A Magyar Jezsuita Menekültszolgálat pedagógusokat vár önkéntes szolgálatra Irakba

Megszentelt élet – 2017. június 27., kedd | 10:45

A Magyar Jezsuita Menekültszolgálat angolul jól beszélő pedagógusok jelentkezését várja, akik önkéntesként tanítanának Irakban, Erbílben. A programról Sajgó Szabolcsot, a Párbeszéd Háza igazgatóját kérdeztük.

Erbílben nagyon sok káld és asszír menekült tartózkodik. Magyarország számos módon segíti a háború miatt szenvedő embereket (házak újjáépítése, iskolaépítés, kórházak és orvosi ellátás segítése, gyógyszerek biztosítása). A Magyar Katolikus Egyház is szervezett gyűjtést az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére. Mivel a menekült gyermekek számára nincsen elég oktatási intézmény, többek között Magyarország támogatásával épül egy általános iskola. Az intézmény a helyi káld katolikus érsek felügyelete alá tartozik, de természetesen mindenféle, összesen négyszázötven keresztény és muszlim gyermek jár majd oda ― mondta Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes.

Az iskola most épül, a tervek szerint 2017 szeptemberében elkezdődhet a tanítás. Az eddigi segítségnyújtást kiegészítve Magyarország tanítókkal, tanárokkal is támogatni szeretné az új iskola működését. Basár Matti Varda erbíli érsek kérését tolmácsolva a Magyar Jezsuita Menekültszolgálat angolul jól tudó tanítók, tanárok jelentkezést várja, akik vállalják, hogy egy tanéven át oktatják a gyerekeket Erbílben. Az önkéntesek munkájához elengedhetetlen a megfelelő nyelvtudás és az a hozzáállás, hogy szolgálni mennek oda az embereket.

Az önkénteseknek nehéz körülmények között kell majd dolgozniuk, ezért részt vesznek majd egy felkészítésen, hiszen fontos, hogy tisztában legyenek azzal, milyen különleges helyzetekkel találkozhatnak, és hogyan reagáljanak ezekre.

A részletek kidolgozása még folyamatban van, de már most várják az önkéntes szolgálat iránt komolyan érdeklődők jelentkezését, akik az info@jmsz.hu e-mail-címen jelentkezhetnek és tájékozódhatnak, jelezve, hogy mint pedagógusok milyen tantárgyat tudnak angol nyelven tanítani.

További információ a Magyar Jezsuita Menekültszolgálat honlapján olvasható.

Fotó: a dévai Szent Ferenc Alapítvány Facebook-oldala

Magyar Kurír
(sza)

Kapcsolódó fotógaléria