Az Égei-tenger partján holtan talált szír kisfiú története

Kitekintő – 2015. szeptember 3., csütörtök | 16:37

A törökországi Bodrum kikötőváros tengerpartján a napokban holtan találtak egy szíriai kisgyermeket. Az egész világot bejárta a megrendítő fotó. Az Avvenire olasz katolikus napilap utánajárt a kisfiú történetének.

A Reuters fotóját először a brit napilap, az Independent tette közzé. „Ha ezek a különösen megrendítő képek, melyek a tengerparton talált halott szír kisfiúról készültek, nem változtatnak Európa menekültekhez való hozzállásán, akkor mi változtathat rajta?” – teszi fel a kérdést a lap. A spanyol El Pais napilap az égei-tengeri tragédia szimbólumának nevezte a fotót. Az olasz katolikus Avvenire újság utánajárt annak, ki volt ez a hároméves gyermek.

Ajlan Kurdinak hívták a kisfiút. A Törökország, Szíria, Irak és Irán határszéli területein élő kurd kisebbséghez tartozott családjával együtt. Édesanyja és ötéves testvére, Galeb szintén a tengerbe veszett menekülés közben. Mindannyian a szíriai Kobani városából indultak útnak: ezt a török határ közeli várost az Iszlám Állam gerillái véres harcok során elfoglalták, hosszú időn keresztül megszállás alatt tartották, majd a kurd pesmergák visszahódították.

Ajlan Kurdi és testvére, Galeb – korábbi fénykép a Twitterről

Aljan családja menedékkérelmet nyújtott be Kanadában, mert az édesanya lánytestvére Vancouverben él. A kanadai bevándorlási hivatal elutasította kérelmét, erről Fin Donnelly kanadai parlamenti képviselő és az édesanya testvére nyilatkozott a Canadas National Postban. Ekkor határozták el, hogy embercsempészek segítségével próbálnak meg eljutni Európába, a görögországi Kosz szigetére...

Fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria