A remény jele Szíriában – felajánlották Aleppót a Fatimai Szűzanyának

2017. május 18. csütörtök 09:47

Május 13-án végre reményt sugárzó esemény történt a háború tépázta szíriai Aleppóban: a várost a Fatimai Szűzanyának szentelték az Assisi Szent Ferenc római katolikus székesegyházban. A Fatimai Boldogságos Szent Szűz szobrát a portugáliai kegyhely küldte ajándékba Aleppónak.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A város felajánlása a Fatimai Boldogságos Szűz Máriának Ibrahim Alszábag OFM plébános vezetésével, az aleppói papság koncelebrálásával zajlott az Assisi Szent Ferenc-székesegyházban, amelyet a helyiek ferencesek templomának is neveznek (szó szerint: Latin rítusú Szent Ferenc-templom).

A fatimai Mária-jelenések századik évfordulóján és a gyermek látnokok szentté avatásának napján bemutatott szentmisére megérkezett a Fatimai Miasszonyunk szobra is, a portugáliai kegyhely ajándéka, melyet a liturgia után körmenetben vittek végig a keresztény al-Azizijah negyeden, ahol nagy pusztítást okozott a háború.

Az S.O.S. Christians in Syria szervezet arról számol be, hogy az Assisi Szent Ferenc-székesegyházat megtöltötték a hívek, akik közül sokan könnyeztek örömükben, hiszen jó néhány évig nem volt lehetőségük arra, hogy körmenetben fejezhessék ki a Szűzanya iránti tiszteletüket.

„Adjunk hálát az Úrnak, hogy megérhettük ezt az áldott napot, és bízzuk Aleppó keresztényeit a Szűzanyára. Ő, a Béke Királynője, aki a Béke Hercegét adta a világnak, adja meg a régóta vágyott békét a Közel-Keletnek és az egész világnak” – hangzott el az ünnepi szentmisén.

Az Aleppót a Fatimai Szűz oltalmába ajánló szentmise egy többnapos programsorozat része volt, melyet a fatimai jelenések évfordulója tiszteletére rendeztek a ferences templomban. A programok május 11-én kezdődtek közös imádsággal és körmenettel, melyen a Szent Szűz Fatimából érkező szobrát vitték körbe a városban.

„Sokan közülünk sírva fakadtak, hisz hat év után először tudtunk körmenetet tartani Aleppóban, anélkül hogy rakéták becsapódásától kelljen félnünk közben… Nagy megindultsággal köszöntjük a Fatimai Szüzet Aleppóban, és azt reméljük, hogy a Szűzanya egész Szíria békéjéért imádkozik” – olvasható a székesegyház Facebook-oldalán.

2016. október 13-án, a múlt év utolsó fatimai nemzetközi zarándoklata végén áldotta meg a Mária-kegyhelyen António Marto leiria-fatimai püspök a szobrot, amelyet az aleppói „vértanú egyházmegyének” szánt ajándékul.


2017. április

A háború pusztításait megszenvedő Aleppóban még mindig súlyos az élelmiszer- és gyógyszerhiány, és nem állt helyre az áram- és vízszolgáltatás. Ennek ellenére, mint arról Antoine Audo, a város káld katolikus érseke egy interjúban beszélt, a templomok május elejétől tele vannak rózsafüzért imádkozó, illetve litániát mondó hívekkel.

Az aleppói ferences templomban is újraindult az élet; május számukra is Mária hónapja: fénypontja a Fatimai Szűz ünnepe volt, melynek másnapján a gyermekek elsőáldozását ünnepelte a közösség. Plébánosuk, a damaszkuszi születésű Ibrahim Alszábag ferences szerzetes a városban maradt a háború idején, hívei mellett – a szentföldi kusztódia 2015 júliusában a hónap emberének választotta.

Forrás: Catholic News Agency

Fotó: Latin Parish St. Francis of Aleppo/Facebook

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
hit-nagylelkuseg-onfelaldozo-batorsag-hazaszeretet-erdo-peter-zarta-szent-laszlo-evet
Hit, nagylelkűség, önfeláldozó bátorság, hazaszeretet – Erdő Péter zárta a Szent László-évet

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be hálaadó szentmisét a Szent László-év zárása alkalmából a budapesti Szent István-bazilikában december 10-én. A Pro Patria Egyesület és a Szent László-év Tanácsadó Testület hívására megtelt a vasárnap esti szentmisén a bazilika.

2017. december 10. vasárnap
beiktattak-magyarorszagi-kopt-ortodoxok-uj-puspoket
Beiktatták a magyarországi kopt ortodoxok új püspökét

December 9-én beiktatták a magyarországi és közép-európai kopt ortodox püspököt a budapesti Szűz Mária és Mihály arkangyal kopt ortodox templomban. A szertartáson részt vett Erdő Péter bíboros, prímás.

2017. december 10. vasárnap