A romániai Múzeumok Éjszakáján a nagyváradi püspöki palota is megnyitotta kapuit

Külhoni – 2017. május 23., kedd | 18:15

Közel ezerötszáz látogató kereste fel a nagyváradi székesegyházat és püspöki palotát május 20-án, a romániai Múzeumok Éjszakáján. Idén harmadik alkalommal csatlakozott Nagyvárad is a már nemzetközivé vált rendezvényhez, amelyen a római katolikus püspökség is részt vett.

Szombaton 20 órától vasárnap hajnali 2-ig az érdeklődők nemcsak az Egyház épített és kincstári örökségét tekinthették meg, hanem Szent László tiszteletét bemutató multimédiás meglepetésekkel is várták őket a szervezők.

A püspöki palota dísztermében különleges megvilágításban tekinthették meg a látogatók a Szent László-legendákat és az egyházmegye-, illetve a városalapítás főbb momentumait ábrázoló, Storno Ferenc által festett mennyezetfreskókat, mindezt kétnyelvű vetített magyarázattal.

A püspöki palota kertjébe érkezőket a székesegyház homlokzatára vetített, Szent László legendáit bemutató Boldog a föld, melynek királya nemes című animáció fogadta, a szent királyhoz kötődő középkori zenei aláfestéssel.

A székesegyház kriptáját is megnyitották a látogatók előtt, ahol leróhatták kegyeletüket az egyházmegye több elhunyt püspökének, kimagasló személyiségének sírja előtt. A kripta legújabb síremléke az egy évvel ezelőtt elhunyt Tempfli József püspöké. Az érdeklődők emellett megismerhették a templom művészeti alkotásait is.

Az egyházmegyei kincstár is nyitva volt a közönség számára: a látogatók ingyen megtekinthették a gyűjtemény legismertebb darabját, a nagyváradi Szent László-hermát.

Forrás és fotó: Hírek.Várad.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria