„Hogy majd eljöjjön a bőség és az élet” – A keleti katolikusok a fiatalokban bíznak

2018. december 7. péntek 13:13

A keleti katolikus pátriárkák november 26. és 30. között Bagdadban tartották 26. ülésüket, melynek témája ez volt: A fiatalok a remény jelei a közel-keleti országokban. A tanácskozás végén záródokumentumot adtak ki, amelyben ezt írták a fiataloknak: ti vagytok hazáitok szíve, történelmének alakítói.

A Közel-Keleten számos nehézséggel, kihívással kell szembenéznie a lakosságnak a kivándorlás miatt, ami veszélyezteti a keresztények ottani jövőjét is. A keleti pátriárkák kifejezték, a lakosság mellett állnak, és osztoznak velük a fájdalomban. A jövő, melyet célul tűztek, a keresztények jelenléte nélkül nem valósulhat meg. „Mindent megteszünk azért, hogy a keresztények megmaradhassanak szülőföldjükön” – írták a keleti katolikus főpásztorok.

Az iraki káld katolikus patriarkátus által közzétett dokumentumban a pátriárkák azt kérték a fiataloktól, hogy maradjanak szilárdak a hitben, és tartsanak ki szülőföldjükön, segítsék országaik épülését. „Kevesen vagyunk, de Krisztus azt mondja, hogy só, világosság és kovász vagyunk. Az egyházunk vértanú egyház. Higgyetek, és szeressetek úgy, ahogy Isten szereti az egész teremtett világot. Mély hittel éljétek meg a szeretetet, és építsétek hazátokat honfitársaitokkal együtt, vegyétek ki a részeteket a szenvedésből és az áldozatokból is, hogy majd eljöjjön a bőség és az élet. Legyetek országaitok szíve, történelmének alakítói, bármilyen kegyetlenek legyenek is a körülmények vagy az emberek.”

A keleti pátriárkák üzenetükben kifejezték szolidaritásukat a palesztin nép felé, amelyet megszállás sújt. A főpásztorok azt kérték a nemzetközi közösségtől, hogy támogassa Palesztinát a két állam létrehozásában és a palesztin menekültek hazatérésében. A keleti főpásztorok teljes mértékben elutasították a dokumentumban Izrael zsidó nemzetállam voltát, Jeruzsálemet mint ezen állam fővárosát, valamint, hogy oda költözzön az amerikai nagykövetség. [Júliusban hivatalosan zsidó nemzetállammá nyilvánította Izraelt az ország parlamentje. Az erről szóló törvény azt is kimondja, hogy a nemzetállam fővárosa az egységes és oszthatatlan Jeruzsálem – a szerk.]

Szíriával kapcsolatban a pátriárkák örömmel állapították meg, hogy az ország nagy részén az élet visszatért a rendes medrébe. Remélik, hogy hamarosan az egész nemzet békében élhet, és visszatérhetnek a menekültek, ami elengedhetetlen a nemzet egységéhez. Irakban pozitív a légkör, amióta megválasztották a köztársasági elnököt és több vezetőt; mindazonáltal a pátriárkák leszögezték: ki kell irtani a Daesh (Iszlám Állam) által elültetett romboló gondolatokat.

A pátriárkák elismerően szóltak Libanonról, amiért befogadták a szíriai menekülteket. Egyiptomtól azt kérték a főpásztorok, hogy újítsák meg a  társadalom hozzáállását a vallásokhoz; modernizálják az iskolai tankönyveket, hogy mindenkinek garantálják az egyenlőséget, megalapozzák az állam jövőjét és a minden egyiptomi közötti testvériséget. A főpásztorok kifejezték együttérzésüket a vértanúk hozzátartozóival, és hangot adtak annak a meggyőződésüknek, hogy Egyiptom ellenáll minden szélsőséges irányzatnak.

A pátriárkák legközelebb 2019. november 25. és 29. között Kairóban üléseznek, ahol a kopt katolikus pátriárka lesz a házigazda.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatikan News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
buda-sziveben-emeltek-szobrot-boldog-brenner-janos-vertanunak
Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János vértanúnak

A Szombathelyi Egyházmegye és a Brenner János Emlékhely Alapítvány szervezésében december 13-án Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát Budapesten, a Szentimrevárosban.

2018. december 13. csütörtök
Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Adventi kalendárium – 2018. december 13.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 13.

Mai evangélium – 2018. december 13.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,11–15

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle