25 éves a Körmendi Kolping Család

Hazai – 2016. október 21., péntek | 9:56

Október 16-án ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját a Körmendi Kolping Család.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az közösség a negyedszázados jubileum alkalmából nagyszabású ünnepséget rendezett, melyen a lenti, a szombathelyi, a veszprémi, illetve a várpalotai Kolping családok mellett a Magyar Kolping Szövetség képviseletében Laczhegyi László országos elnök is részt vett, jelen volt továbbá Bebes István körmendi polgármester és Szabó Ferenc alpolgármester is.

A jubileumi esemény a városi fúvószenekar utcai fogadókoncertjével vette kezdetét, majd ünnepi szentmisére került sor, melyet az egyesület egykori prézese, Gyürki László kanonok, pápai prelátus mutatott be, Németh Zoltán körmendi plébánossal, a Körmendi Kolping Család jelenlegi prézesével koncelebrálva. A kanonok szentbeszédében kiemelte a családnak mint a társadalom alappillérének, illetve a kolpingi értékek megélése legfőbb színterének fontosságát, amely a legmeghatározóbb élmények hordozója, legyen szó akár örömről, akár bánatról. A szertartás végén az egyesület vezetője, Nagy Lajos elnök köszöntötte az egybegyűlteket, valamint fogadta a meghívott Kolping családok vezetőinek jókívánságait és elismeréseit.

Ezt követően Bánhidy Vajk történész, esztergomi gimnáziumi tanár előadását hallgathatták meg a jelenlévők, aki a Kolping Mozgalom múltjáról, jelenéről, illetve jövőjéről, valamint a Kolping családok 21. századi szerepéről tartott prezentációt.

Délután előbb az egyesület elmúlt huszonöt évének tevékenységéről tartott fényképes bemutatót a Körmendi Kolping Család titkára, Kárnics Ferencné, majd a közösség ismert tagja, Soós Viktor Attila egyháztörténész előadása következett az 1945 és 1990 közötti kommunista éra alatt a magyar társadalmat ért vallási és egyházi megpróbáltatásokról és veszteségekről.

Az ünnepség a felújított és kibővített Kolping-kiállítás megnyitójával zárult, ahol az elmúlt 25 év emlékei mellett múlt század eleji és századfordulós relikviákat is megtekinthettek az érdeklődők.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria