A migráció kérdéseit vitatták meg olasz és spanyol polgármesterek Rómában

2019. február 14. csütörtök, 10:39

A vatikáni sajtóközpont február 9-én tette közzé a hírt, hogy Ferenc pápa előző nap fogadta Manuela Carmena madridi és Ada Colau barcelonai polgármestert, valamint a Proactiva Open Arms spanyol civil szervezet alapítóját, Óscar Campst, akik egy, a migrációval foglalkozó találkozóra érkeztek Rómába.

A magánkihallgatás keretében zajló megbeszélés fő témája a migránsok befogadása volt – nyilatkozta Alessandro Gisotti, a Szentszék Sajtótermének ideiglenes igazgatója.

Február 9-én Rómában találkozót tartott több olasz és spanyol város polgármestere, hogy támogatásukról biztosítsák azokat a civil szervezeteket, melyek a Földközi-tengeren a migránsok és menekültek mentésével foglalkoznak. A megbeszélésen aláírták a Megmenteni Európát önmagától című dokumentumot, melyben megfogalmazták, hogy erőfeszítéseket kell tenni Európa alapvető elveinek hanyatlása ellen. Az aláírók között van Barcelona, Madrid, Zaragoza, Valencia, Nápoly, Palermo, Siracusa, Milánó, Latina és Bologna polgármestere. A római találkozón részt vettek a Sea Watch, a Proactiva Open Arms és a Mediterranea civil szervezetek képviselői is, akik életre hívták a „United4Med” (Együtt a Mediterráneumért) elnevezésű humanitárius kezdeményezést.

Az olasz és a máltai kikötők katonai lezárása és a nonprofit szervezetek hajóinak blokádja „gyakorlati példák arra, hogy nemcsak emberek ezreinek élete, de maga Európa is süllyedőben van” – olvasható a dokumentumban. „Elutasítjuk, hogy e szörnyűséggel szemben az európai válasz az emberi jogok és az élethez való jog megtagadásának tehetetlen szemlélése legyen” – olvasható a polgármesterek által aláírt egyezményben. „Arra kényszeríteni embereket, hogy a tenger mindkét oldalán növekvő egyenlőtlenség légkörében éljenek, rövid távú megoldás, amely nem biztosít semmilyen jövőt.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00
ferenc-papa-ne-feljunk-talalkozni-krisztussal-az-idegenekben-es-migransokban
Ferenc pápa: Ne féljünk találkozni Krisztussal az idegenekben és a migránsokban!

Február 15-én délután maga a Szentatya nyitotta meg szentmisével a „Félelemtől mentesek” című háromnapos találkozót Sacrofanóban, amelyet az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) „Bevándorlók” nevű alapítványa, az olasz karitász és az Astalli Központ szervezett.

08:57