A debreceni roma szakkollégium diákjai az „Add tovább”-házikó fő házigazdái

2018. december 17. hétfő, 10:00

Ötödik alkalommal nyílt meg az „Add tovább”-házikó a debreceni főtéren. Karácsonyig a Debreceni Karitatív Testület tagszervezetei gyűjtik itt a felajánlásokat: háromezer rászoruló család ünnepét szeretnék szebbé tenni.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A hagyományokhoz híven ismét a Hajdúdorogi Főegyházmegye Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthonának lakói vállalták a legtöbb önkéntes órát a debreceni főtéren felállított „Add tovább!”-házikóban.

Sokan érkeztek csomagokkal már a házikó megnyitójára is; a Nagytemplom szomszédságában található gyűjtőpontra tartós élelmiszereket, édességet, játékot és meleg ruhát várnak.

Az ünnepségen a Lautitia Kóruscsalád előadása és magasba emelkedő piros szívek hívták fel a járókelők figyelmét arra, mennyire fontos a gondoskodás, a másokra való odafigyelés – erről beszélt Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár is.


Az „Add tovább!”-házikóban a Debreceni Karitatív Testület gyűjti az adományokat december 23-ig. Rajtuk keresztül – mondta Papp László polgármester – olyan családoknak szeretne a város segíteni, akiknek a karácsony nem a legjobb, nem a legideálisabb körülmények között zajlik majd.

Az „Add tovább!”-házikó megnyitóján részt vett Kocsis Fülöp érsek-metropolita is. A gyűjtőpont a Görögkatolikus Egyház számára különösen kedves, hiszen évek óta a Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthon lakói azok, akik a legtöbb időt töltik itt önkéntes munkában. Idén hat turnusban, összesen tizenhat órában tizenöten fogadják a csomagokat, pedig ennél sokkal többen szerettek volna segíteni.


Hogy miért? Lőrincz Krisztina másodéves egyetemista azt mondja, azért, mert be kell vallani, hogy a roma szakkollégium lakói sajnos nem a legjobb környezetből érkeznek a diákotthonba. Így az itteni karitatív szolgálat kicsit olyan érzés, mintha rajtuk, nekik segítenénk, szolidaritást vállalva helyzetükkel.

„Nem igazán foglalkoztatott az önkéntesség addig, amíg kolis nem lettem. De a közeg gyakorlatilag magával ragadott erre a munkára, és ma már szívügyem, hogy minél több helyen segíthessek önszántamból, mert jó érzéssel tölt el, ha láthatom, hogy sikerült másoknak örömet szerezni” – fogalmazott Krisztina.


Pál Andrea is az elsők között jelentkezett a munkára, pedig másfél-két órát kell a hidegben eltölteniük. Azt mondja: ennyi minimális áldozatot mindenki meghozhat egy nemes ügy érdekében. „Nem csodálom, hogy ekkora népszerűsége van köztünk ennek a munkának. Az »Add tovább!«-házban – ha csak közvetve is – lehet a legjobban átérezni azt, milyen nagyszerű érzés nehéz sorsú embereken segíteni.”

Az adományok szétosztását már a jövő héten megkezdi, és egész télen át folytatja a Debreceni Karitatív Testület.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Miskolczi János/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő
Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 22.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 22.

Mai evangélium – 2019. január 22.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,23-28

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle