„Veled kiteljesedve” – Vasárnap kezdődik a házasság hete

Hazai – 2017. február 9., csütörtök | 19:34

Tizedik alkalommal rendezik meg Magyarországon a házasság hetét. A február 12. és 19. között sorra kerülő országos rendezvénysorozatot február 9-én sajtótájékoztatón mutatták be a fővárosi I. számú Központi Házasságkötő Teremben.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az idei „házaspár arc” Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika [a velük készült interjú ITT olvasható], a központi programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A hazai keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával tizedszer megrendezett házasság hete sajtótájékoztatóján Radnai Jenő, a Magyar Katolikus Családegyesület alelnöke felolvasta az éppen külföldön tartózkodó Bíró László családreferens püspök üzenetét. A püspök levelében Ferenc pápát idézte, aki az „ideiglenesség társadalmának” birtoklásvágyból, élvezethajhászásból és az extremitások kereséséből eredő örömelvét szembehelyezi azzal az örömmel, amely a találkozásokból, az emberi kapcsolatokból, az állandóságból forrásozik.

A páros önzés helyett a házaspároknak „törekedniük kell egymás kiteljesítésére” – írta a püspök. Isten képmásai ők, férfi és nő együtt. Házasságuk jel, túlmutat önmagán, ugyanakkor, mint a szeretet szövetsége, Isten titkának részese. Bíró László üzenetében hangsúlyozta, hogy a házasságban a kiteljesedés a párbeszéd által valósulhat meg. A Biblia tanítása a házasságról mint közösségről – „ketten egy testté lesznek” – azt is jelenti, hogy a két személy a párbeszéd által megismeri a másik értékeit (a jóság magvait), vágyait, örömeit, gondolatait, fájdalmát, nehézségeit. Ez pedig lehetővé teszi, hogy felismerjék egymást mint Isten ajándékát. Egymás meghallgatása elejét veszi a párbeszéd elsekélyesedésének, amely megfoszt az élménytől: „veled kiteljesedem”.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a házasságot a kötelékben repüléshez hasonlította. Egymásra figyelés és a kockázat vállalása – a szeretet ismérvei, mondta az evangélikus püspök. – De mintha manapság sokan félnének ettől a kockázattól, a jövőtől, az elköteleződéstől. Pedig Isten is elköteleződött mellettünk, s azzal, hogy megteremtett, kockázatot is vállalt. „A házasság veszélyes üzem, szükség van a karbantartására, az ápolására” – szögezte le Gáncs Péter.

A rendezvénysorozat „házaspár arca”, Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika a sajtótájékoztatón arról beszéltek, hogy nehezen vállalták el a „nagyköveti” szerepet, mert nem tartják magukat „példamutató házasságban élőknek”. „Tanítani nem tudunk, de bátorítani igen”, mondta Madarász Isti, azokra gondolva, akik félnek a házasságban való élettől, amiről úgy vélik, bezárja, gátolja őket.

A tizenöt éve házasságban élő, két gyermeket nevelő Isti és Monika éppen az ellenkezőjét vallják, a házasság hete mottójával szólva: „veled kiteljesedve” élik meg kapcsolatukat.

Kerekes Monika arról beszélt, hogy házas kapcsolatukban vannak bizonyos irányelvek, amelyeket meg is élnek: „Szeretjük egymást, sokat beszélgetünk, merünk veszekedni, de már nem tartjuk a haragot, keressük a megbocsátás lehetőségét – s a nehéz helyzetekben összezárunk: nem menekülünk máshova, hanem egymás felé fordulunk. Nagyon hiszünk a házasságban, jó ebbe belevágni, nagy ajándék.”

A sajtótájékoztatón Komlósi Piroska családterapeuta, a Károli Gáspár Református Egyetem docense arra hívta fel a figyelmet, hogy a házasságkötések számának 2011 óta tapasztalható lassú növekedése azt jelzi, hogy a 35–49 évesek körében él a remény az előző generációnál látott negatív példák, a válások nagy száma ellenére is.

„Házassági népbetegség a párok közti kommunikáció hiánya” – mondta a családterapeuta, aki hangsúlyozta: már a napi tíz perc beszélgetés is eredményesen segíti a házas kapcsolatot, a személyes beszélgetés összetartó erő; megélhetjük, hogy együttérez velünk a társunk.

Egy nagy létszámú mintát alapul vevő amerikai felmérés szerint a boldog házasságokra jellemző, hogy a felek féken tartják indulataikat, nem hangsúlyozzák negatív véleményüket a partnerükről, inkább tisztelik őt, kedvében járnak, képesek bocsánatot kérni tőle – tájékoztatott a családterapeuta.

Az elhangzottakkal kapcsolatban Novotny Zoltán újságíró, a sajtótájékoztató moderátora Kányádi Sándor Felemás őszi ének című versét idézte: „már csak magamat benned és / magamban téged óvlak / ameddig célja volna még / velünk a fönnvalónak”.

Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója kifejtette, hogy a szervezők meggyőződése, hogy a több millió lakost elérő egy évtizedes házasság hete mozgalomnak – a kormányzati intézkedések mellett – a pozitív, sikeres életpéldák és a párkapcsolati problémakezelés elérhetővé tétele révén jelentős szerepe van a házasságkötések számának növekedésében. Ugyanakkor Herjeczki Kornél megjegyezte: „Az első tíz év a mennyiségi növekedés ideje volt, az elkövetkező tíz év pedig a várakozások szerint a minőségi növekedésé lesz.” A Harmat Kiadó vezetője elmondta: idén a fiatalabb generáció bevonása a cél, ennek megfelelően alakították ki a programokat.

Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, illetve a www.facebook.com/hazassaghete oldalon érhető el.

* * *

A házasság hete mozgalom hazánkban és a világban

A már huszonegy országban működő mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A nemzetközi mozgalom húsz éve indult el az Egyesült Királyságból, hogy megismertesse azokat a hagyományos értékeket, alapelveket, amelyek alkalmazása tartóssá és örömtelivé teheti a házasságokat. A már több mint húsz országban jelen lévő mozgalomhoz az Egyesült Királyság, Csehország és Svájc után Magyarország negyedikként csatlakozott 2008-ban. Hazánk a lakosság arányához viszonyított programok számát és az eseménysorozatot övező médiafigyelmet tekintve azóta is az élvonalba tartozik – jelentős nemzetközi elismerést vívva ki ezzel a részt vevő tagállamok szervezőinek körében. Ráadásul a kapcsolódó programok terén évről évre növekvő aktivitás tapasztalható országszerte és a határon túli magyarlakta településeken is. 2010-ben az évi 35,5 ezer házasságkötés lokális minimumot jelentett a népmozgalmi statisztika történetében. Az elmúlt öt évben innen kedvező irányú elmozdulás történt: a 2015. évi 46,1 ezer házasságkötés már 18,4 százalékkal haladta meg az előző évit, és több mint 29 százalékkal múlta felül a 2010. évi mélypontot. 2016 első háromnegyed évében pedig újabb 10,2 százalékkal nőtt a házasságkötések száma az előző év hasonló időszakához képest.

A szervezőbizottság ezért a központi programok megrendezésén és az országos internetes programfelület biztosításán túl évről évre bátorítja a helyi közösségeket saját események szervezésére, hogy ezzel is elérhetővé váljanak a tartós és örömteli házassághoz szükséges ismeretek, a sikeres példák. Így idén ismét egy héten át számos budapesti, vidéki, sőt határon túli helyszínen több mint 250 előadás, kulturális program hivatott ráirányítani a figyelmet a házasság, a család fontosságára.

A házasság hete központi programja református istentisztelettel veszi kezdetét február 12-én a debreceni református nagytemplomban, ahol Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdet igét. Az ezt követő héten a belvárosi Aranytíz Kultúrházban Életkísérlet – Az 5 szeretetnyelv a párkapcsolat kihívásai között címmel tartanak előadást, a Deák téri evangélikus templomban áldással egybekötött zenés istentisztelet lesz a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola tanulóinak közreműködésével, az ELTE-n pedig Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal címmel Mohay Bence sportriporter kérdezi a házasság hete „arcai” mellett Karácsony János zeneszerzőt, gitárost, énekest, az LGT együttes örökös tagját, valamint Zámbori Soma szinkronszínművészt és feleségüket. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében a Magyar Tudományos Akadémián Családbarát szemlélet, munka–magánélet egyensúly címmel konferenciát tartanak, az Uránia Nemzeti Filmszínházban pedig a Hurok című magyar thrillert vetítik, amely után a rendezővel, Madarász Istivel és feleségével, Kerekes Monikával, a házasság hete idei arcaival Süveges Gergő, az MTVA Kossuth rádió műsorvezető-szerkesztője beszélget. A TIT Stúdióban Veres Sándor Péter és Veresné Kovács Judit pszichológusok előadását hallgathatják meg az érdeklődők. A hetet ünnepi szentmise zárja a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban, ahol a szentmisét bemutatja és homíliát mond Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke.

Ezenkívül számos magyarországi és határon túli településen – többek között Szegeden, Kaposváron, Pécsett, Nyíregyházán, Győrött – várják tartalmas programokkal az önkéntes szervezők az érdeklődőket.

Fotó: Merényi Zita

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria