Assisi Szent Ferenc nevét viseli majd az új katolikus templom Abu-Dzabiban

2019. február 8., péntek | 19:58

Ferenc pápa arábiai utazása előtt említette, hogy útja egyik célja az, hogy új templomok épülhessenek az Egyesült Arab Emírségekben – ez a vágy valóra is válik, hisz a vallásközi kapcsolatok jegyében a közeljövőben két új istentiszteleti hely létesül Abu-Dzabiban.

Egyelőre kevés részlet látott napvilágot, de annyi kiderült, hogy a katolikus templom Assisi Szent Ferenc nevét fogja viselni, a mecset pedig Ahmad et-Tajjeb főimámról kapja a nevét – számolt be a pápalátogatásról részletesen és rendkívül pozitív hangnemben tudósító The National emirátusi hírügynökség. Az alapköveket Ferenc pápa, Ahmad et-Tajjeb főimám, Mohamed bin Zájed al-Nahján koronaherceg és Mohamed bin Rásid al-Maktúm alelnök, Dubaj emírje írta alá. Mohamed bin Zájid sejk úgy fogalmazott, hogy az új templom és a mecset világítótoronyként hirdetik majd a tolerancia, az erkölcsi integritás és a testvériség értékeit.

A helyi egyház hívei nagy örömmel fogadták a február 5-i bejelentést; a világ távoli pontjairól, de főleg Indiából és a Fülöp-szigetekről ide települő katolikus hívek elmondták a helyi sajtónak: hálásak az ország toleranciájáért, hiszen szülőhazájukban elképzelhetetlen lenne az, hogy egymás mellett álljon egy keresztény templom és egy mecset.

Az Abu-Dzabiban remélhetőleg a közeljövőben megépülő templom nem az első Assisi Szent Ferencről elnevezett templom lesz az Emírségekben: az ország második legnagyobb, de legnépesebb városában, Dubajban már található egy: a város második plébániatemploma viseli a béketeremtő szent nevét.

Az Egyesült Arab Emírségekben tett apostoli útjának második napján, február 4-én a Szentatyát Mohamed bin Zájed al-Nahján sejk, trónörökös herceg fogadta az elnöki palotában.

A megbeszélések után a pápa egy díszes érmével ajándékozta meg a sejket, amely Assisi Szent Ferenc és Malik al-Kámil egyiptomi szultán 800 évvel ezelőtti találkozását ábrázolja. A katolikus egyházfő viszonzásképp azt az okiratot kapta meg egy bőrdobozban, amelyet 1963. június 22-én bocsátott ki Sahbút bin Szultán al-Nahján, Abu-Dzabi akkori uralkodója, s amelyben építési telket adományozott a Katolikus Egyháznak a Szent József-templom számára a város nyugati részén – ez volt a legelső katolikus templom az Emírségekben. Az ajándék dobozában egy fénykép is volt: a történelmi jelentőségű fotón Sahbút sejk látható Luigi Magliacani Castel del Pianó-i püspökkel, Arábia akkori apostoli vikáriusával.

Ferenc pápa látogatása az abu-dzabi Szent József székesegyházban

Az első Szent József-templomot 1965. február 19-én szentelte fel Luigi Magliacani püspök a telket adományozó Sahbút bin Szultán al-Nahján, testvére, Zájed bin Szultán al-Nahján és más méltóságok jelenlétében. 1974-ben azonban a vikariátus székhelye átkerült Ádenből Abu-Dzabiba, így a Szent József-templom lett a püspöki székesegyház. Őfelsége Zájed bin Szultán al-Nahján jó szándéka jeléül új telket adományozott a Mushrif nevű központi negyedben; a szerződés végső formáját 1981-ben írta alá Giovanni Bernardo Gremoli püspök, arábiai apostoli vikárius. 1983-ban szentelték fel a székesegyházat, az addigra nyugalomba vonult Sahbút sejk és mintegy hétezer meghívott jelenlétében.

A Szent József-székesegyház ma Dél-Arábia apostoli vikáriusa, Paul Hinder OFMCap püspök székhelye. A mintegy 80–90 ezer ide tartozó katolikus többsége Indiából és a Fülöp-szigetekről származik; malajálam, tagalog, urdu, francia, német és koreai nyelven zajlanak a szertartások.

Forrás: TheNational.ae

Fotó: Government.ae; TheNational.ae

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
ilyen-lesz-felujitott-harmashalom-oltar
Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár

A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki.

18:57
ferenc-papa-husvethetfon-teli-marokkal-meritsunk-bekebol-es-derubol
Ferenc pápa húsvéthétfőn: Teli marokkal merítsünk a békéből és a derűből!

A Szentatya április 22-én délben már a húsvéti időre jellemző, „Mennynek királyné asszonya” kezdetű Mária-antifónát imádkozta el a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sírnál járt asszonyokhoz hasonlóan saját életünkben mi is találkozhatunk Jézussal.

15:58
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle