Állami kitüntetésben részesült Dominik Duka bíboros, prágai érsek

2018. május 23. szerda 18:36

Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vett át Dominik Duka bíboros, prágai érsek, Csehország prímása Áder János köztársasági elnöktől május 23-án, szerdán a Parlamentben.

Duka bíboros a csehországi magyar anyanyelvű hitélet lehetőségének megteremtéséért és a magyar–cseh egyházi és politikai kapcsolatok fejlesztéséért végzett munkája elismeréseként vehette át a rangos kitüntetést. A díjátadó ünnepségen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Erdő Péter bíboros, prímás.

Semjén Zsolt a laudációban felvázolta az 1943-ban született cseh bíboros életútját. Édesapját az ’50-es években a kommunista rezsim börtönbe záratta, ugyanabban a börtönben raboskodott, ahol Esterházy János. Fiát, Jaroslavot is meghurcolták fiatal korában, csak 1965-ben tudta megkezdeni teológiai tanulmányait. A ’60-as évek végén titokban lépett be a domonkos rendbe és akkor vette fel a Dominik nevet. 1970-ben pappá szentelték, de az állam 1975-ben megvonta tőle az engedélyt, ezt követően 15 évig fémmunkásként dolgozott. Ebben az időszakban rejtett szerzetesi életet élt és közreműködött egy titkos rendi oktatóközpont létrehozásában. 1979-ben fejezte be teológiai tanulmányait a varsói pápai teológiai intézetben, de illegális tevékenységéért 1981–82-ben a plzeňi (Pilsen) börtönben raboskodott Václav Havellel együtt. 1986-ban domonkos tartományfőnök lett, 1998-ban Hradec Králové püspökévé nevezte ki II. János Pál. 2010-ben XVI. Benedek tette meg Prága érsekévé, majd 2012-ben bíborossá kreálta.

A laudáció kiemelte a főpásztor Magyarországgal való szoros kapcsolatát. Dominik Duka a hittérítő Szent Adalbertet tekinti példaképének, aki a legendák szerint Szent István királyt megkeresztelte s akit az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye máig védőszentjeként tisztel. A cseh bíboros 2011-ben megáldotta Esterházy János emléktábláját a kommunizmus áldozatainak emlékhelyén; 2016-ban, az 1956-os forradalom 60. évfordulóján Prágában kezdeményezte, hogy gyászmisében emlékezzenek meg Mindszenty Józsefről és ebből az alkalomból a prágai érsekség egy igényes kiadványt is megjelentetett.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kiemelte: Dominik Duka bíboros az elmúlt években számtalan alkalommal bizonyította, hogy Magyarország segítőkész és elkötelezett barátja. Gyakran felkeresi hazánkat, és templomainkban rendszeresen celebrál szentmisét.

Dominik Duka szívén viseli a csehországi magyar katolikusok sorsát is, lehetővé tette, hogy több éves kihagyást követően a cseh fővárosban újjászülethessen a magyar lelkészség. Kezdeményezte egy magyar lelkipásztor Prágába helyezését, valamint rendelkezésre bocsátotta a belvárosi Szent Henrik-templomot és a hozzá tartozó plébániát. Neki köszönhető az is, hogy a lelkészség 2017 decemberétől immár személyi plébániaként működhet.

A cseh főpásztor kiemelkedően sokat tett a népeink közötti megértés elmélyítéséért, a csehországi magyarság hitéletének gazdagításáért, közösen vallott hagyományos értékeink védelméért. „Ma egész nemzetünk nevében fejezzük ki elismerésünket és őszinte köszönetünket” – fogalmazott Semjén Zsolt.

Dominik Duka a laudációt követően köszönetet mondott a „meg nem érdemelt” kitüntetésért és azért, hogy azt a Parlament épületében vehette át, amelyet a feltámadás jelképének nevezett. Úgy fogalmazott, Szent Adalbert személye már régen is összekötötte a magyar és a cseh nemzetet, és jelentős mértékben meghatározta az akkori Közép-Európa vallási, politikai és szellemi arculatát. Hozzátette, hogy III. Ottó német-római császár, I. Mieszko lengyel fejedelem, valamint II. János Pál pápa szellemi hagyatéka él tovább a visegrádi országok együttműködésében. Az Árpád-házi uralkodók és szentek, Erzsébet, Margit és Prágai Szent Ágnes szellemisége, karizmája ma is eleven az országainkban.

A díjazott főpásztor kitért arra is, hogy a 15–18. században az akkori magyar királyság jelentős áldozatot hozott a török terjeszkedés megállításáért, és sajnálatos, hogy ezeket a történelmi tényeket ma a történelmi tudatlanság elfeledi. Méltatta Mindszenty József bíboros alakját, akinek magatartása, kiállása inspiráló volt a cseh Beran bíboros számára is, végül kifejezte tiszteletét az ’56-os szabadságharc iránt.

Az ünnepséget követően a bíboros szerkesztőségünk kérdésére elmondta, nagy öröm számára ez a kitüntetés. Először van a magyar parlament épületében, amely a magyar nemzet szuverenitásért vívott harcának szimbóluma. Magyarország a keresztény Európa előretolt bástyája volt, s ez nem volt könnyű, ehhez bátorságra, hitre, Isten és a haza szeretetére volt szükség.

Jozef Beran bíboros földi maradványai visszatértek Prágába. Mit jelent ez Csehország számára? – kérdeztük tőle. Elmondta, fontos időszakban élünk, generációváltás korában, és erre szükség is van, de ugyanakkor a zűrzavar ideje is ez, a nézőpontok, a közvélemény változásai káoszt teremtenek. A cseh parlamenti viszonyok, az új kormány alakításának lehetősége nyugtalanságot szül a társadalomban, és kicsit az Egyházban is. Ebben az időszakban tért haza Beran bíboros, a hit embere, aki nagyon szerette az Egyházat és a nemzetét. A kommunisták üldözték, börtönbe zárták, valódi vértanú volt. Segít, hogy igaz emberként, igaz keresztényként éljünk, higgyünk. Boldoggáavatási eljárásának prágai szakasza lezárult, és elkezdődik a vatikáni szakasz. A közép-európai főpásztorok, Mindszenty, Beran, Stepinac, Wyszyński bátorsága példaértékű az egész Egyház számára és reményt ad a jövőre nézve.

Dominik Duka OP bíboros, prágai érsek háromnapos magyarországi zarándoklaton vett részt a kíséretében tartózkodó cseh papokkal, szerzetesekkel május 21-től 23-ig. Hétfőn Esztergomot keresték fel, kedden a budapesti Szent István-bazilikát és a budavári Mátyás-templomot. Erdő Péter bíboros látogatásuk második napján a prímási palotában fogadta a csoportot.

Fotó: Merényi Zita, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-volt-az-elso-imank-amikor-szuletesunkkor-felsirtunk
Ferenc pápa: Az volt az első imánk, amikor születésünkkor felsírtunk!

December 12-én a Szentatya folytatta az Úr imájáról múlt héten megkezdett katekézissorozatát. Arra buzdított, hogy gyermeki merészséggel szólítsuk meg Istent, tekintsük őt apánknak, ne féljünk tőle, mert az imádkozás által már el is kezdődik gyógyulásunk és szabadításunk.

18:03
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd