A Hajdúdorogi Főegyházmegye is csatlakozott „Méltóság napjához” Debrecenben

Hazai – 2018. november 14., szerda | 11:30

„Méltóság a családban” – ezzel a címmel szervezte meg a „Méltóság napját” a Debreceni Hospice Ház Alapítvány. A november 8-i programhoz tizenhat debreceni intézmény csatlakozott, illetve a Hajdúdorogi Főegyházmegye és a Tiszántúli Református Egyházkerület is.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Sárga színű pólót viseltek a gyerekek a Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézményben a Méltóság napja program megnyitóján. Öltözetük a sárga nárciszra utalt, ami a hocpiceszolgálat, az élet, a remény, a szeretet jelképe, valamint a halál legyőzéséé is.

Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke a rendezvényen mondott köszöntőjében hangsúlyozta, az emberi méltóság születésünkkor éppúgy része az életünknek, mint akkor, amikor már gyógyíthatatlan betegek vagyunk vagy közeledünk életünk végéhez.

A társadalom legkisebb egysége a család, ott tanuljuk meg, milyen az emberhez méltó viselkedés, hogyan viszonyuljunk önmagunkhoz, a másikhoz, a szüleinkhez, a testvéreinkhez – hangsúlyozta Porkoláb Gyöngyi.

Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke is részt vett a rendezvényen és köszöntőjében elmondta, november 8-án a görögkatolikusok Szent Mihályt és az angyalokat ünnepelik. Szent Mihály neve azt jelenti: ki olyan, mint az Isten. Arra biztatott mindenkit, hogy amikor a másikra néz, érezze meg azt, hogy a másik egy angyal. „Mindannyian angyalok vagyunk az Isten szemében, az ő gyermekei vagyunk. Ez a méltóság, ez a léthez való méltóság. Isten számára olyan teremtmények vagyunk, akik angyalokként éljük életünket és hordozzuk azt a felelősséget, hogy olyanná kell válnunk, mint az Isten” – fogalmazott főhelynök.

Hála, kitartás – ezeket a szavakat is felfestették arra a sárga szélforgókkal kijelölt útra, amelyen közösen sétáltak végig a résztvevők, hangsúlyozva az emberi méltóság megőrzésének fontosságát.

A rendezvényhez tizenhat debreceni intézmény, többségükben általános iskolák csatlakoztak, különféle sport és kreatív programokat szervezve a gyerekeknek.

Forrás: dehir.hu/Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Debreceni Hospice Ház Alapítvány Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria