felé tartunk, biztosan jó úton járunk

Május 20-án, pünkösdvasárnap Erdő Péter bíboros, prímás, érsek mutatott be ünnepi szentmisét az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban, és kiszolgáltatta a bérmálás szentségét 60 fiatalnak.

2018. május 20. vasárnap