Szent Erzsébet-napi imádság és ételosztás Szatmárnémetiben

2018. november 20. kedd 15:19

A szegényekért, rászorulókért imádkoztak a szatmárnémeti Árpád-házi Szent Erzsébet-szobornál a segítségnyújtás szentjének emléknapján, november 19-én a szeretetszolgálatok képviselői a hívekkel és a város polgáraival, hogy felhívják a figyelmet a szegénységre és a rászorulók kiszolgáltatottságára.

A Szent Erzsébet-napi megemlékezésen Solomayer Sándor, a szatmárnémeti Szent János apostol-egyházközség plébánosa az Árpád-házi királylány alakjára és példájára utalva a segítségnyújtás fontosságáról beszélt.

Alapvető kötelességünk, hogy segítsünk. Sokan olyan kifogásokkal élnek, hogy nincsen kedvük, idejük, nem értenek hozzá, nem tudnak segíteni. Ezek nagyon gyenge érvek – mondta a szatmárnémeti plébános. – Mindenkinek, aki Jézust követi, kötelező a segítségnyújtás. Úgy is mondhatnánk, hogy a segítségnyújtás a kereszténység alapprogramjának része, enélkül üres és vérszegény. Amin lehet vitatkozni: hogyan és kit támogassunk, hiszen nem tudunk mindig és mindenkinek segíteni. Szent Erzsébet azzal és akkor segített, amivel és amikor kellett. Gyermekkorától élelemmel, ruhával, törődéssel, a betegek ápolásával volt elfoglalva.

Ki kell lépnünk komfortzónánkból, áldoznunk kell kényelmünkből, hogy valóban segíteni tudjunk. Amikor valakinek segítünk, nemcsak valamilyen munkát végzünk el, nemcsak valamit odaadunk, hanem engedjük, hogy a másik ember nyomora megérintsen minket belülről; nemcsak a komfortzónánkból lépünk ki, hanem a másik embert beengedjük az életünkbe, így ő olyat tehet velünk, amit a hozzánk közel állók sem képesek megtenni – fogalmazott Solomayer Sándor. – Amikor Árpád-házi Szent Erzsébet a saját ágyába fektetett egy leprást, ezt élte meg.

A szenvedőnek arra van szüksége, hogy emberként kezeljék és szeressék, erre minden anyagi segítségnél jobban rászorul. Amikor segítünk, kölcsönös adás és kapás történik – ez sokkal több, mint ha kedvesek vagy megértők vagyunk a rászoruló emberekkel.

Szent Erzsébet megélte a segítségnyújtás harmadik és legmélyebb fokát, amikor a férje halála után mindent elhagyott, és osztozott a szegények nyomorában – fogalmazott a plébános. – Ezt úgy is nevezhetnénk, hogy a szeretet hasonulása, amikor a másik iránti szeretetből a külső dolgokban is hasonlóvá válunk vele, ahogyan ő él. Jézus is ezt tette velünk, amikor emberré lett; újból és újból ezt teszi velünk, amikor az Eucharisztiában nekünk adja önmagát.

Szent Erzsébet 2018-ban ezt üzeni: a másik embernek segíteni és a másikat szeretni nem egy opció a sok közül, hanem kötelesség. Amikor segítünk, lehet egy munka, amit elvégzünk, de lehet kölcsönösség is, amikor a szívünket nyitjuk meg, és a másikat is befogadjuk. Ugyanígy: segítségnyújtás lehet az életünk megosztása is a rászoruló emberrel. „Azon az úton, amelyen Szent Erzsébet járt, még bőven van mit fejlődnünk.”

 

A rendezvényen elhangzott Szentimrei Jenő Szent Erzsébet legendája című verse; ezt követően a jelenlévők – a segítő közösségek, intézmények képviselői és a szatmári hívek, polgárok – rózsákat helyeztek el a Szent Erzsébet-szobor talapzatánál. Közös imádsággal, Solomayer Sándor plébános áldásával és a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákjainak énekével ért véget a megemlékezés.

Az egyházmegye karitatív intézményei, segítő közösségei ezt követően a város négy pontján – a Boldog Scheffler János Központ munkatársai a Toamnei utcában; a karitászmunkatársak a Târnavei sétányon; a kórház-pasztorációs iroda, a pasztorális iroda és a plébániai szeretetszolgálatok tagjai a Ion Ghica utcában; a Máltai Szeretetszolgálat szatmári munkatársai pedig az Ostrovului utcai tömbházaknál – osztottak meleg ételt.

Szent Erzsébet emléknapjához kapcsolódóan több esperességben – Túrterebesen, Krasznabélteken, Máramarosszigeten és Nagybányán – is szerveztek ételosztást.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle