„A könyvek új látásmódot adhatnak” – Egy éves a keresztény könyves kávéház a fővárosban

2017. június 16. péntek 15:26

A Belvárosban, nem messze a Magyar Állami Operaháztól, a Dessewffy utca 18–20. szám alatt nyílt meg egy évvel ezelőtt a D18 Könyves Kávéház. A két tulajdonos-vezetővel, Bobok Beatrixszal és Csány Mártával beszélgetünk az első évforduló alkalmából.

– Úgy tudom, egyikük sem foglalkozott korábban hivatásszerűen könyvek árusításával, terjesztésével. Egyre többet hallunk arról, hogy visszaszorulóban van a nyomtatott könyvek iránti érdeklődés. Hogyan született meg a döntés önökben – akik mindketten többgyermekes édesanyák –, hogy könyvesházat nyitnak Budapest kulturális centrumában?

Bobok Beatrix: Jogi diplomával rendelkezem, de mediátor végzettségem is van. Öt fiam van, sokáig otthon voltam velük. A munka világába visszatérni nem volt egyszerű, de régi vágyam volt, hogy létrehozzak egy kávéházat, ahol a finom italok és sütemények mellett keresztény szellemiségű könyveket árusítanánk, melyeket a vendégeink nyugodtan olvasgathatnak is, nem kötelező megvásárolniuk. Márti régi barátnőm, több gyerekünk is egy osztályba járt. Hozzám hasonló dilemmákkal küszködött, sokat beszélgettünk, végül eldöntöttük, hogy megnyitjuk a könyves kávéházunkat.

Csány Márta: Eredetileg zenetanár vagyok, hat gyermekem van, két lányom és négy fiam, huszonhat évet voltam otthon. Tanítani ennyi év után nem akartam visszamenni. Évek óta kántorkodom, de szerettem volna valami mást is kipróbálni. Beával sokat beszélgettünk, merre tovább, aztán mikor jött ez a lehetőség, örömmel vágtunk bele.

– Az is magától értetődő volt, hogy keresztény szellemiségű kávés könyvesházat hoznak létre?

B.B.: Igen. Ma a világban sok helyen fizikailag is üldözik a keresztényeket, de Európában sem könnyű felvállalni a krisztusi értékeket, gyakran szembesülünk közönnyel, időnként idegenkedéssel. Sokan bolondságnak tartották, hogy könyvesboltot nyitunk Budapest hatodik kerületében, de mi hiszünk abban, hogy ez lehet az evangelizálás egyik sajátos fajtája. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az igényes, magas színvonalon megírt keresztény könyvekre. Nemcsak a katolikus kiadók, hanem más felekezetek kiadványai is megtalálhatók nálunk, összesen harmincegy kiadó könyveit forgalmazzuk. A könyveink jelentős része a családdal, a gyermekneveléssel foglalkozik, mivel a család világszerte komoly válságban van, de mi hiszünk benne, hogy a házasság, a család a jövő kulcsa.

Cs.M.: A könyveink hetven százalékát el is olvassuk – csak azért nem mindet, mert az idő véges –, így ha valaki bejön és érdeklődik, többnyire tudunk személyesen ajánlani neki olvasnivalót az általa keresett témában. Egyértelmű, hogy alapvetően fontos számunkra a keresztény hit, az élet Istenben.

A legkisebb gyermekem sokkal fiatalabb, mint a testvérei. Katolikus óvodába járt, nagyon sokat beszélgettünk az anyukákkal, ebből lett egy „mamikör”. Hívő anyukaként is nehéz a fontossági sorrend felállítása, közösségeinkben kevés szó esik a házasságban, a hívő létben létező és előrevivő krízisekről. S ha ezek jönnek, mert jönnek, sokan azt hiszik – ahogy régebben én is –, rossz a házasságuk, nem is tartoznak Krisztushoz. A krízishelyzetektől nem szabad megijednünk, ezek az élet részei; a fejlődésünkhöz szükséges, hogy válságos élethelyzeteket éljünk meg. Több olyan könyvünk is van, amely ezzel a témával foglalkozik, és próbál segíteni a mindennapi gondokkal küszködőknek.

– Feltűnően sok programot tartottak az indulás első esztendejében.

Cs.M.: Nagyon fontosnak tartjuk ezeket. Egy könyvesbolt akár személytelen is lehet, de mi rengeteg könyvbemutatót, előadást szerveztünk. Beával megegyeztünk abban, hogy nem fogunk divatos és hatékonynak tartott reklámokkal foglalkozni. Abban reménykedtünk, hogy ha valaki bejön ide, ha részt vesz a programokon, akkor jól érzi magát, és ezt hirdetni fogja másoknak is, elviszi hírünket, így egyre többen szereznek tudomást rólunk, egyre többen jönnek el hozzánk.

B.B.: Nagy örömünkre vannak már visszatérő vendégeink.

– Megemlítenének egy-két könyvet, amely különösen kedvelt az olvasók körében?

Cs.M.: Kevés boltban látni Marton Marcell atya Szépszeretet című önéletírását, valamint első világháborús élményeit tartalmazó, Muzulmán sírokon című könyvét. Bakos Rafael atya személyesen is tartott nálunk előadást erről a szent életű kármelita szerzetes papról, akit Ferenc pápa 2013. december 13-án tiszteletre méltónak nyilvánított. Ez a könyv egy csodálatos élettörténet leírása. Gyermekkorában misztikus élmény éri, majd tizenhat évig elfordul Istentől, sikeres tanár lesz, végül visszatér, és szent életű kármelita lesz.

B.B.: Az én kedvenc szerzőm Henri Boulad atya, a Magyarországon kiadott összes könyve megvan nálunk. Több lelkigyakorlatán is voltam, magával ragadó személyiség.

– A programok közül melyek voltak különösen emlékezetesek?

Cs.M.: Több emlékezetes rendezvényünk volt. Az elmúlt hét egyik eseménye volt Dávid Katalin művészettörténész előadása a Szentháromságról.

B.B.: Az elmúlt hét másik élménye Boros Lajos Harmat Kiadónál megjelent, Rácsok mögött szabadon című könyvének bemutatója volt. A szerző csaknem harminc évet töltött börtönben. Ott bent Isten kegyelméből megtért, s rengeteg embert vezetett el az Úrhoz. Megrázó tanúságtétel volt.

– A D18 Könyves Kávéház megnyitásának első évfordulójára pályázatot írtak ki A könyv mint Isten eszköze címmel. Mit kell tudni erről?

B.B.: Mártival végiggondoltuk, hogyan ünnepelhetnénk meg legméltóbban az első évfordulót, így született meg a pályázat ötlete. Az egyik kiindulópont éppen Marcell atya története volt.

Cs.M.: Életében fordulópontot jelentett, amikor szállásadónőjének a lánya a kezébe adta Lisieux-i Kis Szent Teréz önéletírását. Marcell atya először szinte felháborodott: apáca könyvét biztosan nem olvassa el. Végül mégiscsak belelapozott a könyvbe, és nem tudta letenni. Ez volt az egyik fontos lépés számára a szentté válás útján. A könyvek új látásmódot adhatnak az embernek, segíthetnek abban, hogy teljesen új alapokra helyezzük az életünket.

A pályázóktól három kérdésre kérünk választ:

Volt-e olyan könyv az életedben...
... amelyik új látást adott?
... amelyik megnyitott egy addig bezárt részt a lelkedben?
... amelyik által mélyebben felfedezted Isten végtelen szeretetét?

A pályázatokat két oldal terjedelemben várjuk, bárki küldhet be írásokat e-mailben vagy postán (1066 Bp. Dessewffy u. 18-20, email cím: konyvesbolt@d18.hu). A beküldési határidő: 2017. augusztus 1.

Terveink szerint szeptember 8-án tartunk egy születésnapi estet, ahol beszélgetés lesz azokkal, akik küldtek írást a pályázatunkra (a nyerteseket is ekkor hirdetjük ki és az első három helyezett megkapja az ajándék könyvutalványt 10 ezer, 5 ezer, illetve 3 ezer forint értékben). Tervezünk egy kiállítást is az elmúlt év programjainak plakátjaiból. Emlékezünk, előrenézünk kedves állandó és új vendégeinkkel együtt.

– Milyen terveik vannak a jövőt illetően?

B.B.: Szeretnénk a keresztény kultúra egyik szellemi-lelki központjává válni Budapesten, ahová szívesen jönnek az emberek, kávézni, beszélgetni. Van egy cserebere dobozunk is, melyben könyvek vannak. Ha valaki hoz egy másikat, beleteheti, a mi egy könyvünket pedig elviheti. Van egy antikvárium részünk is, ahol a felső polc kivételével minden könyv háromszáz forintba kerül. Mindezt szeretnénk továbbra is működtetni, fejleszteni.

Sokakkal ellentétben nem gondolom, hogy lejárt a nyomtatott könyvek kora. Az interneten elég egy gombnyomás, és eltűnhet minden anyag, mintha nem is létezett volna. A könyv viszont mindig ott van a közelemben, bármikor belelapozhatok, továbbadhatom a gyerekeimnek, unokáimnak.

Cs.M.: Akik betérnek hozzánk, nyugodtan böngészhetnek a könyvek között, levehetik a polcról, beleolvashatnak, nem kötelező megvenniük. Továbbra is rendkívül fontosnak tartjuk a könyvbemutatókat, előadásokat, és örömmel látjuk, vannak már olyanok, akik rendszeresen visszajárnak ezekre.

Fotó: Merényi Zita; D18

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-exkluziv-interjuja-nyugati-keresztenyseg-is-megujulhat
Ferenc pápa exkluzív interjúja: A nyugati kereszténység is megújulhat!

Abból az alkalomból, hogy Szent XXIII. János pápa földi maradványait Rómából Bergamóba szállították, a Szentatya exkluzív interjút adott a L’Eco di Bergamo című napilapnak, amelyben több aktuális kérdést is érintett.

2018. május 25. péntek
vilagmeretu-szentsegimadasra-hivnak-junius-2-an
Világméretű szentségimádásra hívnak június 2-án!

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) Általános Titkársága úrnapjához kapcsolódva június 2-án délután 5-től szentségimádást hirdet, hogy együtt dicsőítsük az Oltáriszentségben jelenlévő Jézust szerte a világon. Továbbra is lehet új helyszíneket regisztrálni a Corpus Domini weboldalon.

2018. május 25. péntek