Egyszerre útjelző, iskola és kórház – Megszentelték a felújított kislétai görögkatolikus templomot

Hazai – 2018. november 12., hétfő | 18:36

A hívek, a település vezetése, a parókus és segítői összefogása, közös munkája eredményeként kívül és belül is megszépült a kislétai Szent Mihály főangyal görögkatolikus templom. November 11-én, a templom búcsúján szentelte meg a felújított épületet Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök.

KÉPGALÉRIA – klikk  a képre!

Az 1794-ben épült templom szerkezetében 1905-ben villámcsapás, 2010-ben tornádó tett kárt, de mindkét alkalommal megmentették az épületet a teljes pusztulástól. Orosz Árpád parókus elmondta: „Amikor 2013-ban Kislétára helyeztek, egy szerkezetében megrongálódott, folyamatosan beázó templomtorony, salétromos lábazat és régi ajtók fogadtak.”

Az azóta eltelt négy év alatt a toronysüveg új szerkezetet és héjazatot kapott, a teljes külső vakolatot és a belső lábazatot eltávolították, és szellőző vakolattal vonták be az épületet. A megrepedezett vagy sérült belső festést restaurálták, új ajtókat és föléjük előtetőt, illetve új ereszcsatornát helyeztek el.

A templom udvarán filagóriával kialakítottak egy nagyobb csoportok befogadására is alkalmas, fedett részt.


Mindezek mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Kislétai Ápoló Gondozó Otthonában kialakított a parókia egy imaszobát, melyet ikonokkal és könyvekkel láttak el. November 11-én ezt is megáldotta az egyházmegye püspöke.

A beruházásokra kapott pályázati pénz alig a tizedét fedezte a költségeknek. A többit a közösség apránként gyűjtötte össze – olykor önkéntes munka felajánlása, olykor pénzbeli adományok, olykor a városvezetés támogatása révén tudtak haladni a felújításban.

A cél az volt, hogy újra méltó körülmények között lehessen dicsérni Istent Kislétán. Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök szentbeszédben rámutatott: „Mint őseink, mi is a jövő nemzedékének építkezünk.”

A templom több feladatot is ellát. „Amellett, hogy Isten hajléka, útjelző, kórház és iskola is.” Jelzi az utat számunkra, a helyes út felé terel, afelé, amelyik az égbe vezet – mondta a püspök. – A templom nevel, tanít; iskola is. Az evangélium által Isten szól hozzánk, hogy tanítson minket, a gyermekeit. Olyan érzelmekkel is törődünk ezen a helyen, amelyekkel egyébként keveset foglalkozunk. Például a megbocsátással és a gyásszal. Többek közt ezekre is gyógyírt ad Isten, ezért a templom gyógyító hely, kórház is. Mikor elmegyünk a templomba, a gyógyulás helyére érkezünk: Isten elé állunk, és minden testi és lelki fájdalmunkra kérjük az ő gyógyító kegyelmét. Szocska Ábel idézett egy lelkiatyát, aki szerint az egészség nem más, mint egység az Istennel. „A templom tehát nemcsak kívül-belül kifestett, négy falból álló szerkezet, hanem életünk minden mozzanatára hatással lévő hely: Istenhez vezető útjelző, tanító iskola és gyógyító kórház.”

Az oltárnál a püspök mellett szolgált a házigazda, Orosz Árpád parókus, Terdik Mihály nyírbogáti, Lippai Csaba sényői parókus, Horváth János kállósemjéni plébános, valamint a gyóntatásban segített Lakatos László nyugalmazott görögkatolikus lelkipásztor.

A kislétai ápoló-gondozó otthon több gondozottja is részt vett a Szent Liturgián. A templom hangosításának kiépítésekor hangszórókat szereltek fel a szomszédos épületben működő idősek otthonában, így az ott lakók mindig tudják követni a liturgiákat; ezen az ünnepi alkalmon is. Az otthonba a püspök és a parókus együtt vitték át a Szentséget, így az idősek számára is biztosították az áldozás lehetőségét.

A Nyíregyházi Papnevelő Intézet Szent Damján Kórusa többszólamú bizánci énekekkel emelte az ünnep fényét. Számos embernek, segítőnek mondtak köszönetet az ünnepen, akiknek munkája, támogatása lehetővé tette a felújítást és a fejlesztést – többek között a település polgármesterének, Pénzes Sándor Károlynak és a restaurátori munkálatokat végző Anducska Tibornak.

A filagória és az ápoló-gondozó otthon imaszobájának megáldása után miroválás (olajkenet) és antidorosztás (megszentelt kenyérdarabok szétosztása) következett, majd agapén ünnepeltek tovább a résztvevők. A papnövendékek kórusa ellátogatott a gondozottakhoz is, hogy éneküket ajándékozzák a gyermekeknek.

A kislétai egyházközség aktivitását bizonyítja, hogy a 72 óra kompromisszum nélkül akció keretében ötven embert mozgósítottak, akik rendbe tették az ápoló-gondozó otthon kerítését, valamint a helyi temetőben a sírokat, illetve lefestették az új filagóriát.

Orosz Árpád önkéntesekkel és papnövendékekkel több helyen tartott már börtöncursillót, amiről filmet is készítettek a közelmúltban Isten a rácsok mögött címmel.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Polyákné Tóth Nóra 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria