Püspöki szentmisével és kiállítással emlékeztek az Egyházközségi Nővérek Társasága alapítójára

2018. február 4. vasárnap 18:02

Az Egyházközségi Nővérek Társasága alapítója, Künnle Theodora halálának ötvenedik évfordulóján, február 1-jén jubileumi szentmisét mutatott be Piliscsaba–Klotildligeten, a társaság központi házában Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök.

KÉPGALÉRIA – klikk  a képre!

A prédikációban a püspök felidézte Theodora nővér életét és idézett írásaiból, melyek, mint rámutatott, a mai korban ugyanúgy érvényesek, mint a múlt század közepén. Spányi Antal nagyra értékelte az alapító munkásságát. Kiemelte: Theodora nővér már akkor magyarra fordította a nővérei számára a latin zsolozsma egyes részeit, amikor az első, hivatalosan megjelentetett Ideiglenes Zsolozsmáskönyv még nem is létezett.

A szentmise után nyílt meg az a kiállítás, mely a Prohászka Ottokár püspök gondolata nyomán létrejött szerzetescsalád ágait mutatja be, köztük a magyar alapítású Egyházközségi Nővérek Társaságát.

A tárlaton láthatók az alapító gyermekkori, családi képei, Salkaházi Sárával való barátságának emlékei, egyes leveleinek fotói, valamint a Reményik Sándor által dedikált verseskötete is. A kiállítás középpontjában Theodora nővér íróasztala áll, azzal az írógéppel, melyen a múlt század közepén hat másolatban gépelt indigóval, hogy az általa fordított különböző könyveket, szövegeket – a pápák életéről, a Trapp családról szóló szövegeket, Thomas Merton írásait – minél több példányban a nővérek kezébe adhassa.

A kiállítás megtekintése közben a vendégek megkóstolhatták az „egyházközségi nővérek piskótakekszét”, melynek 1935-ből származó receptjét mindenki magával is vihette.

Az ünnepség során Endrődi Emma Rita egyházközségi nővér megosztotta személyes emlékeit az alapítóról: Gáti Edit Ágnessel – mindketten 92 évesek – még személyesen ismerték alapító nővérüket, az Ő keze alatt voltak novíciák.

A megemlékezésen részt vettek Szabó Katalin, a Szociális Testvérek Társasága magyar kerülete elöljárója, a Szociális Missziótársulat vezetője és négy tagja, valamint az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációja képviselői. A város polgármestere, Farkas András elsősorban nem hivatalosan volt jelen, hisz őt kicsi gyermekkora óta ismeri, szereti a közösség.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
okumenikus-istentiszteletet-tartottak-budapesten-augusztus-20-eloestejen
Ökumenikus istentiszteletet tartottak Budapesten augusztus 20. előestéjén

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a magyarországi keresztény egyházak vezetői augusztus 19-én, szombaton, az államalapítás ünnepének előestéjén Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban. Az ökumenikus imádságon Erdő Péter bíboros, prímás is részt vett.

00:29
ferenc-papa-az-oltariszentseg-atalakit-minket-hogy-az-urert-es-testvereinkert-eljunk
Ferenc pápa: Az Oltáriszentség átalakít minket, hogy az Úrért és testvéreinkért éljünk

Augusztus 19-én a déli Angelus elimádkozásakor a Szentatya arról elmélkedett, hogy áldozáskor a ma is élő Krisztussal egyesülünk, az ő érzés- és gondolatvilágát akarjuk magunkévá tenni, hogy tetteinkben és egész életvitelünkben vele összhangban legyünk.

2018. augusztus 19. vasárnap