A Kaposvári Egyházmegyébe látogatott Michael August Blume apostoli nuncius

2019. május 15., szerda | 13:29

Május 13-án Varga László megyéspüspök meghívására Michael August Blume, az Apostoli Szentszék magyarországi nagykövete a Kaposvári Egyházmegyébe látogatott, ahol a papsággal és a hívekkel, Somogy megye és Kaposvár vezetőivel is találkozott.

Május 13-án, hétfőn reggel az apostoli nuncius – Depaula Flavióval, az Apostoli Nunciatúra titkárával együtt – Neszményi Zsolt kormánymegbízottal, Biró Norbert közgyűlési elnökkel, Szita Károly polgármesterrel és Csillag Gábor jegyzővel találkozott a kaposvári püspöki székházban.

Michael August Blume ezt követően a Nagyboldogasszony Iskolaközpontban az intézmény tanári karával találkozott. Bálint Gábor vezető hittanár köszöntője és a diákok rövid műsora után a verbita szerzetes örömét kifejezve szólt a tanárokhoz: a diákok új ismereteket sajátítanak el, „de leginkább a ti példátokon nőnek fel, rajtatok látják, hogy miként élitek az életeteket, hiteteket, s a tőletek látott példát adják majd át saját gyermekeiknek is.

Szeretném megköszönni, hogy saját példátokkal, életetekkel olyan nyomot hagytok a diákokban, mely végigkíséri őket életük során. Köszönöm mindazt az erőt, mellyel közösséget alkottok a diákok között. Az Úr áldjon meg titeket örömeitekben, fájdalmaitokban, az Úr áldjon meg titeket, hogy örömmel tudjátok nevelni ezeket a gyermekeket!” – mondta a szentszéki nagykövet. Varga László püspök megköszönte az iskola dolgozóinak munkáját, s a zsinati munkába való bekapcsolódásra buzdította a tanárokat és a diákokat.

Az iskolaközpontban tett látogatást követően Baglaspusztára indult a küldöttség, ahol Somos László általános helynök beszámolt a roma közösségben végzett pasztorális tevékenységekről.

A vendégeket és az eseményen részt vevőket zenés-táncos műsorral köszöntötték a roma közösség tagjai.

Baglaspuszta után Homokkomáromba látogatott Michael August Blume. A nuncius az evangelizációról és a misszióról beszélt az egyházmegye papságának, majd Varga László püspökkel együtt szentmisét mutatott be a Kisboldogasszony-kegytemplomban.

Az egyházmegye főpásztora hálából ajánlotta fel a szentmisét az elmúlt két év püspöki szolgálatáért, illetve a 2017 nyarán létrejött Jó Pásztor Imaközösségért, melynek már több száz tagja ajánlja fel szenvedéseit és imáit papi és misszionáriusi hivatásokért.

Homíliájában Varga László a Szűz Máriával való kapcsolat fontosságára hívta fel a figyelmet: Mária és János együtt élték át nagypéntek drámáját. „A kereszten Jézus rábízza Máriát Jánosra, Jánost pedig Máriára, s ezzel anyát ad Jánosnak és benne mindannyiunknak. »Házába fogadta őt a tanítvány.«

Ebből a mondatból azonnal adódik a kérdés: Milyen a kapcsolatunk égi édesanyánkkal, a Szűzanyával? Hol van jelen az életünkben?

Befogadtuk-e őt a saját dolgaink közé? Mennyire lehet részese mindannak, amit átélünk? S ha imádkozunk hozzá, akkor követni akarjuk-e a példáját, vagy csak a segítségét kérjük?

Az ő gyermekei lettünk Jézus kijelentésével a kereszten: »Íme, a te fiad.« Elfogadjuk-e az ő anyai jelenlétét? Nemcsak a közbenjárását, pártfogását, hanem azt, hogy része az életünknek? Hiszen egy testnek, Krisztus titokzatos testének vagyunk valamennyien tagjai. A választ mindenkinek saját magának kell megfogalmaznia.

Kérjétek a Szentlelket és a Szűzanya segítségét, hogy ezt a titkot, ezt a nagyon mély személyes kapcsolatot bontsa ki az életetekben. Mária nemcsak a papok édesanyja, hanem mindenkié, aki Krisztushoz tartozik. Kérjétek, hogy tegye nagyon gazdaggá a veletek való személyes kapcsolatát!” – hangsúlyozta a Kaposvári Egyházmegye főpásztora.

A szertartás végén a hívek és a papság együtt énekelte a Te Deumot, az Egyház hálaadó imádságát. A szentmise a kegytárgyak megáldásával zárult.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-egyhaz-nem-maradhat-statikus-hanem-uton-levo-kozossegkent-kell-elnie
Ferenc pápa: Az Egyház nem maradhat statikus, hanem úton lévő közösségként kell élnie!

Május 26-án délben a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedve a Szentlélek nélkülözhetetlen működésére hívta fel a figyelmet: a Lélek az, aki segít, hogy mindennapi döntéseinkben Jézus szava irányítson, az evangélium logikája vezessen bennünket.

17:22
enekeljetek-az-urnak-konnyuzenei-es-ifjusagi-napot-tartottak-kaposvaron
Énekeljetek az Úrnak! – Könnyűzenei és ifjúsági napot tartottak Kaposváron

Melyek könnyűzenészként a lehetőségeink, mi a felelősségünk? A Kaposvári Egyházmegye gitáros ének- és zenekarait hívták össze találkozni, ismerkedni, egymást meghallgatni május 25-én Kaposvárra, a Nagyboldogasszony Iskolaközpontba.

16:40
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle