Aranymiséjét ünnepelte Berszán Lajos, a gyimesfelsőloki katolikus líceum alapítója

Külhoni – 2016. április 20., szerda | 11:46

Pappá szentelése után napra pontosan ötven évvel szülőfalujában, a székelyföldi Zágonban tartotta aranymiséjét április 17-én Berszán Lajos kanonok. 1993-ban ő alapította Gyimesfelsőlokon az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceumot, ahol eddig több ezer magyar és csángó gyermek tanulhatott.

Az ünnepi szentmisén zsúfolásig megtelt a katolikus templom, sokan csak a templomudvarban elhelyezett padokon kaptak helyet. „A templom kicsi, de a mennyország nagy, ott mindannyian elférünk” – jegyezte meg miséje előtt a jubiláló kanonok. Nagyszámú küldöttség érkezett a Gyimesekből, egyházi és világi elöljárók is részt vettek a szentmisén. Magyarország kormányának küldöttsége is jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezetésével.

Az egybegyűlteket Hölgyes Pál Zsolt zágoni plébános köszöntötte elsőként: Ötven év nem kevés idő, ötven év papság Isten kegyelme és ajándéka – fogalmazott.

A szentmisét Berszán Lajos mutatta be, aranymiséje jelszavát egy zsoltárból választotta: „Isten ígéretét ünneplem, nem félek, ember mit árthat nekem?” (Zsolt 56,5). Kasza Lajos brassói káplán mondott szentbeszédet, az ünneplő atya egykori tanítványa. Berszán Lajos megkérte, ne róla, hanem az evangéliumról beszéljen – tárta fel a hallgatóság előtt az „örök pap bácsi” kérését Kasza Lajos, akinek szavaiból mégis körvonalazódott az atya személyisége, miközben felidézte az együtt munkálkodás éveit. Berszán Lajos sokak példaképe volt, rengeteget lehetett tanulni tőle. Másokért élt, mindenét megosztotta. A közösség volt a családja, ő pedig a közösség embere. Abban, amit tett, az erőt mindig a Jóistenbe való kapaszkodásból merítette, ez segítette gyengeségében, minden kihívásban, minden arculcsapással szemben. Az Úristennek adunk hálát, hogy ötven éven keresztül bátorította, erősítette egy pap életét, és általa a közösséget, sokak életét. Az ilyen papi élet ösztönző, a fiatalokat is tanúságtételre készteti – mondta el Kasza Lajos.

A szentmise végén Semjén Zsolt méltatta a kanonokot. A nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, nehéz időkben szentelték pappá Berszán Lajost, amikor semmiféle reális esélye nem volt arra, hogy a küldetését kibontakoztassa. Az egyik oldalon ott volt a pap, a másik oldalon az egész Ceauşescu-rezsim. Berszán atya önmagában nem sok, de ő és az Isten minden – idézte Semjén Zsolt Avilai Szent Terézt. Azért volt az Isten Berszán atyával, mert ráhagyatkozott, őt követte, és ezért az Úristen sem hagyta el – zárta beszédét a miniszterelnök-helyettes.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke elmondta, hogy Berszán Lajos hitét, életét, munkáját sziklára építette, fizikai értelemben is. A kilencvenes évek elején Gyimesfelsőlokon valóban sziklára épített iskolát, ez koronázza meg az atya életútját – hangsúlyozta a tanácselnök. A köszöntések sorát Kis József polgármester beszéde zárta.

Zárszóként Berszán Lajos mondott köszönetet a jelenlevőknek. Felelevenítette gyermekkorát, pappá szentelését, a gyimesfelsőloki líceum alapítását. „Hogy az iskola létezik, Istennek köszönhető. Isten angyalain keresztül küldött segítséget” – hangoztatta.

A szentmisén kántori szolgálatot teljesített Bálint Róbert, közreműködött a Szent András kórus Póra Attila irányításával, az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum énekkara Antal Tibor vezényletével – mindannyian Gyimesfelsőlokról érkeztek az ünnepre. A zágoni Mikes Kelemen vegyeskar Bokor Temessy Emma vezetésével énekkel köszöntötte az aranymisés Berszán Lajost.


Az iskolaépítő pap, Berszán Lajos 1943. január 15-én született. 1966. április 17-én Márton Áron szentelte pappá, a püspök nagy hatással volt lelkipásztori pályájára. Csíkszentgyörgyön káplánként kezdte a szolgálatot, majd Magyarszarvaskend (Kolozs megye), Feltorja és Teke (Beszterce-Naszód megye) után helyezték Gyimesfelsőlokra, ahol 1982 és 2000 között szolgált plébánosként. Erőfeszítéseinek köszönhetően 1993. május 28-án Gyimesfelsőlokon elhelyezték az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum alapkövét. Az intézményben 1994. szeptember 15-én nyílt meg az első tanév. Berszán Lajos 2007-ig volt az iskola igazgatója. Az életművét jelentő intézményben ma már óvodától líceumig tanulhatnak a magyar és csángó gyerekek, az évek során több ezer diák tanult az iskola padjaiban, kapott szellemi és lelki útravalót az életre.

Forrás: Erdély.ma

Fotó: Thaler Tamás, MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria