25 éves szalézi jubileum Óbudán

Megszentelt élet – 2016. október 24., hétfő | 13:05

Az óbudai szaléziak október 23-án ünnepelték, hogy szerzetesi közösségük 25 éve kapta vissza a rendházat és kezdte újra szolgálatát. A hálaadó szentmise után megáldották a templomuk előtt felállított új Szűz Mária-szobrot.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepi szentmisén az elmúlt években igazgatóként vagy káplánként itt működő atyák és a hívek együtt adtak hálát Istennek.

A prédikációban Havasi József korábbi tartományfőnök idézte fel az újrakezdés nehézségeit és örömeit, emlékezve azokra is, akik segítették a szaléziak munkáját.

A szentmise után Ábrahám Béla tartományfőnök megáldotta a Segítő Szűz Mária-kápolna előtt felállított új Szűz Mária-szobrot.

Az óbudai szaléziak története szorosan összefügg a Szent Alajos Ház történetével. A ház alapítása, majd fokozatos bővítése Fischer Ágoston esztergomi egyházmegyés pap érdeme, aki a fáradhatatlanul gyűjtött pénzből 1912-ben vásárolta meg a Kiscelli utca 79. számú – nagyon rossz állapotban lévő – kis családi házat. Ebben alapította meg a kezdetben „Senki Fiai” otthont. Olyan iskoláskorú fiúkat fogadott be, akik az élet kitaszítottjai voltak; árván maradtak, rokonok nélkül. Az akkori intézet utcára néző kis szobájában jött létre a mai Bécsi úti szalézi központ elődje.

„1918. május 6-án a reggeli órákban Fischer Ágostont villamosbaleset érte. Az élelmiszerjegyeket vitte a központba beváltásra. A villamos lépcsőjén kapott helyet. A szél erősen fújt, reverendáját a kerekekre csapta, az felcsavarodott és a kocsi alá húzta. Mindkét lábát elveszítette. A Szent Margit Kórházban amputálták. A műtét napján este elhunyt” – olvasható az óbudai szaléziak honlapján, Pintér Endre történeti munkája nyomán.

1920-ban Csernoch János bíboros-prímás a gazdátlan otthont a szalézi atyákra bízta, miután az már korábban Bosco Szent János szellemében működött. 1927-ben vették meg a Bécsi út 175. szám alatt a Mössmer-féle telket, amelyen egy varroda és egy kis, elhanyagolt ház állt: a két épületet összekapcsolták, ebből lett a Segítő Szűz Mária-kápolna, amely felváltotta a Szent Alajos Házban korábban kialakított házi kápolnát. 

1950 szeptemberében a szalézi rend működését felfüggesztették, a Szent Alajos Ház és a Bécsi úti kis ház (Bécsi út 177.) a kerületi tanács tulajdonába került. Az internátus megszűnt. A szalézi atyák részére a tanács a kert északi részében lévő alacsony, raktárnak használt épületet cellákra osztatta. 1951 elején ezt az épületet is el kellett hagyniuk. 

Nehéz évtizedek után 1991. július 24-én került vissza a lelkészség és vele együtt a Bécsi út 175., 177. és 179. számú ingatlan hivatalosan a Don Bosco Szaléziak tulajdonába.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria