Advent a Karitásszal Tokodon

Hazai – 2015. november 28., szombat | 15:10

A Katolikus Karitász Szent Márton-csoportja adventi készülődést rendez Tokodon a falu „öregiskolájában”. Mackó- és babakiállítás, kézműves asztalok és portékák, a „szerdai festők” alkotásai és vendéglátás várják az érdeklődőket november 27. és november 29. között.

KÉPGALÉRIA - Klikk a képre!

A Katolikus Karitász tokodi Szent Márton-csoportja minden évben részt vesz a település adventi készülődésén. Idén Szóda Józsefné, Eitl Anna, a csoport vezetője ötletére az „öregiskolába” hívják a falu lakóit. Ez az iskolaépület évek óta, az intézmény új létesítménybe költözése óta üresen áll. A Szent Márton-csoport vezetője, aki idén megkapta a Szent Erzsébet rózsája díjat, szeretne újra funkciót adni ennek a régi, részben rossz állapotban lévő, de kedves, hangulatos épületnek. Ez a szándék találkozik az önkormányzat terveivel, akik szintén dolgoznak az épület megmentésén.

Anna néni már korábban is hozott ide kiállításokat. A mackókiállítás a település határain túl is nagy érdeklődésre tart számot. A több száz darabból álló gyűjteményt rendszeresen felkeresik diákcsoportok. Anna néni a mackókat életképekbe rendezte: látható családi otthon, esküvőt ünneplő mackópár, kórházi szoba, óvoda.

A Karitász-csoport vezetője hasonló igényességgel rendezte be a babakiállítást is. Szerinte ez is újrahasznosítás: közkinccsé teszik azt, ami otthon esetleg egy padláson porosodna.

Külön érdekességet jelent a Tokodon tevékenykedő művészeti csoportok, egyesületek köztük a „szerdai festők” elnevezésű amatőr művészeti csoport munkásságának megjelenítése az „öregiskola” épületében.

A „szerdai festők” körének maga Anna néni is tagja. Szerdánként gyűlnek össze, és mindenki a maga örömére festhet. Simon M. Veronika festőművész havonta ellátogat hozzájuk Székesfehérvárról. A foglalkozás ilyenkor napi igével kezdődik, mely mindenkit ráhangol az alkotásra. Az iskolaépület falain válogatás látható a csoport tagjainak munkáiból.

Az önkormányzat, látva a kiállítások népszerűségét, a látogatottságot, elkezdett gondolkodni az épület felújításán. Jelenleg is dolgoznak már az értéktáron, összeállítják, mi kerüljön bele a falu életéből. Így hamarosan újabb értékek is helyet kapnak az „öregiskola” épületében. 

Az első ilyen lesz a falu és a környék népviseletét bemutató babák kiállítása.  Ez kerül majd a harmadik felújított terembe. Már készülnek az úrnapi körmenetet megidéző babák, az esküvői menet, az aratás jelenete. Tavaszra szeretnék megnyitni a kiállítást.

A volt iskolaépületben megtekinthetők mindezeken túl a Szent Márton-karitászcsoport életét és tevékenységét évről évre dokumentáló albumok.

Most épp karácsonyi vásárt szerveznek az „öregiskolában”. Meghívták a falu kézműves csoportjait közös munkálkodásra, a Karitász pedig vendéglátással készül.

Közkinccsé kell tenni a dolgainkat, hogy örömüket lelhessék bennük az emberek – mondja Szóda Józsefné, a Szent Erzsébet rózsája díj idei kitüntetettje.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria