Alkalmassá tesz az Úr – Hazánk kispapjai gyűltek össze Szegeden

2018. március 10. szombat 18:00

Hatalmas, súlyos fakereszttel halad a menet elején négy-öt papnövendék, láthatólag nagy, akrobatikus mozdulatokkal teszik le a földre egy-egy stációnál. Ezzel a város utcáit szelő keresztúttal kezdődött március 9-én, péntek délután a szombatig tartó országos kispaptalálkozó Szegeden.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az alsóvárosi ferences plébánián gyülekeztek a papnövendékek az ország kilenc szemináriumából, akikhez a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye papnevelő intézetéből is csatlakozott egy kisebb küldöttség. A résztvevők már ekkor megtöltötték a Havas Boldogasszonynak szentelt templomot, pedig a görögkatolikusok csak később, a keresztút közben érkeztek meg.

A 2010-es országos papi találkozó szentmiséje ötlött fel bennem, amelyet a papság évében rendeztek meg Esztergomban – ott töltötték meg így magyarországi és határon túlról érkezett magyar papok a bazilikát. Éppen a papság évében, a szemináriumok elöljáróinak ülésén fogalmazódott meg az is, hogy a kispapoknak évről évre legyen egy imádságos találkozási lehetőségük – világosít fel Blanckenstein Miklós, az esztergomi szeminárium rektora.

Beer Miklós váci megyéspüspök, a papnevelés püspökkari gazdája javaslatára végeztek először zarándoklatot Mátraverebély-Szentkútra. Akkor még csak egynapos volt a kispaptalálkozó: a végcél előtt egy kicsivel kiszálltak a buszokból, gyalog tették meg a hátralevő utat, a kegyhelyen imádkoztak, együtt voltak, de aztán hazamentek. Minden évben más-más szeminárium a gazdája az eseménynek, és eleinte hasonló módon, egy-egy zarándokhelyen gyűltek össze, de hamar felismerték a szervezők, hogy így a papnövendékek keveset vannak együtt, nem tudnak beszélgetni, ezért tolódott ki másfél napra a találkozó időtartama.

Miközben a rektorral erről beszélünk, a kispapokkal együtt többek között a szegedi pályaudvart, az egészségházat és a Tisza-partot érintjük – láthatólag evangelizációs, missziós célokat is szolgál a keresztútjárás. Az egyik papnövendék oda is lép hozzám egy csodáséremmel, érdeklődik, hogy tudom-e, mi az. Amikor mondom, hogy igen, akkor megkérdezi, hordom-e mindennap, ahogy a Szűzanya kéri, és mivel nemleges a válasz, nekem adja. Az elöljárókkal együtt mintegy kétszáz fekete ruhás férfi, akik miatt még forgalomkorlátozás is szükséges, mindenki figyelmét magára vonja, a bátrabbak meg is kérdezik egy-egy hátramaradó papnövendéktől, hogy mi ez a menet.

Szeged az ötödik helyszín, ahol „ott alvós” kispaptalálkozót szerveznek: az első napon a szegedi dómban végződő keresztút után közös vacsorán és ismerkedős esten vehet részt a 170 papnövendék, akik a beszélgetés mellett társasozást, csócsózást, pingpongozást is választhatnak, majd a nap közös imádsággal zárul – ismerteti a programot Serfőző Levente főszervező, oktatási püspöki helynök.

Szombaton a Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök által bemutatott 9 órai szentmise a nap csúcspontja, majd három szabadon választható program keretében Szeged városával (a dómmal és környékével, az alsóvárosi ferences látogatóközponttal vagy a belváros nevezetességeivel) ismerkedhetnek meg a kispapok. Serfőző Levente szerint a kispapok együttléte erősíti, formálja a hivatást és a jövő papi nemzedékének kapcsolatépítését is szolgálja.

A mai kor törékenysége és dinamikussága is megmutatkozik sok, az y és z generációból érkező kispapnál – mondja a szemináriumi prefektus, aki egyben ifjúsági lelkész is. – Ennek vannak nagyon jó oldalai, hiszen új kommunikációs lehetőségekkel társul ez esetükben, új módon tudják megszólítani a fiatalokat, és a gyorsaság a tanulmányaikban is sokszor pozitív értelemben van jelen, például egyre több nyelvet beszélnek. Ugyanakkor sok mindent alapszinten el kell mondani nekik, ami korábban egyértelmű volt: az emberi kapcsolatok, a közösségépítés vagy éppen az időgazdálkodás, a határok meghúzása terén emberileg is nevelni szükséges őket, nemcsak papilag formálni. Tudjanak csendben lenni, megtanuljanak pihenni – ezekre is rá kell sokakat nevelni.

A szegedi elöljáró szerint nagyon fontos, hogy életszerű, gyakorlati nevelést nyújtsanak a szemináriumok, hogy közösségi emberré neveljék a papokat, hiszen közösségeket kell majd létrehozniuk, fejleszteniük. Másrészt nagyon lényeges a reflektív nevelés, hogy tudjanak önmagukra tekinteni, részben azért, hogy ők maguk műveljék ezt papi életükben, részben pedig azért is, hogy a hozzájuk fordulóknak is át tudják adni.

A kispaptalálkozóhoz kapcsolódóan a szemináriumok elöljárói mindig folytatnak külön megbeszélést, tapasztalatcserét, a mostani alkalommal ennek témája éppen az, hogy miként tudnak minél több gyakorlati elemet becsempészni a papképzésbe. Szegeden az idei évtől például a főiskolai teológiai képzéshez képest pluszként a papnövendékeknek heti másfél-két órában egy olyan belső kurzust tartanak, amelyben a segítő beszélgetéshez, az időgazdálkodáshoz és a közösségteremtéshez adnak gyakorlati támpontokat, hogy papi szolgálatuk során építhessenek majd erre.

Róma tavaly adta ki a papképzésre vonatkozó alapelveit a világ összes szemináriumának, és minden püspöki karnak el kell készítenie a saját maga adaptációját – tájékoztat még Blanckenstein Miklós. – Jelenleg a felmérések folynak ehhez kapcsolódva. Ezek is azt mutatják, hogy az utóbbi időben jelentősen megváltozott a jelentkezők életkora: nagyon nagy a szórás, jópár jelentkezőnek van már diplomája, akár jó néhány évet dolgoztak már – így nem egyszer húsz év különbség is van a szemináriumot elkezdők életkora között. Abban is nagy az eltérés, hogy milyen közegből érkeznek: van-e mögöttük hívő családi háttér, egyházi iskola, vagy sem. Sokukban van bizonytalanság is, körülbelül a kispapok kétharmada jut el a szentelésig – ebben pedig nincs különbség a fiatalabbak és az idősebbek között – teszi hozzá a rektor.

A mintegy 170 egybegyűlt kispap közül az egyik legfiatalabb  a társasjátékos teremben hangulatfelelős Aleksza János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye kispapja, aki közvetlenül a Szegeden végzett középiskolai tanulmányai után jelentkezett a szemináriumba. Hatodik osztályos korában érintette meg a papság – mondja. Édesapja és plébánosa társaságában volt kint Rómában II. János Pál pápa boldoggá avatásán 2011-ben, és miután hazatért, egy eggyel alatta járó lány megkérdezte tőle az iskolában, hogy akkor most pap lesz-e, ekkor kezdett el foglalkozni a gondolattal. Tizenegyedik osztályban még gondolkozott azon, hogy hittan–történelem szakos tanárnak jelentkezzen, de 2017 húsvétján végleg megfogalmazódott benne, hogy pap szeretne lenni. 

Aleksza János a szemináriumi képzés legfontosabb céljának a papi lelkület kialakítását tartja; nagyon hasonlóan gondolkodik a kétszer annyi idős György Csaba, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye kispapja is, aki az imádságra, imádságos lelkületre nevelést emeli ki. Az Erdélyben született papnövendék már lediplomázott, jelenleg a bibliai nyelveket mélyíti el egyéni tanrend szerint a budapesti központi szemináriumban.

György Csaba katolikus családban nőtt föl, mindennapos volt náluk a templomba járás, de ahhoz, hogy jelentkezzen a szemináriumba, életfordulatra volt szüksége. „Isten mindig hívott, de én kiálltam az útjából. Isten nem az alkalmasakat hívja meg, hanem az alkalmatlanokat teszi alkalmassá” – utalt a kispapok által összeállított keresztút egyik gondolatára.

Fotó: Bókay László

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle